Diákok meghívása

A tábor legfontosabb résztvevői az ország minden tájáról érkező, matematikában tehetséges diákok. 

Jelenleg az 5-9. évfolyam tanulói közül hívunk meg évfolyamonként átlagosan 15-öt. Nem könnyű eldönteni, hogy egy adott évben pontosan kik érdemeljék ki a meghívást. Legjobb támpontnak a legismertebb országos matematikaversenyek eredményeit tekintjük. Így az 5-8. évfolyamon a Kalmár László és a Zrínyi Ilona verseny, a 7-8. évfolyamon a Varga Tamás verseny, valamint a 9. évfolyamon az Arany Dániel és a Gordiusz versenyek országos döntőjének első néhány (általában 3-5) helyezettjét hívjuk a táborba. Azt, hogy pontosan hányat, az függ az eredménylisták átfedéseinek számától, az esetleges lemondásoktól. Ezen kívül igyekszünk figyelembe venni a döntőn elért pontszámok közötti különbségeket. Vagyis megpróbáljuk elkerülni, hogy valaki csak egyetlen ponttal maradjon le a tábori részvételről. 

Sajnos ez a rendszer, ahogy bármely másik sem, nem lehet teljesen igazságos, hiszen eleve nem indul mindenki ezeken a versenyeken, és nem csak az eredményesen szereplők között vannak tehetségesek. Éppen ezért olyan gyerekeket is hívunk, akikről a versenyeredményektől függetlenül tudjuk, hogy helyük van a táborban. 

A résztvevők számának korlátot szab egyrészt a tábor mérete, másrészt az, hogy 15 fősnél nagyobb csoportnak véleményünk szerint nehéz színvonalas foglalkozást tartani. Mindenképpen kerülendőnek tartjuk, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen.