Üzenőfal‎ > ‎

Félévzáró projektmunkák

posted Dec 5, 2016, 10:05 AM by Gergő Fegyverneki   [ updated Dec 19, 2017, 11:26 PM ]
Sziasztok!


Mozgóképkultúra és médiaismeretből a félévi jegy megszerzéséhez 4-5, max. 6 fős, általatok kialakított csoportokban el kell készítenetek egy igényes projektmunkát és hozzá kapcsolódó projektnaplót, amelyet a januári órákon be is kell majd mutatni.

A megbeszéltek alapján küldöm a választható témákat, alatta pedig a projektnapló elkészítésével kapcsolatos tudnivalókat.

Az elkészítés határideje: 2018. január 10.

Minden csoport az alábbi feladatok közül válasszon ki egyet, és készítse el azt! Minden feladathoz írni kell csoportonként egy önreflexiós naplót!

1.      Kreatív plakáton vagy ötletes kisfilmben mutassátok be a tömegkommunikáció sokszínű világát (újság, TV, rádió, internet) középpontba helyezve a médiaoptimisták és médiapesszimisták álláspontját!

2.      Állítsatok össze egy pár oldalas napilap tervezetét (laptükör) valamelyik ismert napilap mintájára! Jelöljétek ki egymás között, ki lesz a főszerkesztő, az újságíró és a fotóriporter. Eszerint osszátok ki egymás között a következő feladatokat! Tervezzétek meg a címlapot, nevezzétek el a rovatokat és adjatok érdekes, blikkfangos címeket a különböző sajtóműfajban (riport, hír, interjú, jegyzet, glossza) íródott „cikkeknek”! Találjátok ki a lap dizájnját, tipográfiáját, illetve használjatok fotós illusztrációkat!

3.      Figyelembe véve a bulvárlapok tematikai és vizuális sajátosságait készítsetek el a saját, fiktív pletykalapotokat! Egyezzetek meg abban, milyen témákról és milyen terjedelemben írnátok, illetve, hogy kiket szólaltatnátok meg a „cikkekben”!

4.      Találjatok ki a tanulásban jól hasznosítható összehasonlító táblázatot a közszolgálati és kereskedelmi, illetve a globális, országos és lokális médiáról! A plakát legyen egyértelmű, illusztráljátok képekkel, például az egyes csatornák logójával!

5.      Rajzoljatok kézzel vagy számítógépen elgondolkoztató, akár társadalomkritikai kérdéseket is megfogalmazó karikatúrát a sajtószabadság és cenzúra témaköréből. Ügyeljetek arra, hogy munkátok elgondolkoztató és semmiképpen se sértő legyen!

6.      Híradásokból, szappanoperákból és más televíziós műsortípusból gyűjtsetek össze néhány sztereotípiát, majd jelezzétek, milyen félreértésekhez vezethetnek ezek a téves képzetek, illetve dolgozzatok ki ajánlást arra, hogyan lehetne a felszínesen általánosító vélekedéseket helyes irányba terelni!

7.      Készítsetek egy nem létező áruról, szolgáltatásról, imázsról vagy pártról figyelemfelkeltő és ötletes reklámplakátot a tanult szempontok alapján! Találjátok ki azt is, ki lenne a reklámozott termék, szolgáltatás, imázs célcsoportja! A reklámjelenetet el is lehet játszani, akár betétdalt énekelve.

8.      Én és az okosmobilom. Mutassátok be ötletesen – akár plakát, színdarab, kisfilm, esszé stb. segítségével – milyen szerepet tölt be a ti életetekben a modern eszköz, mi lenne, ha több napig nem lenne térerőtök!

9.      Szabadjára engedve a fantáziátokat képzeljétek el, és mutassátok be (poszter, képregény, kisfilm) szerintetek milyen lesz száz év múlva a média! Milyen kommunikációs eszközök terjednek el a jövőben? Milyen új funkciókkal bővülnek majd a „kütyük”? Miket lehet ezekkel csinálni? Mindez hogyan változtatja meg majd a hétköznapokat? Milyen előnyei és hátrányai lehetnek majd a legújabb generációs technikai csodáknak?

10.  Készítsetek képes illusztrációval ellátott, jó tanácsokból álló ötletgyűjteményt újonnan regisztrált Facebook-felhasználóknak! Mire ügyeljenek? Hogyan posztoljanak? Milyen előnyei és hátrányai lehetnek a közösségi médiának? Milyen veszélyek leselkednek a felhasználóra? Lehetőleg minél több hasznos pontot szedjetek össze!

11.  Hozzatok létre olyan figyelemfelhívó és problémát megelőző, preventív társasjátékot, amely az elektronikus zaklatás veszélyeire hívja fel játékosan a figyelmet! Találjátok ki a játékszabályokat, készítsétek el a játéktáblát, a bábukat, esetleg a különféle kártyákat!

12.  Forgassatok tanulságos kisfilmet az internet buktatóiról felhívva a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire!

13.  Dolgozzátok ki egy flashmob (villámcsődület) forgatókönyvét, amely a digitális generációt figyelmét hívja fel a tudatos és biztonságos internethasználatra!

14.  Indítsatok Facebook-os mozgalmat ismerőseitek körében a cyberbullying és az internetbiztonság témakörében!

15.  Látványos, kreatív plakáton/ inforgrafikán/ gondolattérképen mutassátok be a világháló pozitív és negatív oldalait.

Nagyon fontos, hogy a csoportmunka csoportmunka legyen és mindenki egyenlően vegye ki a részét közös megbeszélés alapján, hiszen egymás hozzáállását és munkáját is értékelnetek kell majd.  Ezért azt kérem, hogy a gergo.fegyverneki87@gmail.com e-mail címre legkésőbb a projektbemutató óra előtti estéig  minden csoport küldje el nekem az 1 oldalas projektnaplóját, amelyben a következők szerepeljenek:

- A választott projektmunka rövid bemutatása.

- A feladatmegosztás ismertetése (a projekten belül ki miért volt felelős).

- Tapasztalatok, sikerélmények és nehézségek a projekt során.

- Annak leírása, hogy mi újat tudtatok meg, mit tanultatok még a médiaáról a projekt elkészítése közben.

- A projektmunka és a közös együttműködés értékelése.

- Fotó a projektmunkáról.

Legyetek nyugodtan, nagyon kreatívak, szárnyaljon a fantáziátok!!!

Amennyiben nem érkezik meg a projektnapló, nem tudok ötöst adni, bármennyire is jó a mű.


Comments