Presentació

En l'àmbit de l'oratori, és indubtable que entre d'altres compositors podem destacar per mèrits propis Felix Mendelssohn Bartholdy i Wolgang Amadeus Mozart. L'opus de Mendelssohn ens ofereix un munt d'obres corals: des de col·leccions de lieds a capella, fins a obres religioses de petit format (motets a capella o amb acompanyament d'orgue) o grans oratoris com els coneguts Elies o Paulus. També hi trobem obres en un format més discret, totes dignes del geni del compositor hamburguès. Entre aquestes obres hi destaca sense cap mena de dubte el Salm 42, op. 42 (Com la cérvola es deleix per l'aigua...), escrit i estrenat l'any 1837 (a l'edat de 28 anys), que ens parla de la confiança i abandonament total en Déu. Dividit en set moviments i seguint la tradició barroca, planteja diverses formes de contrapunt entre la soprano i l'oboè (ària) o dialogant amb les veus agudes, les veus greus o tot el cor. En qualsevol cas, una síntesi perfecta de l'art de compondre de Mendelssohn: fidelitat a la tradició, tractament exemplar del text, temes i melodies d'un lirisme corprenedor i travats en un discurs harmònic sòlid, ric i variat.


Pel que fa a W. A. Mozart, si bé és indubtable que la seva obra més popular és el Requiem, no ho és menys  el seu oratori més espectacular (en tots els sentits) que és la Missa en do menor (KV 427). Composta l'any 1783 (als 33 anys) i estrenada a Salzburg el 26 d'octubre, és una obra inacabada: efectivament Mozart compon el Kyrie, el Gloria i el Sanctus-Benedictus, però deixà imcomplet el Credo i no escriu l'Agnus Dei. Per a aquesta missa, Mozart se serveix d'uns efectius importants: 4 solistes (dues sopranos, tenor i baríton), orgànic orquestral generós i cor a 4, 5 i 8 veus, alternant moviments corals amb àries, duets i trios, com un gran oratori. Moviments emotius com el Kyrie contrasten amb àries brillants i lluminoses (Laudamus te) o imploracions com el Gratias agimus tibi o Qui tollis, amb autèntiques lliçons de contrapunt com és el cas del duet Domine Deus o de la fuga Cum Sancto Spiritu. Una obra brillant, contrastada amb un caràcter dramàtic, sempre en l'estil brillant i inconfusible del compositor clàssic per excel·lència.


Aquestes obres han estat escollides com a repertori del concert de clausura del 50è aniversari de la Coral Cantiga; la seva dificultat és un repte per als intèrprets i, per tant, un camí de superació que vol representar el que ha estat la història del cor: un esforç renovat de millorament al servei del cant coral que, n'estem segurs, sabran valorar tots aquells que vulguin assaborir-lo.