Vilus

 Nenad Menićanin, "Prezimena Banijskog Pounja"

PORIJEKLO I ZNAČENJE PREZIMENA

Pre par godina pokušao sam pomoći Davoru sa Banije koji  kaže da bezuspješno pokušava pronaći  porijeklo i korijene svog prezimena po web prostranstvima. Davor zna da prezime Vilus postoji u selima Luščani, Petkovac i Blinja i to je sve što mi on može reći o svom prezimenu.

 

Mogu samo da potvrdim i dopunim informaciju o lokalitetima gdje su pronađeni rojevi prezimena Vilus, prema popisu stanovništva Hrvatske iz 1948 godine[1] u selu Luščani i Petkovac bilo je najviše Vilusa ali i u Mečenčanima i Kostajnici. Zbog ogromnog gubitka u II svjetskom ratu promjenjena je demografska slika ali ipak  možemo slobodno tvrditi da je epicentar Vilusa u selu Luščani  što svakako potvrđuje i toponim zaseoka Vilusi.

 

Osim u Hrvatskoj, poznatije naselje je svakako Vilusi u Crnoj Gori, tako da u Hrvatskom riječniku od Ivekovića i Broza stoji kratko zapisano:

 

«Vilus selo u Nikšićima: u Vilusu selu malenome...[2]»

 

Kovljanić je samo jednom pomenuo u svojoj knjizi o crnogorskim plemenima Viluse[3], u opisivanju Milić Drugoševića iz plemena Riđana, citiram:

 

Milićevo prezime, Drugošević, otkriva, kako izgleda, pretka  cuckih Dragoševića, od kojih je riđanski knez Sladoje Vujačić-Dragošević, čiji je sin, Dako Sladojević (pradjed vojvode Jakova Dakovića), naselio opustjelo Grahovo 1748. godine i prišao Crnoj Gori «so svjema Vilusama i so svjem plemenom Riđanima»

 

Ipak, mišljenja sam, da je prezime Vilus  stranog porijekla (latinskog ili starogrčkog), te da je veoma staro i zbog toga je teško doći do logičnog značenjskog objašnjenja jer je riječ iz koje je nastalo prezime najvjerojatnije izumrla i održala se prenoseći sa koljena na koljeno u prezimenskom obliku. Međutim postoji i mogućnost da je prezime tokom svoje upotrebe toliko se deformirano da mu se gubi slavenski osnov te u tom slučaju pomoći može jedino iskusni antroponomastičar te dobar poznavaoc onamastike i slavenskog jezika uopšte. Žao mi je ali moje znanje u tom području je ipak veoma ograničeno. Ipak pokušat ću objasniti značenje ovog prezimena koliko to moje znanje dozvoljava.

 

U prilog teoriji da je vilus stara latinska riječ pronašao sam je u knjizi »Velike crkvene himne« [4]

 

 Tragajući po web prostranstvu došao sam demona iz ranog srednjeg vijeka pod nazivom Tuti Villus[5]. U različitm izvorima različito se i piše ime ovog demona kao npr. Tutivillus ili Titivillus ali i Tuti Villus ili Titi Villus. Specijalnost ovog demona je da zbunjuje prepisivače knjiga u manastirima, te na taj način unosi greške u prepisu. Osim toga nastoji zbuniti svećenika u obavljanju službe, na taj način da mu »pobrka riječi« te postoji trag o tom demonu još za vrijeme Babilona, pa čak i prije. Postoje različite priče koje su otrgnute od zaborava kao npr. priča o đakonu (pomoćniku svećenika) koji se počeo glasno smijati za vrijeme službe. Opravdavajući svoje neprihvatljivo ponašanje on se žalio na demona koji je premještao slova sa pergamenta, te izokrečući riječi brzo stavljao slova na svoje zube i tako izmamio nezaustavljivu bujicu smijeha kod đakona. Slična iskustva, opravdavajući greške u pisanju ili prepisivanju mogu se naći u starim manastirskim legendama i pričama. Iz zaborava, ovog demona je »oživio« Šekspir, te se u staroj Engleskoj dramaturgiji može pronaći pisanoga traga o Tuti Vilusu ali i liku pod imenom Vilus!

 

Mišljenja sam da sličnost između prezimena Vila i Vilus je na neki način povezana sa »dobrim« i »lošim« demonima.

 

VILUS, PREZIME SA BANIJE

 

Pošto nisam našao pisanoga traga o Vilusima sa Banije, pokušat ću indirektno u kratko opisati ostala prezimena po kojima su nazvani zaseoci sela Luščani, te polazeći od pretpostavke da su se naselili u isto vrijeme izvuči zaključak :

ü      Brkić, prezime nastalo po fizičkoj osobini davnog pretka, odnosno «čovjek sa brkovima ili brko». Brk u davna vremena simbolizira muškost ili čast, tako da ovo prezime nije vjersko nacionalno određeno i njegove nosioce možemo naći u sve tri naše vjere, a Srbi su porijeklom iz stare Hercegovine.

ü      Miljević, srpsko prezime koje se može pratiti od stare Hercegovine (Konjic, Jablanica, Borci), Dalmacije (Žagrović, Kula Atlagić, Benkovac, Biljane Gornje i Jagodnja Donja i Gornja, a slave krsne slave Sv Georgije i Sv Stefan) a u drvarskom kraju zapisano je o srodstvu Trnjinića, Rokvića i Miljevića; postojalo je u Drvaru ovakvo pričanje: "Bio neki čovjek vrlo zgodan i nije imao sinova nego samo tri kćeri: Trnjinu, Rokvu i Milju". Udade ih za tri dobra momka ali im reče: "Daću vam kćeri i sve što imam, ali morate uzeti moju slavu, Sv. Stevana". Ovi pristanu na to a i djeca im se kasnije prozovu po materima. Miljevići slave Stevanjdan. Porjeklom iz Raljevca (Dalmacija) i prije 160 godina prešli u Grahovo, a prije 150 godina  u Drvar Selo.

ü      Mišljenović i Radovanović isto su prepoznatljiva srpska prezimena

ü      Dević, doselili u Podkozarje iz Dalmacije i Like, a pre toga iz Hercegovine. Devići su doselili iz Šekulara i slave Đurđevdan.

ü      Drakulić, Na koreničkom zemljištu Turci naseliše svoje pastire iz Potarja, od Pive i Lima. Tu su naselili cijelo područje od Vrela do Frkašića. Njihovo nastanjivanje bilo je završeno oko 1580. godine. Poveći broj ovog stanovništva se iselilo sa koreničkog područja, prilikom izgona Turaka iz Like i Krbave, ali su se ponovo povratili 1690.godine te povjerenik za srpska pitanja dozvoljava da knezovi Jovan Drakulić i Milan Lalić nasele svaki po 30 kuća na koreničkom zemljištu. Na ovom zemljištu se toliko razmnožiše da se mnogi rasuše po cijloj Bosanskoj Krajini. U blizini Banja Luke se nalazi i selo Drakulića, potonjih ličkih iseljenika.

ü      Banović, slave Sv. Ignjatija Bogonosca i pripadaju rodu  Maleševci, ili potomci Maleša za koga kažu da je bio vojvoda.

ü      Janjanin; Etnonim., čovjek iz Janja, “čovjek iz mjesta ili kraja koji je spomenut u osnovnom dijelu strukture prezimena”. Etnonmska osnova ovog prezimena uglavnom označava Srbe. Janjani, ali s nekim drugim prezimenima, u Bosnu, a potom i u srpske krajeve Krajine, naselili su se iz Hercegovine, gde su se nekad ponajviše bavili stočarstvom. Prema nekim izvorima, potiču od "plemena" Brankovića koje je takođe starijeg hercegovačkog porekla, dok su u srednjem veku pripadali plemenu Bratonožićima čija je plemenska slava Sv. Nikola.

ü      Cvijić i Žarković, stara srpska prezimena.

ü      Bakrać; izumrlo pleme u Lici, u vezi su sa hercegovačkim prezimenom Kecman

ü      Bjelac; prezime nastalo od nadimka pretka kojega je dobio po kakvoj fizičkoj osobini. Prezime se prema nekim fonološkim osobinama može prepoznati pripadnost njihovih nosilaca ovoj ili onoj vjerskoj (nacionalnoj) grupaciji u ovom slučaju Srpskom življu, uostalom etnonimska osnova ovog prezimena uglavnom označava Srbe.

ü      Slijepčević; Tipično srpsko nadimsko prezime koje se nalazi od Hercegovine preko Dalmacije, Like, Bosne i Banije...

ü      Šteković, doselili u Podkozarje iz Dalmacije i Like, a pre toga iz Hercegovine. Štekovići su iz Vasojevića. Prema drugim podacima, iz sela Štekovića u Priboju, gdje se spominju od 1642. godine, Crna Gora (slave Nikoljdan).

 

Sva prezimena u selu Luščani su prepoznatljiva stara srpska prezimena koja uglavnom  svoje porijeklo vuku iz stare Hercegovine odnosno Crne Gore, te se mogu pratiti njihove migracije preko Dalmacije, Like, Bosne i kao zadnja etapa Banija.

 

U Hrvatskoj, prezime Vilus možemo smatrati autentično srpsko krajiško prezime sa Banije iz sela Luščani (zaseok Vilusi), te sa priličnom sigurnošću pretpostaviti da je porijeklo ovog prezime kao i velika većina prezimena na Baniji i cijeloj Vojnoj krajini iz Crne Gore. Doduše postoje naznake da je prezime prisutno i kod katolika koji su doselili iz Bosne u Vojnu krajinu ali ipak u manjem broju.

 

LOKALITETI PREMA POPISU STANOVNIŠTVA SR HRVATSKE 1948 GODINE[6]

 

Prema popisu stanovništva SR Hrvatske iz 1948. godine, jasno se može uočiti autohtonost prezimena Vilus na Baniji jer u Petrinji, Glini i Kostajnici je popisano  88%,  a u svim ostalim krajevima Hrvatske 12 %.

 

Lokacije Vilus na Baniji lako se mogu vidjeti sa grafikona gdje je uočljiv epicentar u selu Luščani kod Petrinje u tadašnjem glinskom srezu 34 % , zatim u selu Petkovac kod Blinje u tadašnjem petrinjskom srezu 33 %, i sljedeći značajniji roj nalazimo u Kostajnici 14 %.

 

Sva popisana prezimena prema popisu stanovništva SR Hrvatske iz 1948. Godine:

 

Mjesto

Srez

Broj popisanih osoba

Broj kuća odnosno porodica

Broj osoba koja nisu vlasnici kuće

Ukupno osoba

Luščani

Glina

37

7

4

41

Petkovac

Petrinja

39

8

0

39

Kostajnica

Kostajnica

16

1

0

16

Blinja

Petrinja

8

1

0

8

Mečančani

Kostajnica

6

1

0

6

Dalj

Osijek

5

1

0

5

Petrinja

Petrinja

4

1

0

4

Bjelovar

Bjelovar

3

1

0

3

Zagreb

Zagreb

3

1

0

3

Stražbenica

Petrinja

2

1

0

2

Vuka

Đakovo

0

0

2

2

Bolč

Bjelovar

1

1

0

1

Klobučak

Petrinja

0

0

1

1

Novska

Novska

0

0

1

1

Rijeka

Rijeka

1

1

0

1

Sunja

Petrinja

1

1

0

1

 

Sljedeći izvor je telefonski imenik Hrvatske, te mada to nije potpuno relevantan izvor informacije ipak se potvrđuju lokaliteti naseljenosti ovog prezimena[7]:

VILUS DUŠAN Petrinja

VILUS BRANIMIR Petrinja

VILUS MARA Petrinja

VILUS MIRA Petrinja

VILUS NIKOLA Petrinja

VILUS NIKOLA Petrinja

VILUS ANĐA Zagreb

VILUS DUŠANKA Zagreb

VILUS MILAN Zagreb

VILUS MIRJANA Zagreb

VILUS BLAŽENKA Velika Gorica

VILUS BOSILJKO Velika Gorica

VILUS IGOR Velika Gorica

VILUS NIKOLA Velika Gorica

VILUS DUŠANKA Bjelovar

VILUS IVANA Bjelovar

VILUS LUCA Bjelovar

VILUS ZORAN Bjelovar

VILUS JURO Bolč

VILUS PERO Bolč

VILUS VINKO Bolč

VILUS JOSIP Feričanci

VILUS KATA Feričanci

VILUS NIKOLA Luščani

VILUS PETAR Luščani

VILUS IVO Kopčevec

VILUS PETAR Kopčevec

VILUS MARIJAN Prelog

VILUS VLADIMIR Prelog

VILUS LJILJANA Rakitje

VILUS MILOŠ Petkovac

VILUS MIRJANA, ing. Karlovac

VILUS MIRJANA Lun

VILUS NENAD Rijeka

VILUS SAŠA Trnovac

VILUS STEVO Dalj

VILUS-RADOJKOVIĆ DIANA Samobor


POPIS ŽRTAVA II SVJETSKOG RATA 1941-1945[8]

»Jasenovac Reasearch Institute«,  na web prezentaciji postavio je popis žrtava II svj. rata na teritoriju Jugoslavije.

 

Svim žrtvama neka je vječna slava!

 


Prezime i ime:

Ime oca:

Mjesto rođenja i godina

VILUS EVICA

STANKO

LUŠČANI 1921

VILUS DUŠAN

PETAR

LUŠČANI 1920

VILUS ILIJA

ĐURO

LUŠČANI 1900

VILUS JOVAN

ILIJA

LUŠČANI 1914

VILUS JOVAN

STANKO

LUŠČANI 1918

VILUS KATA

NIKOLA

LUŠČANI 1900

VILUS LAZO

NIKOLA

LUŠČANI 1908

VILUS LAZO

NIKOLA

LUŠČANI n.a.

VILUS LJUBA

NN

LUŠČANI 1938

VILUS LJUBA

PETAR

LUŠČANI 1937

VILUS MILE

ILIJA

LUŠČANI 1924

VILUS MILE

JOVAN

LUŠČANI 1901

VILUS MILKA

JOVAN

LUŠČANI 1941

VILUS MILOŠ

STANKO

LUŠČANI 1922

VILUS MILJA

DMITAR

LUŠČANI 1886

VILUS PETAR

DUŠAN

LUŠČANI 1939

VILUS PETAR

MILE

LUŠČANI 1923

VILUS PETAR

MILE

LUŠČANI 1926

VILUS RUŽICA

MILE

LUŠČANI 1900

VILUS STANA

NN

LUŠČANI 1904

VILUS RADE

JOVAN

LUŠČANI 1909

VILUS ĐUKA

LAZO

LUŠČANI 1903

 

 

 

VILUS PETAR

SAVO

PETKOVAC 1914

VILUS PETAR

VASO

PETKOVAC 1870

VILUS ĐURO

PETAR

PETKOVAC 1895

VILUS DRAGAN

DUŠAN

PETKOVAC 1925

 

 

 

VILUS JOVO

ĐURO

MEČENČANI 1903

VILUS LJUBAN

ĐURO

MEČENČANI 1909

 

 

 

VILUS DRAGICA

ĐURO

GLINA 1905

VILUS ĐURO

ĐURO

GLINA 1902

 

 

 

VILUS ANA

DUŠAN

PETRINJA 1911

 

 

 

VILUS DARINKA

SAVO

KINJAČKA 1880

 

 

 

VILUS BRANKO

STOJAN

CRIKVENICA 1907

                                                          

©1998-2006 Jasenovac Reasearch Institute All rights reserved

POPIS EMIGRANATA U SAD via ELLIS ISLAND[9]

 

Zanimljivo je pronaći pretke koji su davno emigrirali u USA, zahvaljujući mikrofilmovima i besplatnoj bazi podataka »Ellis Island Fundation«, može se tražiti po starim orginalnim dokumentima, brodskih manifesta. Uspio sam pronaći 7 osoba listanih pod prezimenom Vilus ali i tu treba biti oprezan pošto prilikom prepisa orginalnih dokumenata u elektronski format, unešene su neminovne mnogobrojne greške...

 

1/ ANNA VILUS, (Ana Vilus) stigla u USA 1911 god. 24 god stara, ide kod muža u USA Vilus ?Pail? Nečitko kao i njegova USA adresa…mjesto rođenja: Blinja…zemlja iz koje dolazi upisana je Hungary a nacionalnost hrvatska…zadnja adresa Hungary Blinja…ime oca od Ane koji je ostao u Blinji prezime nečitko ?vasony? Peter…putuje u NY...

 

2/ SRAVA VILUS (Sava Vilus) stigla u USA 1912 god.31 god stara,udovica ide kod brata Vuković Stanka, pravilno ime je upisano SAVA Vilus, Hungary Croatia, Blinja mjesto rođenja upisano kao i Vuković ali nemogu razaznati ime… (Ilirvy, Hungary pogrešno ime mjesta koje je upisano na web)

 

3/ GJURO VILUS (Đuro Vilus) stigao u USA 1910 god.,35 god star, Viluš Gjuro…Hungary Croatia Lužečani…ostala mu žena Marica Viluš, Lužiani, Kraljevčani…NY Buffalo…ide kod rodjaka Joe Miljević te jos jedno ime  Luceani mjesta gdje je rodjen…(Luzeani, Croatia tako je upisano na web) Osim toga jasno se može vidjeti na orginalnom dokumentu da je prezime upisano kao VILUŠ!?

 

4/ GJURO VILUS (Đuro Vilus) stigao u USA 1905 god.,32 god star,upisano kao hrvat, iz Petkovca, ide kod brata Ivan Vilus,

 

5/ JOZSEF VILUS iz Varai, Hungary, stigao u USA 1909 god., 40 god star,prema orginalnom dokumentu izgleda kao pravi mađar što nam može ukazati i na to da je prezime između ostalog navedenog i Mađarskog porijekla, što je u neku ruku i logično obrazloženje jer je za vreme Turske vladavine i pre u Bosni je bilo Hrvata i Mađara katoličke vjere...(i dio Kostajnice kao i selo pored Blinje se zovu Mađari!!!)

 

6/ JOHANN VILUS upisan kao američki državljanin te njegovo ime nas upućuje na amerikanizirano pravo ime JOVAN, stigao je u USA 1912 god., 32 god star iz Kotar, Hungary dalje iz dokumenta možemo vidjeti mjesto rođenja, Hungary Croatia Kotar, žena mu ostala u Kotru, Kata Vilus te ide kod ženinog brata (brother in low) Jovan Miljević...

 

7/CHARLES H VILUS stigao u USA 1894, 48 god star. Popis umrlih na putu ili tako nešto što još nisam susreo pre na Ellis Island dokumentima. Ova osoba nas upućuje što ćemo i dokazati kasnije da prezime Vilus je zastupljeno u Americi i to englesko-zapadna varijanta sa srednjim imenom, što se rijetko pre kod nas pronalazilo među običnim narodom.

 

Uglavnom ove informacije potvrđuju na neki način mikrolokaciju prezimena na našem području.

                                       

 

PETER VILAS, GENEOLOGY & TRAGOVI PREZIMENA VILUS – VILAS U AMERICI

 

Zahvaljujući «Google books» (skeniranoj elektronskoj verziji starih knjiga), pronađen je geneološki rad na istraživanju i obradi potomstva od Petra Vilasa, autora C.H. Vilasa.[10]

 

  • Velika vrijednost ove knjige je svakako njena starost, štampana je 1875. godine
  • Zanimljiv je pokušaj pronalaska porijekla i nastanka prezimena
  • Ipak najveća vrijednost je stil i koncepcija pisanja knjige s obzirom na tehničke mogućnosti tog vremena ostaje neprevaziđeno i do današnjih dana.
  • Nasljednici prezimena Vilas zaista imaju kapitalno djelo o svom porodičnom stablu te težak rad na istraživanju dalekih predaka je kompletno urađen.

 

Autor ovog djela Charles Harrison Vilas, rođen je u Chelsea (Vermont), 22. jula 1846.godine, studirao je književnost i medicinu, a svoj geneološki rad je kompletirao prilikom boravka kod roditelja u Madisonu. Najstariji znani predak od autora je Peter Vilus (1704-1756) od kojega, prema njemu potiču svi Vilasi u USA, Peter je došao sa jedrenjakom iz Engleske i ostao u Americi.

 

Istražujući značenje i porijelo prezimena Vilas, autor se susreo sa nedostakom pisanog materijala i bez obzira na veliki broj stručnjaka koji su bili voljni pomoći u Engleskoj nije pronašao niti jednog Vilasa!

 

Prema Lowerom riječniku prezimena u Engleskoj upisano je prezime Villiers, Villers i Vilars te sve ove varijante su ustvari isto prezime ali nigdje nije promijenjeno u Vilas ili Villas. Dalje varijanta Villiers je pronađena osim u Engleskoj i u Francuskoj i Italiji. Nakon višegodišnjeg  istraživanja prezimena autor je došao do spoznaje da su sljedeća prezimena istog porijekla:

 

VIAL, VIALE, VIELE, VILA, VILES, VILLERS, VILUS, VYALL

 

Eminentni lingvist prof. James D. Butller i talentovani filologist , prof. John B. Feuling niti poslije detaljnijeg proučavanja nisu došli do zadovoljavajućeg rezultata.

 

Zaista zanimljivo je pronaći u engleskom jezičnom prostoru i naša prezimena VILA i VILUS !

 

Međutim, mišljenja sam da i sljedeća prezimena kriju istu osnovu:

 

VILAS, VITAS, VIFUS, VITUS, VITIIS

 

 

Moje mišljenje je ipak da je «neki « Vilus došao u Englesku i zbog prilagođavanja engleskom govoru, index –US je promijenjen u – AS, odnosno Vilus – Vilas !

 

U prilog ovoj tezi možemo koristiti pronađene podatke na komercijalnom američkom geneaološkom sajtu[11], prema  popisu stanovništva (Census) iz 1880 upisane su tri familje Vilus koje su u rodoslovu Vilas:

 

1/Familija popisana u Oconomowoc, Waukesha, WI (Wisconsin)

 

George Vilus, rođ <1830> u New York (domaćin)

Jane L. Vilus, rođ <1837> u Ohio (supruga)

Mary V. Vilus, rođ <1861> u Wisconsin (kći)                                    

Minerva Vilus, rođ <1863> u Wisconsin (kći)

 

George Vilus prema tom popisu je ustvari George VILAS ! Upisan u rodoslovu Petra Vilasa pod brojem (352) [12], rođen u Oswego, New York, 1830. godine. U New Yorku je živio  do 1950. godine te odselio u Racine, Wisconsin, a 1859. godine u Delevan, Wisconsin. Oženio je Jane L. Pardee 1860. godine koja je rođena  1837. godine. George je u rodoslovu Vilas  opisan u petoj, a kćerke u šestoj  generaciji potomstva od Petra Vilasa.

Mary Virginia Vilas, kćerka od Georga i Jane, rođena 1861. godine u Delevan, Wisconsin, upisana pod brojem (504)[13]

Helen Minerva Vilas, kćerka od Georga i Jane, rođena 1863. godine u Pardeeville, Wisconsin, upisana pod brojem (505)[14]

 

2/ Zatim Vilus familija iz Alstead, Cheshire, NH (New Hampshire)

                                                           

Cyrus K. Vilus, rođ <1816> u New Hampshire (domaćin)

Cleosa Vilus, rođ <1823> u Massachusetts (supruga)

Fanny M. Vilus, rođ <1865> u New Hampshire (kći)

 

I ova familija je ustvari VILAS! , i  nalazi se upisana u rodoslovu Vilas. Cyrus Kingsbury Vilus, rođen 1815.godine, u Alstead, New Hempshire, upisan je pod brojem (286) [15] u četvrtoj generaciji. Oženio je Cleora E. Maynard 1848. godine koja je rođena 1823. godine. Prema censusu upisana je samo Fanny M. Vilus, a u opisu potomstva od Cyrus i Cleora upisana su sljedeća djeca (među njima i Fanny) :

Mary Eliza Vilas (390)[16], rođena 1850. godine u Alstead, New Hempshire

Charles Nathaniel Vilas (391)[17], rođen 1852. godine u Alstead, New Hempshire

Walter Maynard Vilas (392)[18], rođen 1854. godine u Ogdensburg, New York i umro u istom mjestu 1855, godine

Fanny Maynard Vilas (393)[19], rođena 1855. godine u Alstead, New Hempshire

 

3/ Vlasnik kuće nije Vilus te je za pretpostaviti da je prilikom popisa bio na neki način podstanar pošto se navodi da nema rodbinske veze sa vlasnikom kuće. Ova familja je popisana u New York (Manhattan), New York City-Greater, NY

                                                           

Henry Goldthwaite, rođ <1843> u Alabama        (domaćin odnosno vlasnik kuće/stana)

Charles Vilus, rođ <1852> u New York (podstanar ili tako nešto, nije u srodstvu sa vlasnikom)

Jane Vilus, rođ <1855> u New York (Charlsova supruga)

 

Charles Nathaniel Vilas (391) [20] rođen 1852. godine u Alstead, New Hempshire, u bliskoj vezi je sa autorom rodoslovlja Vilas, Charlesom Harrisonom, te mu je pomogao oko realizacije tog projekta. Nisam našao podatke o supruzi Jane u tom rodoslovu.[1] Valentin Putanec - Petar Šimunović (ur.), Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976.

[2] Riječnik Hrvatskog jezika, Iveković & Broz, svezak II, Zagreb 1901, str. 718

[3] Kovijanić, «Pomeni Crnogorskih Plemena u Kotarskim Spomenicima» knjiga 1, Cetinje 1963, str 199

[4] D. Morrison, «The_Great_Hymns_of_the_Church», Toronto 1890, str 109

[6] Valentin Putanec - Petar Šimunović (ur.), Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976.

[7] http://www.tportal.hr/imenik/

[8] Jasenovac Research Institute, http://www.jasenovac.org/

[10] C.H. Vilas, «A Genealogy of the Descendants of Peter Vilas», Madison, Wis. 1875

[12] C.H. Vilas, «A Genealogy of the Descendants of Peter Vilas», Madison, Wis. 1875, str 133-134

[13] isto, str.166

[14] isto, str.167

[15] isto, str.112

[16] isto, str.142

[17] isto, str.142

[18] isto, str.142

[19] isto, str.142

[20] isto, str.142