Veranderende blikvelden van de mens in de tijd.


Inspiratiebronnen:


Margriet laat zich inspireren door de processen van veranderingen, die voortdurend plaatsvinden,  vooral in het klimaat en op sociaal gebied in de maatschappij, door migratie. Ze merkt, dat al deze processen aan elkaar zijn gelieerd, wat deel uitmaakt van haar verwondering hierover en wat haar al jaren aanzet tot het maken van beelden.  Het zijn vooral de veranderende blikvelden van de mens in de tijd,die haar gaan interesseren omdat die vaak zijn handelen bepaalden waardoor tijdsbeelden ontstonden Een mens uit de Middeleeuwen keek anders naar situaties  dan de hedendaagse mens en een kind kijkt weer anders naar personen en situaties dan een volwassene.


Het voeren van een beeldcorrespondentie en het maken van vele verre reizen waaronder een bezoek aan het emigranteneiland Ellis Island bij New York waren de aanleiding voor het thema "Veranderingen en bewegingen in de tijd". Door haar reizen in de grenslanden zoals naar de Baltische Staten, Polen en de Oekraïne en de interesse in de historie ervan, wordt ze geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van dictatuur, oorlog en discriminatie, wat zo'n immense indruk achterlaat, dat het doorwerkt in haar kunstwerken.


Ontwikkelingen, exposities en een prijs.


Vanaf 1994 heeft margriet een groot aantal exposities op haar naam staan, zowel in het binnen- als in het buitenland en nam ze deel aan verschillende kunstenaarsmanifestaties o.a. in 2001 als deelneemster van een groepsexpositie  bij Stad Rotterdam Verzekeringen in het kader van Rotterdam cultrele hoodstad In 2011 kreeg ze de Tengel Award 3eprijs.


Margriet  was lid van de werkgroep bij Tengel(onafhankelijke kunstenaars in de Zaanstreek) die een virtuele kunstenaarsuitwisseling met Rusland organiseerde in het kader van de viering van het Ruslandjaar 2013 in Zaandam.


In 2015 neemt ze het initiatief en coördineert ze via Stichting Monumenten Spreken, die samenwerkt met Stichting Stedelijk Comité 4 en 5 mei en Stichting Tengel, de expositie 'Vrede en Vrijheid'. Het wordt een in breed verband opgezette tentoonstelling in het kader van de 70-jarige herdenking van 4 en 5 mei 2015 .  De expositie werkte ook door op het persoonlijke vlak. Ze ging filosofielessen volgen in Amsterdam aan de V.U. over Hannah Arendt, waardoor ze meer inzicht kreeg in de processen waar discriminatie een rol spelen. Door taallessen te geven aan vluchtelingen en ging ze zich interesseren voor de oorzaken van het ontstaan van de oorlog in Syrië en kwam erachter hoe complex die lagen. Ook de huidige klimaatveranderingen spelen een rol hierin. Ze gaat zich inzetten op sociale media voor milieuproblematiek en mensenrechten en maakt via Stichting Netwerk White Cube kennis met internationaal georiënteerde kunstenaars met een sterk sociaal engagement, die via tentoonstellingen kunst presenteren in het buitenland. Ze neemt hieraan deel.


Materiaalgebruik.

De materialen waarvoor ze kiest zoals staalgaas blijkt zeer geschikt voor  haar thema, omdat het kwetsbaar oogt maar ook krachtig is. Ze is verrast door het grote aantal mogelijkheden hiervan. De ene keer probeert ze het strakke geometrische patroon in organisch ogend materiaal te veranderen, door het te ontregelen, er in te knippen, te doorweven, door deeltjes om te vouwen enz. enz. een andere keer benadrukt ze  de geometrie weer.  Het blijkt niet mee te vallen om de ervaring van veranderende blikvelden te beelden. toch lukt dit door de presentatie op spiegels. Haar sculpturen lijken zelf mee te veranderen wat  steeds weer een verrassing is.