Εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Ευρετήριο αναρτήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορείτε να βρείτε στον Χάρτη Ιστοτόπου (τελευταία επιλογή στο μενού αριστερά).

Αλλαγές στην εκπαίδευση μέχρι τον Ιούνιο 2016

αναρτήθηκε στις 22 Φεβ 2016, 8:26 π.μ. από το χρήστη Τερζάκη Μαρία

Η ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου, η διασύνδεση των ερευνητικών ινστιτούτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οι διαδικασίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών της Παιδείας είναι μεταξύ των αλλαγών που κρίθηκε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι τον φετινό Ιούνιο.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ που συντάχθηκε το 2011 σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπαίνει στην άκρη, διατηρώντας μόνο ορισμένα σημεία που ανταποκρίνονται στην σημερινή κατάσταση. Νέα επικαιροποιημένη έκθεση αναμένεται να συνταχθεί από τον Ιούνιο.

Το νέο χρονοδιάγραμμα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, μετά από τις διαπραγματεύσεις, θα κινηθεί στο εξής πλαίσιο: Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που υποδεικνύονταν μεν από την υπάρχουσα έκθεση του ΟΟΣΑ, συμφωνήθηκε δε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν.

Πρόκειται για έξι σημεία:
  • Την ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου
  • Τη διασύνδεση ερευνητικών ινστιτούτων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ (η οργάνωση δηλαδή του ενιαίου χώρου Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης)
  • Τις διαδικασίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών της Παιδείας (με έμφαση στον κεντρικό ρόλο του υπουργείου, ώστε να γνωρίζει την πορεία όλων των χρημάτων που καταλήγουν στην εκπαίδευση)
  • Τον τρόπο παρακολούθησης των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων
  • Την αυτονομία των ΑΕΙ,
  • Την ανάπτυξη και την εκπαίδευση της σχολικής ηγεσίας
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα σημεία αυτά δεν αποτελούν περιορισμό για νομοθετική δράση από πλευράς υπουργείου, καθώς σε περιπτώσεις που θα κρίνονται «αναγκαίες» κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτές θα προχωρούν.

Στη συνέχεια, από τον Ιούνιο του 2016 και για έναν χρόνο, θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα εκπαιδευτικά δεδομένα της παρούσας συγκυρίας και όχι τους δείκτες και τα νούμερα του 2009, στα οποία βασίστηκε η έκθεση του 2011.

Στόχος, η σύνταξη της νέας έκθεσης να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση ενός «νέου εκπαιδευτικού παραδείγματος» για τη χώρα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και με πρόταγμα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, είναι σαφές ότι θα προχωρά παράλληλα με τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία, που έχει ξεκινήσει από πλευράς υπουργείου και μένει να φανεί στην πράξη πώς θα αξιοποιηθούν νομοθετικά τα αποτελέσματα του διαλόγου, η πρώτη φάση του οποίου έχει χρονικό όριο τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πηγή: Το Βήμα

Διατάξεις και Τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση

αναρτήθηκε στις 14 Φεβ 2016, 7:41 π.μ. από το χρήστη Τερζάκη Μαρία   [ ενημερώθηκε 14 Φεβ 2016, 7:42 π.μ. ]

Διατάξεις και τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικές με αντισταθμιστική εκπαίδευση, ειδική αγωγή, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, δια βίου μάθηση, κλπ, έχουν ενταχθεί στο σχέδιο νόμου "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις" του Υπουργείου Υγείας, μετά τις συνεδρίασεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που τις έκανε δεκτές κατά πλειοψηφία. Η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» θα πραγματοποιηθεί την  Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 και Ώρα 18.00.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Ηλεκτρονικές Πηγές Πληροφόρησης

αναρτήθηκε στις 31 Μαρ 2012, 12:15 π.μ. από το χρήστη Τερζάκη Μαρία

Συνημμένο ενημερωτικό φυλλάδιο του Cedefop.

Σπουδές στην Κύπρο

αναρτήθηκε στις 9 Φεβ 2010, 1:25 π.μ. από το χρήστη Τερζάκη Μαρία

Αν ενδιαφέρεστε για εκπαιδευτικές διεξόδους στην Κύπρο, προπτυχιακές εκπαιδευτικές διεξόδους ή μεταπτυχιακές σπουδές, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, για να έχετε έγκυρη πληροφόρηση.

Πληροφορίες για ευκαιρίες εκπαίδευσης σε χώρες της Ευρώπης

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2010, 6:23 π.μ. από το χρήστη Τερζάκη Μαρία   [ ενημερώθηκε 8 Φεβ 2010, 6:33 π.μ. ]

Στόχος του PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout the European Space) είναι να βοηθήσει φοιτητές, εργαζόμενους, άτομα που ψάχνουν εργασία, γονείς, συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και εκπαιδευτικούς να βρουν πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες εκπαίδευσης στην Ευρώπη.
 
Αξιοποιήστε τις μηχανές αναζήτησης στις βάσεις δεδομένων που διαθέτει η πύλη αυτή, προκειμένου να βρείτε πληροφορίες για: 
  • τα εκπαιδευτικά συστήματα σε χώρες της Ευρώπης που σας ενδιαφέρει ενδεχομένως να συνεχίσετε τις σπουδές σας, πατώντας εδώ,
  • ιστοχώρους ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πληροφορίες για κύκλους κατάρτισης, σχολεία, πατώντας εδώ,
  • εγκατάσταση στη χώρα που σκοπεύετε να πάτε, πατώντας εδώ.
 
 

Europass (Ευρωδιαβατήριο)

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2010, 6:21 π.μ. από το χρήστη Τερζάκη Μαρία   [ ενημερώθηκε 8 Φεβ 2010, 6:37 π.μ. ]

Εάν θέλετε να εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, εάν ενδιαφέρεστε για μια θέση απασχόλησης ή αναζητάτε μια εμπειρία στο εξωτερικό, είναι σημαντικό να παρουσιάσετε τις δεξιότητες και τα προσόντα σας με σαφή και κατανοητό τρόπο. 
 
Το Europass είναι ένα νέο μέσο που σας βοηθά να παρουσιάσετε τις δεξιότητες και τα προσόντα σας με τρόπο σαφή και εύκολα κατανοητό στην Ευρώπη και να κινηθείτε σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.
 
Αξιοποιήστε τα πολύτιμα εργαλεία του Ευρωδιαβατηρίου, πατώντας εδώ.

1-6 of 6