ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

2ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών - Αύγουστος 2008

Επιστροφή στην Αρχική σελίδα  

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Το 2ο Μ.Κ.Σ. προσφέρει εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου μαθηματικές γνώσεις παράλληλα με άλλα μορφωτικά και πολιτιστικά αγαθά, ενώ συγχρόνως διαμορφώνει ισορροπημένες ενδοσχολικές σχέσεις βασισμένες στα κοινά ενδιαφέροντα, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης.

     Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο η οργανωτική επιτροπή του 2ου Μ.Κ.Σ. διοργανώνει δύο μορφές απογευματινών δράσεων:

Α) Επισκέψεις σε σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους – μνημεία του πολιτισμού μας – με στόχο την γνωριμία των μαθητών με την ιστορία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Μακεδονίας μέσω της βιωματικής προσέγγισης των χώρων, όπου έζησαν μεγάλες μορφές της αρχαιότητας. Οι μαθητές θα επισκεφτούν  τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, τους Μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων, θα περιηγηθούν στη Σχολή του Αριστοτέλη και θα παρακολουθήσουν  ταινία μικρού μήκους σχετική με την ιστορία, τη λαογραφία και τις φυσικές ομορφιές της Ημαθίας.

Β) Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη της ομαδικότητας των μαθητών και της μεταξύ τους επικοινωνίας, τη γνωριμία με διαφορετικούς τρόπους μάθησης, την ψυχαγωγία και γενικότερα την ευχάριστη και δημιουργική διευθέτηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Έτσι λοιπόν στους χώρους των Ξενοδοχείων και του άλσους του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθούν:

1. Διαλέξεις

Έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω διαλέξεις:

«Μαθηματικά Μοντέλα σε Βιολογικά Συστήματα», «Εθνομαθηματικά ή Πώς επηρεάζει το πολιτισμικό υπόβαθρο την επίδοση – απόδοση των μαθητών στα μαθηματικά», «Τα Μαθηματικά στην Επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού», «Χάος και Δευτεροβάθμια Εξίσωση, η επιστήμη ενός ελεύθερου κόσμου», «Το τελευταίο θεώρημα του Fermat», «Άραβες Μαθηματικοί».  

2. Λέσχη Ανάγνωσης «Θαλής και Φίλοι»

Θέμα: «Μαθηματικά και Λογοτεχνία»

Στόχος: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με ιστορικά στοιχεία και σημαντικές  μαθηματικές έννοιες και ανακαλύψεις μέσα από τα εργαλεία της λογοτεχνίας. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν για τους μαθητές γυμνασίου το βιβλίο «Τα Καταραμένα Μαθηματικά» του Κάρλο Φραμπέτι (εκδόσεις  Όπερα) και για τους μαθητές του λυκείου το βιβλίο «Ελληνικά Εγκλήματα 2ος τόμος» του Τεύκρου Μιχαηλίδη (εκδόσεις Καστανιώτη).   

3. Βιωματικό Εργαστήριο :

Θέμα: «Εγώ και Εσύ γινόμαστε Εμείς».

Στόχος: Να μάθουν οι μαθητές να επικοινωνούν και ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας μέσα από τη διασκέδαση, το παιγνίδι και ευχάριστες ομαδικές διεργασίες

4. Βιωματικές Δραστηριότητες Πεδίου :

Θέμα: «Προσεγγίζοντας τις Θετικές Επιστήμες μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες μας».

Στόχος: Να ανακαλύψουν οι μαθητές ότι οι θετικές επιστήμες και οι εφαρμογές τους είναι συνυφασμένες με τη ζωή τους. 

5. Παραδοσιακοί – Λαϊκοί Χοροί :

Θέμα: «Ένα χορευτικό ταξίδι στην ελληνική λαϊκή παράδοση».

Στόχος: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τους  παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς και να ψυχαγωγηθούν.

6. Αθλοπαιδιές:

Θέμα: «Είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα».

Στόχος: Η αποφόρτιση των παιδιών από το πρωινό εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων με την παράλληλη ανάπτυξη της ομαδικότητας και της άμιλλας. Στις αθλητικές δραστηριότητες θα ασχοληθούν οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες με Βόλεϊ, Μπάσκετ, Ποδόσφαιρο, Τένις, Χάντμπολ.