Qigong-øvelser


De såkalte " fem tibetanere"  er greie gymnastikk- og avslapningsøvelser. Kropp og sjel styrkes med Peter Kelders tibetanske øvelser som Colonel Bradford skal ha anvendt for å forynge seg. Historien er beskrevet i Peter Kelders roman fra 1939. Mannen Peter Kelder har kanskje aldri eksistert, men øvelsene eller ritene som de også kalles, er reelle nok. I Tibet er øvelsene fullstendig ukjente, men hos oss i Vesten praktiseres de. Øvelsene kan gjentas mange ganger opp til 21 ganger, fordi 21 angivelig er et hellig tall. 
nummer 1 -snurrebass

Stående - drei mot høyre (med uret). Slap av i skuldrene. Drei deg rundt 3 eller 4 ganger opp til 21 ganger.
På slutten av øvelsen formes hendene til en trekant foran kroppen og blikket festes på tomlene til du ikke er svimmel lenger.
Husk å trekke pusten jevnt og rolig!


nummer 2 - levende lys

Liggende - løft hodet og benene (hodet først). Hold bekken i gulvet, bøy evt. knærne. Pust inn når du løfter hodet og bena.
Pust ut når du senker bena og hodet.


 

nummer 3 - halvmåne  

Stå på knærne - bøy hodet og hals bakover. Start med at presse haken mot brystet, bøy overkroppen bakover i en bløt bue (innånding), press hendene mot baken eller låret. Kom tilbake til utgangsstilling på utpust.nummer 4 -bro

Sitt rett ned med strake ben - løft kroppen til en bro. Start med å strekke nakken og legg haken mod brystet. Løft kroppen opp på innpust. Senk kroppen ned på utpust.


nummer 5 -fjell

Ligg på maven - hendene på gulvet foran skuldrene. Kroppen henger, du støtter deg på tærne og hendene, kikk opp i luften. Løft nå bakdelen opp på innpust. Senk den på utpust.
  
For å se øvelsene på video klikk her. Det finnes også en popp-performanceversjon og en egen versjon på svitsertysk  for spreke eldre. Dessuten flere andre versjoner.

Oppvarmingsprogram

før Qi Gong

Å riste bena: 1-2 minutter

Å skrive sitt navn med albuen

Å være dirigent med albuen

Å klappe

Å kretse hodet i 30 sekunder

Å pendle eller svinge med bena

 

Sol-oppgang

Strekk ut armene foran kroppen i skulderhøyde, håndflaten peker oppover, håndryggen nedover. Form en ball foran kroppen. Strekk armene opp, slå opp hendene langt over hodet, se oppover, slå opp øynene. Sola utfyller kroppen, auraen ståler. Senk armene noe, se rett frem, se fornøyd ut. 

 

Sol-nedgang

Før armene i en stor bue over hodet. Håndflatene peker mot hverandre. Bøy albuene senk hendene, 5 cm under kinnet, tenk at strupen er et energisentrum, senk hendene til nedre dantian- energisentrum under navlen. Gjenta det 2 ganger. Avslutt med venstre hånd på brystet og hvil ut.


Å svaie i vinden, å være trekronen av en bjerk på fjelltoppen i storm, å svaie fra hofta.


Å bølge som en vannplante ved kysten. Tenk deg at du er en del av tareskogen ved kysten. Røttene står i havbunnen, de er godt plantet i sandbunnen, de har grep om jorda. Det er så sterke røtter at resten av planten kan bølge fritt frem og tilbake. De tåler alle slags bølger. De står fast i den strie strømmen uten å løsne. De tåler orkanen.


Å drive som et isfjell på ishavet, - dratt, skubbet og bremset. Isfjellet driver mellom nord og syd, mellom øst og vest og beveger seg i alle retningene.

 

Forberedelser til en Qi Gong-form

Å aktivisere energien

Konsentrer deg om det nedre energipunktet (dantian) som er 1 ½ håndbredd under navlen. Den er utgangspunktet for din sirkulerende livsenergi. Tenk deg energien som en gylden væske. Væsken er gylden og skinnende som honning og flyter i et tjern.


Stå så bekvemt du kan med hendene langs kroppen.

Legg hendene på din nedre dantian. Tenk deg den gylne vesken som din livsenergi. Lag en kant ved kroppen med hendene dine, håndryggen ned og håndflaten opp. Hendene skal liksom hindre at væsken flyter over kanten.


Løft nå hendene til hjertet for å mobilisere denne energien. Senk armene igjen og la den gylne væsken flyte opp og ned. Den sirkulerer langsomt og sikkert i hele kroppen. Tenk på en yooyoo eller på en fontene eller på et annet bilde som gir deg fornemmelsen av et kretsløp.

 

 

Å finne støtte og få energi samtidig

Tenk deg en søyle som du omfavner. Bena er fast plantet på jorda. Søylen strekker seg høyt, høyt opp. Den er mellom dine utstrakte armer, håndflaten holder rundt søylen og kroppen er i kontakt med søylen. Trykk søylen fast til din bryst. Det strømmer energi i denne søylen fra jorda til himmelen. Få tak i denne energien og trykk den til deg. Energien trenger inn gjennom deg. Tenk at energien strømmer inn og ut gjennom energisentrene på forsiden av kroppen, den øvre dantian og den nedre dantian. Energien sirkulerer fra pannen i kroppen til den nedre dantian under navlen. Fang den opp der, hold hendene der, håndryggen ned, håndflaten opp og løft energien med hendene til ditt hjerte, aktiviser den der. La den flyte ned igjen. Stopp den der nede og løft den opp igjen. Beveg energien som en yooyoo, men ikke så fort.

 

 

Tankelek

Å lage en mental forbindelse:
Løft en hånd opp mot øynene og se på håndflaten. Sprik litt med fingrene, 5 cm. Se at det oppstår en svart prikk midt på håndflaten. Konsentrer deg på den svarte prikken og trekk en strek fra prikken på håndflaten til toppen av lillefingeren. Trekk en svart linje i ditt indre øye mellom prikken og toppen. Strek den linjen gjentatte ganger, frem og tilbake. Lag nå en linje til ringefingeren. Forestill deg at streken flyter frem og tilbake fra prikken til toppen av ringfingeren. Gå nå tilbake til lillefingeren og fortsett frem og tilbake til du får en fornemmelse av virkelige streker. Du kan fortsette med å la mentale streker fra midten av håndflaten til "langemann", pekefingeren og tommelen. Dt viktigste er at du skjønner prinsippet og lærer å konsentrere deg til du får inntrykk av virkelige streker.

 

Tenk rosa:

Lukk øynene og tenk at rommet du står i er rosa. Se i tankene på gulvet og se hvordan den blir rosa. Se hvordan den rosa fargen trenger gjennom føttene oppover bena dine. Energipunktene under fotosålen suger rosafargen til seg. Som i en svamp stiger fargen oppover. Fargen fordeler seg oppover i kroppen, du blir rosa. Se på det rosa teppe du står på. Tenk på hvilken virkning rosa har på deg!

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan bli mindre urolig og mindre redd og bekymret kontakt tomali