De definitie van een werkhond

Wat is een werkhond?

Werkhonden zijn honden met een enorme will to please. 
Je kunt ze trainen tot het bijna robotten zijn ofwel niets is te gek voor een werkhond.


Deze honden hebben als pup vaak een beertjesachtig uiterlijk en dat is iets waar veel mensen op slag verliefd op worden. Veel mensen die op zoek gaan naar een hond kijken vooral naar het uiterlijk van de hond, zeker als het om een pup gaat. 
Het ziet er van afstand allemaal leuk uit, dat is zeker bij deze honden voor veel mensen
een enorme valkuil.

Veel mensen zoeken een hond waar ze drie keer per dag een eindje mee gaan wandelen en af en toe een lange wandeling mee gaan maken deze honden liggen verder veel in huis en misschien dat de baas één keer per week nog op cursus gaat. 
Als je met een werkhond in huis helemaal niets doet en je traint hem ook niet verder dan de basisgehoorzaamheid, dan is de kans heel groot dat je in plaats van een leuke vriend een probleemhond in huis krijgt.
Wat heeft een werkhond nodig

Het is voor een werkhond belangrijk dat er een aantal uren per dag met hem wordt getraind en dat hij leert dat er een baas boven hem staat die hij moet gehoorzamen. 
Het maakt voor een werkhond niet uit wat je er mee gaat doen als hij maar zowel geestelijk als lichamelijk bezig gehouden wordt. 
Het lijkt ook wel alsof een werkhond nooit moe wordt, door hun werkvermogen en hun hoge energie level  
maken ze meer adrenaline aan dan de gemiddelde hond.

Het is ook belangrijk dat je zicht hebt op wat je aan het doen bent tijdens het trainen, anders zal de werkhond de leiding overnemen. 
Hij gaat het spel dan zelf overnemen oftewel hij neemt de leiding over en ziet u niet meer als de leider. 
Elke hond, maar zeker een werkhond, moet leren en weten dat er een baas boven hem staat die hij moet gehoorzamen.


Wat gebeurt er als een werkhond niet krijgt wat hij nodig heeft

Als je een werkhond uitsluitend als huishond wilt houden dan is de kans groot dat hij zich gaat vervelen en zijn eigen werk gaat zoeken. 
Hij kan dan o.a. dingen in huis gaan slopen, de katten in huis gaan opdrijven, het huis extreem gaan bewaken,
of zelfs ongewenst gedrag naar de roedel toe vertonen. 
Over het algemeen willen werkhonden graag de leiding overnemen er word dan ook van een eigenaar van een werkhond verwacht dat hij de leiding kan geven, anders draaien de rollen om en gaat de werkhond bepalen wat en wanneer er in de roedel gebeurd.

Dit leidt er dan toe dan u een irritante hond heeft die de regels in huis bepaald.
Als je echt een werkhond wilt aanschaffen en je wilt ervoor gaan, bedenk dan van te voren wat je hem wilt gaan leren in die paar uur per dag dat je met hem aan het werk moet. 
En laat je goed voorlichten over het karakter van de hond die je uitkiest.  Kies bewust voor een werkhond en als je twijfelt, doe het dan niet!.. 
Ga dan op zoek naar een ander soort hond. Er zijn ook genoeg leuke honden om recreatief hondensport mee te beoefenen, maar die daarnaast gewoon als huishond te houden zijn.