ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

posted Sep 18, 2011, 8:57 PM by katerina koliva   [ updated Nov 9, 2011, 2:56 AM ]
Κάπνισμα και Εγκυμοσύνη
 
Το τσιγάρο δεν βλάπτει μόνο τη μητέρα αυτό είναι ευρεώς γνωστό. Θα υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι θα σκέφτονται ότι αποκλείεται να συμβεί σε μένα. Αυτή η κακή συνήθεια επηρεάζει με πολλούς τρόπους το μωράκι σας μιας και το κάπνισμα:
 
  • Περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό συμβαίνει, διότι τα προιόντα της κάυσης του Τσιγάρου παράγουν ορισμένες ουσίες στο αναπνευστιστικό σύστημα, πχ το διοξείδιο του άνθρακα, αυτό δεσμέυεται με μεγαλύτερη ευκολία από την αιμοσφαιρίνη στο αίμα. Κατά συνέπεια η αιμοσφαιρίνη δεσμεύει διοξειδιο του άνθρακα και όχι μόρια οξυγόνου και αυτό έχει ώς αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο οξυγόνο στο έμβρυο το οποίο δυστυχώς θα γεννηθεί με μικρότερο σωματικό βάρος.
  • Διπλασιάζεται σχεδόν η πιθανότητα ενός πρόωρου τοκετού.  Υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου του εμβρύου από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της ζωής του.
  • Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής. Προσοχή: οι πιθανότητες μπορεί να φτάσουν στο διπλάσιο.
  • Δημιουργεί κακής ποιότητας πλακούντα διότι τον φθείρει νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία λήξης του. Αυτό έχει ως επακόλουθο ότι αντί ο πλακούντας να λειτουργεί σαράντα εβδομάδες, στην περίπτωση που μία μητέρα καπνίζει ζει μόνο τριανταέξι ή το πολύ τριαντά οκτώ εβδομάδες. Αν δεν μπορείτε να κόψετε το τσιγάρο, θα πρέπει οπωσδήποτε να μην το αποκρύψετε από τον γυναικολόγο σας για να παρακολουθεί τον πλακούντα σας.
Μην κάνετε το παιδί σας παθητικό Καπνιστή. Η παρουσία σας σε χώρους καπνιστών-ακόμη κι αν δεν βάζετε το τσιγάρο στο στόμα σας ενέχει κινδύνους όχι μόνο για έσας αλλά και για το παιδάκι σας. Ο οργανισμός σας απορροφά μεγάλη ποσότητα νικοτίνης που έχει εξίσου κακή επίδραση στην υγεία.
Αν, λοιπόν, δεν μπορείτε να κόψετε εντελώς το τσιγάρο, τουλάχιστον περιορίστε το στα πέντε τσιγάρα την ημέρα, ως ένδειξη σεβασμού στο πλασματάκι, το οποίο αναπνέει από το οξυγόνο σας.
Comments