2. Programează cu Scratch

Scratch este un limbaj de programare vizual destinat copiilor cu ajutorul căruia se pot realiza povești interactive, jocuri, animații, muzică, povești. Aplicația a fost dezvoltată de Massachusetts Institute of Technology (MIT), o universitate tehnică, particulară din localitatea Cambridge, Massachusetts, Statele Unite ale Americii și este oferită gratuit celor care doresc să învețe programare în mod distractiv.

Cu ajutorul platformei Scratch copiii învaţă programarea obiectelor 2D şi se pun bazele programării de mobil în App Inventor. Se lucrează cu personaje din galeria aplicaţiei sau se creează personaje care prind viaţă pe pânza grafică. Copiii îşi dezvoltă gândirea creativă şi sistematică şi sunt încurajaţi să lucreze în echipă.

Programul foloseşte o combinaţie între comenzile introductive care sunt folosite în mod mult mai avansat în limbaje precum Java, Python, C++ şi execuţia vizuală.


Videoclip YouTube1. Care sunt modalitățile în care interacționezi cu calculatorul?
    Care dintre aceste modalități presupune creativitate?
2. Deschiderea aplicației SCRATCHAici
     
3. Explorează comunitatea online Scratch: proiecte Scratch

4. Completează formularul:

Scratch


5. Regulile comunității SCRATCH

Avem nevoie de ajutorul vostru ca să păstrăm comunitatea Scratch creativă și prietenoasă, un loc în care persoane cu diferite preocupări (elevi, profesori, părinți) să se simtă binevenite. 

Fii respectuos
Când distribui proiecte sau postezi comentarii, amintește-ți ca sunt persoane de vârste și culturi diferite care vor vedea ce distribui tu.

Fii constructiv
Când comentezi alte proiecte, scrie ceea ce îți place la ele și oferă sugestii de îmbunătățire.

Partajează
Ești liber să modifici proiecte, idei, imagini sau orice altceva găsești în Scratch și oricine poate utiliza ceea ce tu distribui. Asigură-te că vei semna modificările pe care le faci. 

Nu distribui informații personale
Din motive de securitate nu oferi nicio informație care poate fi folosită pentru comunicații private așa cum ar fi nume de familie, nr de telefon, adresă, email, link-uri către site-uri de socializare.

Fii sincer
Nu încerca să impresionezi alți Scratcher-i prin răspândirea de zvonuri sau alte mijloace care să înșele comunitatea.

Ajută-ne să păstrăm site-ul prietenos
În cazul în care consideri că un proiect sau comentariu este răutăcios, insultător, prea violent sau în orice alt fel nepotrivit, apasă butonul Report ca să ne informezi despre el. 

În comunitatea Scratch sunt binevenite toate persoanele, indiferent de vârstă, rasă, etnie, religie, nivel de pregătire, orientare sexuală și gen.

6. Surpriza Scratch
Join Scratch - conectarea cu contul SCRATCH primit de la profesor
                             Utilizator......
                             Parolă.....

7. Care este numele tău de utilizator Scratch?
     Care este indiciul care te ajută să îți aduci aminte de parolă?