Chigong eller Qigong 

Se også de fem tibetanere

Hva er Qi Gong?

Ordet er kinesisk og uttales forskjellig, Chi Gong eller Qi Gong. Det skrives i ett, Qigong eller i to ord, Qi Gong.

 

Orddefinisjon:

Qi betyr livskraft eller livsenergi.

Tanken er at Qi fyller hele jorda og hele universet. Det gjennomtrenger hele materien. Det sirkulerer i alle levende vesener på såkalte energi-stier eller meridianer. Det finnes indre og ytre Qi. Når man anvender Qi, arbeider man med Qien. Man lar den flyte, man fyller opp, stopper den og tar på en eller annen måte kontroll over Qien.

 

Kan Qi Gong brukes for å få mental styrke? Qi Gong kan brukes innen atferdsterapi som teknikk for å hemme uønsket atferd. Like før man har lyst til å spise noe fetende og søtt, like før man tenner seg en røyk, like før man risper seg i huden oppstår det en indre spenning som varer fra en til tre sekunder. I dette farlige  tidsrommet kan man utføre en Qigong-øvelse for å unnlate å utføre den uønskete handling. Man kan også telle til ti, men det er for kjedelig. Når man har lyst til å gå i gang med sin egen utvikling er Qi Gong en spennende metafysisk metode, som gir innblikk i en eldgammel livsfilosofi. Man registrerer tankene, følelsene og sansningene hos seg selv og utfører ufortrødent øvelsene om og om igjen. Gjennom å lære noe helt fremmed, supplerer man det kjente og trauste. Målet med Qi Gong er å frigjøre energi for å få overskudd. Det er opp til en selv hvordan man bruker øvelsene. En står helt fritt hva man vil bruke Qi Gong til.  Noen vil lære seg bedre kroppskontroll, lære å ha is i magen, lære å motstå fristelser eller lære å bli mindre stresset. Forskjellige rituelle bevegelser gjør at man kobler ut omverdenen og konsentrerer seg om seg selv. Men det kreves altså en viss mental styrke og overvinnelse for å komme i gang og for å gjenta øvelsene.

 

Hva kan Qi Gong lære oss?

At stress bare er en vestlig holdning som kan forandres med ny innsikt og nye øvelser.

Innsikt

"Jeg må ikke være 100 prosent. Jeg lar meg ikke sette under press. Pust dypt. Ikke forhast deg, få oversikten først." 

"Ikke så farlig. Andre gjør også feil. I sindigheten eller i Qi Gong  ligger kraften. Hva dreier det seg egentlig om?"

"Keep cool. Det finnes verre ting. Jeg kan ikke tilfredsstille alle."

Øvelser:

Finn en plass der du er alene

Å riste bena: 1-2 minutter

Å skrive navnet med albuen sin

Å være dirigent med albuen

 

Å klappe

 

Å kretse hodet i 30 sekunder

 

Å pendle eller svinge med bena

 

Sol-oppgang

Strekk ut armene foran kroppen i skulderhøyde, håndflaten peker oppover, håndryggen nedover. Form en ball foran kroppen. Strekk armene opp, slå opp hendene langt over hodet, se oppover, slå opp øynene. Sola utfyller kroppen, auraen ståler. Senk armene noe, se rett frem, se fornøyd ut. 

 

Sol-nedgang

Før armene i en stor bue over hodet. Håndflatene peker mot hverandre. Bøy albuene senk hendene, 5 cm under kinnet, tenk at strupen er et energisentrum, senk hendene til nedre dantian- energisentrum under navlen. Gjenta det 2 ganger. Avslutt med venstre hånd på brystet og hvil ut.


Å svaie i vinden

Bruk kroppen som om du er en trekrone av en bjerk på fjelltoppen i storm og svaie overkroppen fra hofta.


Å bølge som en vannplante ved kysten.

Tenk deg at beina dine er røttene som står i havbunnen, de er plantet i sandbunnen, de har et godt grep om jorda, det er sterke røtter slik at resten av planten kan bølge fritt frem og tilbake i den strie strømmen og de store bølgene uten å løsne.


Å drive som et isfjell på ishavet, dratt, skubbet og bremset

Tenk deg at du er et isfjell som driver mellom nord og syd, mellom øst og vest og beveger deg i alle retningene.

 

Forberedelser til en Qi Gong-form

Å aktivisere energien

Konsentrer deg om det nedre energipunktet (dantian) som er 1 ½ håndbredd under navlen. Den er utgangspunktet for din sirkulerende livsenergi. Tenk deg energien som en gylden væske. Væsken er gylden og skinnende som honning og flyter i et tjern.


Stå så bekvemt du kan med hendene langs kroppen.

Legg hendene på din nedre dantian. Tenk deg den gylne vesken som din livsenergi. Lag en kant ved kroppen med hendene dine, håndryggen ned og håndflaten opp, noe som skal hindre at væsken flyter over kanten.


Løft nå hendene til hjertet for å mobilisere denne energien. Senk armene igjen og la den gylne væsken flyte opp og ned. Den sirkulerer langsomt og sikkert i hele kroppen.

 

 

Å finne støtte og få energi samtidig

Tenk deg en søyle som du omfavner. Bena er plantet fast på jorda. Søylen strekker seg høyt, høyt opp. Den er mellom dine utstrakte armer, håndflaten holder rundt søylen og kroppen er i kontakt med søylen. Trykk søylen fast til din bryst. Det strømmer energi i denne søylen fra jorda til himmelen. Få tak i denne energien og trykk den til deg. Energien trenger inn gjennom deg. Tenk at energien strømmer inn og ut gjennom energisentrene på forsiden av kroppen, den øvre dantian og den nedre dantian. Energien sirkulerer fra panna i kroppen til den nedre dantian under navlen. Fang den opp der, hold hendene der, håndryggen ned, håndflaten opp og løft energien med hendene til ditt hjerte, aktiviser den der. La den flyte ned igjen. Stopp den der nede og løft den opp igjen.

 

 

Tankelek

Å lage en mental forbindelse:
Løft en hånd opp mot øyene og se på håndflaten. Sprik litt med fingrene, 5 cm. Se at det oppstår en svart prikk midt på håndflaten. Konsentrer deg på den svarte prikken og trekk en strek fra prikken til lillefingertuppen. Trekk en svart linje i ditt indre øye og strek opp på den linjen, frem og tilbake. Lag nå en linje til ringfingertuppen. Forestill deg at streken flyter frem og tilbake fra prikken til tuppen av ringfingeren. Gå nå tilbake til lillefingeren og fortsett frem og tilbake til du får en fornemmelse av at det er virkelige streker.

 

Tenk rosa:

Lok øynene og tenk at rommet du står i er rosa. Se i tankene på gulvet og se hvordan den blir rosa. Se hvordan rosefargen trenger gjennom føttene oppover bena dine. Energipunktene under fotosålen suger rosafargen til seg, som i en svamp stiger den oppover. Fargen fordeler seg oppover i kroppen, du blir rosa. Se på det rosa teppe du står på. Tenk på hvilken virkning rosa har på deg. 

Hvordan kan Qi Gong brukes i behandlingen?

Qi-Gong-øvelsne kan brukes for å løse opp smerter, for å dempe stress eller for å dempe suget slik at man kan holde ut spenningen. Man kan få det til hvis man tenker at smerter, uro eller irritabilitet er energityver som tar fra den vanlige energien. Hvis man vil hindre smerte eller stress til å stjele fra denne energien, må man kanskje være litt i forkant og tenke at energien er ikke på et bestemt smertested. Energien frisettes og flyter som kvikksølv, den befinner seg overalt og ingensteds. Det er forskjellige Qi Gong skoler i Europa som har fått inntog i psykosomatiske avdelinger eller i helsesportgrupper. Også i rusklinikker har Qi Gong blitt prøvd ut. De som driver Qi-gong-grupper er leger, spesialterapeuter, mestre, psykologer osv. Det finnes ingen offisiell sertifisering. Metoden anses som så ufarlig at man anbefaler den positive suggestive effekten til alle grupper mennesker. Ved pusteteknikker legges det vekt på å aktivere mellomgulvet. Mellomgulvet tilsvarer den nedre dantian. I Qi Gong påvirker man dette enegisentret med bestemte øvelser og dreier sin Qi i en positiv retning. Man blir muligens mer kontrollert, distansert og harmonisk. Atferdsterapeutene Wolpe og Lazarus i 60 åra og legen Jacobsen i 20 åra var guruer for å innføre avslapningstrening. De jobbet mye med inn- og utpusting. Disse trauste progressive avspenningsteknikkene kan godt krydres med øvelser om solned- og soloppgang, eller en eller annen Qi Gong-form.Qi Gong kan brukes som spesialtrening for koordinasjon og balanse. Det avlaster nakke- og skulder og virvelsøylen. Man blir en bedre bueskytter med Qi Gong når man trener på at kroppsholdning, buen, pilen og fokus på målet stemmer overens. Man blir også en bedre golfspiller når køllen, ballen, fokus på hullet og kroppsholdning er i perfekt harmoni. Ryggpasienter kan med fordel lære øvelsene på kort og bruke dem regelmessig for å få smertelindring. Når en vil perfeksjonere seg og vil gjøre kompliserte Qi-former, kan man like godt engasjere en mester som sin supervisor. Det er mer mystikk ved Qi Gong øvelser enn ved vanlig gymnastikk og avslapningsøvelser, men det gjør dem bare mer motiverende og derfor kanskje virksommere.

Timebestilling


Tilbake til linker