Khatam Surah 20

                                                                            [Surah 19][Surah 21]
Ulasan Surah THAAHAA,

Surah “Thaahaa” terdiri atas 135 ayat, diturunkan sesudah diturunkan nya surah Maryam, termasuk golongan surah-surah Makkiyyyah.

Surah ini dinamai “Thaahaa”, diambil dari perkataan yang berasal dari ayat pertama surat ini. Sebagaimana yang lazim terdapat pada surah-surah yang memakai huruf-huruf abjad pada permulaan nya, dimana huruf tersebut seakan-akan  merupakan pemberiatahuan Allah kepada  orang-orang yang membacanya, bahawa sesudah huruf itu akan dikemukakan hal-hal yang sangat penting diketahui , maka demikian pula halnya dengan ayat-ayat yang terdapat sesudah huruf “Thaahaa” dalam surah ini.  Allah  menerangkan bahawa Al-Quran merupakan peringatan bagi manusia, wahyu dari Allah, pencipta semesta alam.  Kemudian Allah menerangkan kisah beberapa orang Nabi, akibat-akibat yang telah ada akan dialami oleh orang-orang yang percaya kepada Allah dan orang-orang yang mengingkari Nya, baik didunia maupun diakhirat.  Selain hal-hal tersebut diatas, maka surah ini mengandung pokok-pokok isi sebagai berikut; Keimanan, Hukum, Kisah dah lain-lain.

 

SUMBER 1:
Khatam terjemahan ayat-ayat  Taha (1-135)

[YG]
http://groups.yahoo.com/group/KnajidBerdukacita/message/2
[GF] https://groups.google.com/forum/?fromgroups=#!topic/aswancc/VLOaS84oM58
[FB] http://www.facebook.com/groups/198454123591243/doc/304574992979155
[GS] https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxtZWxheXVpdHVpc2xhbXxneDo2ZmY2MGFiNTI2NmZkMzI3

SUMBER 2:
1. Al-Quran & Terjemahan.
2. Al-Furqan & Terjemahan.


Comments