Visie

Achtergrond
Waarom literatuur?
Literatuur lezen geeft je inlevingsvermogen
Literatuur brengt je buiten de gebaande paden van het alledaagse leven. Je wordt gedwongen om je in te leven in het leven van een personage dat zich in een andere omgeving, tijd of cultuur begeeft. Je zult erover gaan nadenken hoe jij je verhoudt tot die hoofdpersoon en zijn keuzes. Inlevingsvermogen is een groot goed in je leven. Als je je bewust bent van de cultuur van waaruit je komt en welke culturele, religieuze en wetenschappelijke aannames die keuzes kunnen beïnvloeden, kun je pas écht een heldere keuze maken in je leven. 

Literatuur lezen geeft je karakter
Literatuur lezen is niet gemakkelijk, het is een klus die je bewust moet klaren en die vaak enig doorzettingsvermogen vergt. Toch ben je na afloop van het lezen doorgaans blij dat je de betreffende inhoud tot je hebt genomen. 

Literatuur lezen is leuk!
Als je meer kennis hebt van zaken, ga je ook meer zien in wat anderen hebben geschreven. ("Je gaat het pas zien als je het door heb," zegt Cruyff.) Het geheel wordt bewust opgediend als een soort schaal met hapjes. Hopelijk zie je daar van alles wat je leuk vindt.


Herman Pleij legt het belang uit van letterkunde 
(op 2'27)

Herman Pleij bij P&W
Zwaar onder constructie!

 

Canon
De allerbelangrijkste werken die je moet kunnen duiden zijn opgenomen in een canon. De redenen om voor een canon te kiezen zijn niet dogmatisch; de lijst wordt meer gezien als een mooie stam van een nog mooiere, wijdvertakte boom. De keuze voor de canon verschaft zo de vrijheid om zoveel mogelijk uiteen gelegen gebieden te verkennen. Klik hier voor de canon, de ruggengraat van deze site en de belangrijkste lijn van een door jezelf in te kleuren tekening.


Leeslijst
Naast de canon word je enigszins op de hoogte gehouden van de belangrijkste hoofdgedachten uit de wereld van het letterkundige onderzoek. Klik hier voor de leeslijst.


Herman Pleij legt het belang uit van letterkunde 
(op 2'27)

Herman Pleij bij P&WHieronder een interview uit Literatuur uit 2003.


Comments