Bemutatkozás

Kedves Látogató!

Néhány szó a weblap létrehozásának hátteréről. A nevem Balogh György Tibor, mintegy 19 éve dolgozom a Richter Gedeon Nyrt. K+F igazgatóságán kutató-fejlesztő vegyészként, illetve 2010 óta vezetem a főosztály alá tartozó Szintézistámogató Laboratóriumot. A munkahelyemen az elmúlt tíz évben a munkám alapvetően a gyógyszerkutatás korai fázisában történő fizikai-kémia paraméterekkel leírható hatóanyag jellemzésre (Lead profiling) összpontosult, melynek elsődleges célpontja a gyógyszerjelölt vegyületek ADME/T (Felszívódás, eloszlás, metabolizmus, kiválasztás, toxicitás) sajátságainak előrejelzése. Munkám során szerzett tapasztalatok és még hallgató korom emlékeitől hajtva 2007-ben kezdtem a Budapesti Műszaki Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszékének gondozásában a fenti témával összefüggésben (talán szerénytelenül is mondhatom) korszerű gyógyszerkutatási elveket bemutató előadásokat tartani féléves kollokvium formájában. A tantárgy az induláskor még "Fizikokémiai paraméterek gyógyszerkutatásban" címmel lett meghirdetve, de később átneveztem a talán a témát jobban leíró és a hallgatókat kevésbé elrettentő "Gyógyszerhatóanyagok optimalizálási paraméterei" címre, vagy ahogy a hallgatók nevezik GyOP-ra. Emellett tanszéki felkérésre kezdtem el a Farmakokinetika tárgy oktatását is szintén féléves kurzus keretében, mely során a vegyész- és biomérnök hallgatóknak igyekszem a gyógyszerek szervezetben végbemenő ADME folyamatainak fiziológiai hátterét, illetve a gyógyszerkutatás során felmerülő legfontosabb kinetikai paramétereket, mérési módszereket bemutatni. E két B.Sc. illetve M.Sc. hallgatók számára meghirdetett tárgyon felül a 2013 őszi tanévétől a GyOP tárgyra épülő, Ph.D. hallgatók szigorlati melléktárgyaként, Vezérmolekula optimálás kurzus is elindult.

Összességében a weboldal célja az itt említett kurzusokat felvevő hallgatóknak a site-on keresztül biztosítani az évről-évre frissítésre kerülő előadások anyagait, de lehetőség nyílik interaktív módon a témakörökhöz tartozó problémák felvetésére is a fórumon keresztül.

A Richterben az osztályon dolgozó kollégáimmal számos egyetemi hallgatónak biztosítunk diplomamunka, illetve TDK dolgozat keretében lehetőséget a kutatási tevékenységünkbe való betekintésre, illetve a kutató feladatok elsajátítására. A kutatási témák alpontban megtalálhatóak az aktuális diplomamunka és Ph.D. témák is. Itt külön megjelöltem azokat a témákat melyekre jelentkezőket várunk.

Az Újdonságok a gyógyszerkutatásban, legfrissebb publikációk alpontban az általam érdekesnek tartott legfrissebb publikációkra szeretném a látogató figyelmét felhívni. Ezek sok esetben szorosan összefüggnek az egyetemi előadásaim anyagával, illetve a saját kutatási témákkal.

Ezúton is köszönöm, hogy megtisztelt a weboldal megtekintésével.

Dr. Balogh György Tibor, c. egyetemi docens