De traditie van de jaartallen uitgelegd

 
"De vriendenkring Mannen van '53" maakt deel uit van een traditie die enig is in Europa en wellicht in heel de wereld. Elke vriendenkring maakt ook deel uit van het "Verbond der Jaartallen Leuven" .
 
Op deze site vinden jullie de uitleg over het fenomeen "Mannen van het jaar" te Leuven
 
Sinds 2009 maken de Leuvense Jaartallen deel uit van het "Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen".    
 
Het specifieke van de Leuvense jaartallen is wel het stichten van een vriendenkring louter op basis van het gemeenschappelijk geboortejaar met uitsluiting van om het even welk beletsel van sociale, politieke, godsdienstige of filosofische aard. Belangrijk is dat men NIET in Leuven dient geboren te zijn of te wonen om deel uit te maken van een vriendenkring.
Elke man geboren in hetzelfde jaartal is welkom en kan lid worden van zijn jaartal.
 
Een jaar voor de eigenlijke 40ste verjaardag worden geïnteresseerden opgeroepen om mee hun jaartal te stichten.

In het jaar van de 40ste verjaardag wordt het jaartal officieel gesticht en wordt het jaartal een actief jaartal genoemd. Ze zullen dan in hun actieve periode (die 10 jaren duurt) de voorbereidingen treffen om hun 50ste verjaardag (het Abraham worden) te vieren tezamen met alle andere jaartallen tijdens de Abrahamhuldiging en de Festivaldag der Jaartallen in september.

Tijdens de actieve periode wordt een sociaal doel gezocht, dat op allerlei manieren gesteund kan worden. Bij de 50ste verjaardag wordt dan een som geld overhandigd aan het sociale doel.

Na deze actieve periode treden ze dan toe tot de Abrahams, wat niet wil zeggen dat de vriendenkring ophoudt met bestaan. Van volslagen vreemden, bij de stichting, zijn ze ondertussen vrienden voor het leven geworden.

Zij geven dan de fakkel door aan hun petekinderen die 10 jaar jonger zijn en de traditie van hun Blok ( bij ons is dit Blok 3) verder zetten.

 

Comments