Megalopolisi‎ > ‎

Megalopolisi u Evropi

Plava banana:
Plava Banana poznata i kao Blumerang, Vruća banana , evropski megalopolis i Kičma Evrope predstavlja isprekidan koridor urbanizacija u Zapadnoj Evropi. Oblast Plave banane ima populaciju od 110 miliona stanovnika. Proteže se od Severozapadne Engleske na severu do Milana na jugu. Zbog svog specifičnog zakrivljenog oblika je dobila ime Plava banana. U ovoj oblasti se nalaze gradovi: Šefild, Mančester, Liverpul, Notingem, Birmingem, London, Lil, Amsterdam, Hag, Roterdam, Brisel, Antverp, Ajndhoven, Rurske oblasti, Dizeldorf, Bon, Frankfurt, Luksemburg, Strazbur, Štutgart, Minhen, Cirih, Milan, Veneciju i Ženevu i predstavlja najveću koncentraciju ljudi, novca i industrije. Plava Banana ima ekonomski vrlo povoljan položaj ne samo zbog dobre saobraćajne infrastrukture već i zbog svetski poznatih luka- Roterdam i Antverp i aerodroma-Frankfurt, London, Amsterdam. U ovom regionu se nalaze glavne kancelarije nekoliko međunarodnih organizacija:
-Međunarodni sud u Hagu
-Sedište NATO-a u Briselu
-Evropski parlament u Strazburu
Ovaj regionu se nalaze i kako evropski tako i svetski akademski centri- Oksford i Kembridž koji se nalaze u blizini Londona. Kao i centar mode –Milano.


Zlatna banana:

Zlatna Banana poznata i kao Sunčan pojas predstavlja površinu visoke naseljenosti koja se pruža od Valensije na zapadu do Đenove na istoku, duž obale Sredozemnog mora. Ovaj region je centar informacione tehnologije i proizvodnje. Obuhvata gradove: Valensiju, Barselonu, Marsej, Kan, Nicu Monako, Đenovu. Predstavlja turistički centar evrope zbog atraktivne Azurne obale i jednog od najlepših gradova Evrope -Barselone.
Comments