Koulutusjärjestelmä

Suomen Melontakouluttajat ry Koulutusjärjestelmä

Suomen Melontakouluttajat ry

Koulutusjärjestelmä sisältää sekä taitoja valmentavia osioita. Uutuutena suunnitellaan melomattomille mutta työssään melonnan turvallisuuteen vaikuttaville erillistä turvallisuuskoulutusta.

Melonnan ohjaajakoulutus alkaa Melontaohjaajan tutkinnosta, josta voi edetä Melontaoppaaksi. Meri- tai koskiopas perehtyy tämän jälkeen vaativammassa toimintaympäristössä ohjaamiseen. Melontakouluttaja on henkilö, joka voi kouluttaa ohjaajia ja oppaita. 

Melontatervallisuuden neuvottelukunta varmistaa monialaisena elimenä koulutusärjestelmän oikeat kehityssuunnat.

Alla olevassa koulutusrungossa esitetään tehtävät ja kriteerit eri tasoille. Meille on tärkeää tehdä järjestelmästä avoin ja läpinäkyvä, ja kysymykset ovat tervetulleita.

Melontaohjaajien ja -oppaiden koulutusrunko 6.11.2009 

(Melontaturvallisuuden neuvottelukunnassa päätetyn mukaisesti) 

Koulutustunnit, tehtävän kuvaus ja pääsyvaatimukset. Liitetiedostossa mukana laajempi esittely.

Koulutustasot ja minimitunnit koulutuksessa

Tehtävän kuvaus

Pääsyvaatimukset

Melontaohjaaja
8+8 h

Peruskurssit, lajiesittelyt, vuokraus, retket helpoissa olosuhteissa suojaisilla rannikko, järvi- ja jokireiteillä, kosket I-luokka

vähintään 18-vuotias, EA1 tai vast., uimataito 200 m, pelastusuinti 50 m melontavarusteissa, suunnistustaito, melontakokemus vähintään 500km/100h*, hyvä perusmelontataito (osoitettu taitokokeella 1, jossa myös muita pääsyvaatimuksen tehtäviä)

Melontaopas

 

8+16 h avovesi 


8+16 h joki

 

Turvapäällikkö opastason toiminnassa

Avovesiosio

Meri- ja järviretket

Jokiosio

Joki- ja järviretket, kosket II lk

toiminut melontaohjaajana vähintään 1 vuoden ja 100 h, EA2 tai vast., suunnitellut ja johtanut vähintään kaksi 5 vrk:n retkeä (tai koulutusleiriä)**, toimintaselvitys, hyvä melontataito (jokiosiolla myös II lk koskessa) kajakilla ja avokanootilla (osoitettu taitokokeella 2, jossa myös muita pääsyvaatimuksen tehtäviä)

Merimelontaopas

8 + 24 h

Meri ja suuret järvialueet

toiminut melontaoppaana vähintään 1 v, EA2 tai vast., suunnitellut ja johtanut vähintään 4 hengen 5 vrk opastason retken, toimintaselvitys, hyvä merimelontataito ja kokemus; 3500 km monipuolista melontaa, josta huomattava osa on ollut vaativaa *** (osoitettu taitokokeella 3, jossa myös muita pääsyvaatimuksen tehtäviä)

Koskimelontaopas
8+24 h

Kosket III lk

toiminut melontaoppaana vähintään 1 vuoden, EA2 tai vast., toimintaselvitys, hyvä melontataito III lk koskessa (osoitettu taitokokeella 4, jossa myös muita pääsyvaatimuksen tehtäviä)

Comments