1ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών

για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα

Απόσπασμα από την παρουσίαση του 1ου Καλοκαιρινού Σχολείου Μαθηματικών 
στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας της Ε.Μ.Ε.

Οι Μαθηματικοί: Κώστας Παπαδόπουλος

                        Λευτέρης Ασβεστόπουλος

                        Μιχάλης Μπίκος

                        Ανδρέας Πούλος

 

Η ιδέα της δημιουργίας και της οργάνωσής του 1ου Κ.Σ.Μ.

Οι διαγωνισμοί της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας αποτελούν ένα εκπαιδευτικό θεσμό, αφού έχει ζωή μεγαλύτερη από εβδομήντα χρόνια. Η διάκριση σε αυτούς τους διαγωνισμούς θεωρείται σημαντική τόσο για τον ίδιο τον μαθητή, αλλά και για το σχολείο που φοιτά. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς και διακρίνονται, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν πιο συστηματικά με τα διαγωνιστικά Μαθηματικά.

 Επίσης, γνωρίζουμε ότι μόνον ένας μικρός αριθμός Παραρτημάτων της Ε.Μ.Ε., οργανώνουν μαθήματα προετοιμασίας για μαθητές που επιθυμούν να ασχοληθούν μεθοδικά με τους μαθηματικούς διαγωνισμούς. Η πλειοψηφία όμως των μαθητών που αγαπά και έχει κλίση στα Μαθηματικά, δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τέτοια μαθήματα από εξειδικευμένους διδάσκοντες. Το Παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. μόνιμα εδώ και τέσσερα χρόνια, πραγματοποιεί σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους τέτοια μαθήματα. Επειδή είχε αναπτυχθεί αυτή η δραστηριότητα, τέθηκε ο προβληματισμός για την υλοποίηση και λειτουργία ενός Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου που θα απευθύνονταν σε μαθητές από 12 – 17 ετών από όλη την Ελλάδα, που θα έχουν κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τα Μαθηματικά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι΄ αυτά. Γνωρίζαμε ότι αυτό γινόταν και γίνεται και σε άλλες χώρες και δεν βλέπαμε τον λόγο να μη γίνεται κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας.

Η θετική αποδοχή αυτού του προβληματισμού διαμόρφωσε και το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργούσε το 1ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο. Αυτό πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 5 – 11 Αυγούστου 2007 στην περιοχή του Αγίου Νικόλαου της Νάουσας. Η αγάπη και η κλίση για τα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τη δημιουργική ψυχαγωγία και την άθληση σ’ ένα εξαιρετικό φυσικό καταπράσινο περιβάλλον, με την εθελοντική εργασία σε πολλαπλά επίπεδα από τα μέλη και τους φίλους του Παραρτήματος Ημαθίας της Ε.Μ.Ε., αποτέλεσαν τις βασικές προϋποθέσεις, για την υλοποίηση αυτής της κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντικής και πρωτοποριακής ιδέας.

Η οργανωτική δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του 1ου Κ.Σ.Μ.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή των μαθητών, γνωστοποιήθηκε με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσια και ιδιωτικά, με συνεχείς ανακοινώσεις μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Μ.Ε., με την ταυτόχρονη προβολή αυτών των ανακοινώσεων και σε άλλους δικτυακούς τόπους, καθώς και με την ενημέρωση μέσω τοπικών εφημερίδων αλλά και εφημερίδων Πανελλήνιας εμβέλειας. Η κυρίως διαδικασία δρομολογήθηκε από τις αρχές Μαΐου, όπου εκ των πραγμάτων είχαμε μία αντικειμενική δυσκολία, επειδή ο χρόνος ήταν λίγος και συνέπιπτε με την περίοδο των εξετάσεων. Πολύ γρήγορα ξεπεράστηκαν οι αρχικές μας προβλέψεις, αφού δήλωσαν συμμετοχή μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, 130 συνολικά, όλοι τους με υψηλή επίδοση στα Μαθηματικά.

 Το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή, ανήλθε στο ποσό των 400 €. Σ’ αυτό περιλαμβάνονταν η διαμονή σ’ ένα άριστο ξενοδοχείο, πλήρης διατροφή, καθημερινή μεταφορά με λεωφορεία από το ξενοδοχείο προς και από το σχολείο που γίνονταν τα μαθήματα, τσάντα με όλα τα διδακτικά υλικά, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με παράλληλη ξενάγηση. Παράλληλα, οργανώθηκαν υπηρεσίες για την ψυχαγωγία και την άθληση των παιδιών, όπως και υπηρεσία φύλαξης χώρων και παιδιών, όλο το 24ωρο. Το επίπεδο και η ποιότητα όλων αυτών των υπηρεσιών κρίθηκε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από τους συμμετέχοντες μαθητές. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή και η προσφορά εργασίας όλων των συμμετεχόντων (της οργανωτικής επιτροπής, των διδασκόντων και των επιστημονικών ομάδων στήριξης) στο Μ.Κ.Σ. ήταν εθελοντική και άμισθη και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία.

Οι μαθητές ταξινομήθηκαν σε τάξεις, ανάλογα με την ηλικία τους, με λίγες εξαιρέσεις κάποιων παιδιών, που παρακολούθησαν κατόπιν δικής τους επιθυμίας τάξεις υψηλότερου γνωστικού επιπέδου. Τα μαθήματα διεξάγονταν στις αίθουσες του 3ου Γυμνασίου Νάουσας, που ήταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο διαμονής από την 9η πρωινή ώρα έως στις 13:15 το μεσημέρι. Μετά τη διδασκαλία, το γεύμα και την σχετική ξεκούραση, τις απογευματινές ώρες πραγματοποιούνταν δραστηριότητες με τη στήριξη κατάλληλων επιστημονικών ομάδων. Έτσι οι μαθητές μπορούσαν να ασχοληθούν με ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τένις. Να παίξουν σκάκι, να ακολουθήσουν περιβαλλοντικές δραστηριότητες ή να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες. Δύο βραδινά δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθήσουν δύο κλασσικές κινηματογραφικές ταινίες με θέμα σχετικό με τα Μαθηματικά, ενώ ένα απόγευμα παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση  «Τα παιδιά του Ευκλείδη» από τους μαθητές του Γυμνασίου Αναρράχης – Εμπορίου  Πτολεμαΐδας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μαθηματικών Ασπασίας Ξεσφίγγη. 

Πετύχαμε να δοθεί ιδιαίτερη προβολή στη λειτουργία του καλοκαιρινού Σχολείου μέσω των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών της ΕΤ1, της ΝΕΤ και της ΕΤ3 αλλά και των ημερήσιων εφημερίδων της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης. Η ενέργεια αυτή έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους συμμετέχοντες μαθητές, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους με αυτή τη διαδικασία. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως όλο το πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου ακολουθήθηκε υποδειγματικά από όλους τους μαθητές χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Από την Οργανωτική Επιτροπή δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ασφάλεια των παιδιών, στην άνετη και ευχάριστη διαμονή τους.