Negatív számok

A számokat egy evolúciósan ősi rendszer, az analóg mennyiség rendszer dolgozza fel. Vajon a kulturálisan új negatív számokat ugyanezzel a reprezentációval kezeljük? Egy összehasonlítási feladat alapján az eredményeink azt mutatják, hogy az analóg mennyiség rendszer nem terjed ki a negatív tartományra, hanem két kisegítő folyamat segítségével dolgozhatjuk fel a negatív számokat:
  • Előjeles gyorseljárás. Amikor egy pozitív és egy negatív számot hasonlítunk össze, pusztán az előjelek alapján döntünk, a pontosabb értékek nélkül.
  • Tükrözési mechanizmus. Két pozitív szám összehasonlítása a szokásos módon történik a mennyiség rendszeren. Azonban két negatív szám összehasonlításakor az előjelet levágjuk, és a két számot így a pozitív tartományra tükrözve hasonlítjuk össze, majd az összehasonlítási feladat válaszát (kisebb vagy nagyobb) megfordítjuk.


Az eredmények gyors áttekintéséhez lásd a kísérletünk egy korábbi változatának a poszterét:
Igács, J., & Krajcsi, A. (2006). A mentális számegyenes túloldala: a negatív számok. In Magyar Pszichológiai Társaság XVII. Országos Tudományos Nagygyűlése. Budapest.


A vizsgálat angol nyelvű leírása és az angol nyelvű cikkünk a munka angol nyelvű oldalán található.