Tulokset 2010

MM2010 tulokset

Viis vuotta eikä suotta. Mammuttimarssi keräsi taas ennätysmäärän joukkueita ja osanottajia Hyvinkään Kytäjälle, Rytkön leirikeskukseen, aivan Jukola 2010 -  maastojen äärelle. Pelikenttänä oli siis suunnistuspiireissä kunnioitusta ja kauhua herättävä Kytäjä-Usmin maasto, sekä sitä ympäröivä pienten taajamien leimaama maaseutu; Läyliäinen, Loppi, Tervakoski.

Sarjoja oli vanhojen tuttujen eli marssin ja maratonin lisäksi myös uudet ääripäät: Runtu ja Pöräys.

Pöräys on ’puolimaraton’ eli kuljettava matka 25km nurkilla. Sitä tarjottiin ’tutustumissarjana’ MM-tapahtumaan. Pöräys herätti yleisössä selvästi mielenkiintoa, ja osanottajaryntäyksen jälkeen syysflunssien ja tavanomaisten urheilijoiden vammojen karsimana viivalle lähti viisi joukkuetta.

Runtu taas esiteltiin rimannostona marssisarjassa aiemmin pärjänneille. Joukkueet jotka selvittävät kaksi maratonia reilussa 12 tunnissa voisivat maistella vielä yhtä maratonia till. Runtukin sai osakseen huomiota mutta ymmärrettävästi ilmoittautumisten määrä pysyi aisoissa. Lopulta viivalle saatiin kuitenkin peräti viisi joukkuetta.

Maraton, konseptin mukaan ’viidenkympin hujakoilla’ , tai ainakin ’reilusti enemmän kuin puolimaraton mutta reilusti vähemmän kuin 100km’ oli hyvin suosittu, 14 joukkuetta.

Kaiken alku ja juuri, itse Mammuttimarssi, ’noin satanen’, sai lopulta useiden perumisten jälkeen 11 joukkuetta. Yhteensä juoksijoita joukkueissa oli 68.

Ennalta suurinta kohua herätti Runtu-sarja. MM-tapahtuman pitkien sarjojen konseptiin kuuluu olla ’mission impossible’ useimmille ihmisille. Runtun oli tarkoitus olla melkein mahdoton jopa kaikkein parhaille. Ratamestari oli ilmoittanut Survival Rate:n (=maaliinpääsyprosentti) ennusteksi pyöreän nollan.

Joukkueet saatettiin matkaan perjantai-iltana yhdeksältä, hautakynttilöiden loisteessa. Puolen tunnin päästä alkoi tulosseurannan kännykkä piipittää merkiksi joukkueiden etenemisestä.

Pöräys

Pöräys sujui aika yllätyksettömästi. Moninkertainen suunnistuksen Suomen mestari, MM-edustaja yms. Petteri Muukkonen lähti vetämään omaa vauhtiaan kärkeen, ja oli omaa luokkaansa joka rastivälillä, sekä tietysti ylivoimainen voittaja. Viiden joukkueen ajat jakautuivat tasaisesti haarukalla 3-6h. Petteri raportoi kulkeneensa 33km.

Maraton

Maraton oli tänä vuonna hiukan ylipitkä konseptiin verrattuna. Ennen kilpailua käytiin palstoilla keskustelua ratamestarin ilmoittamasta ihannereitin pituudesta, 58km. Jotkut pääsivät ennakkosuunnittelussa samaan tulokseen, mutta useimmat päätyivät lähemmäksi 70km lukemaa.

Maaliintulleista pienellä otannalla saatiin arvio että joukkueet olivat kulkeneet maastossa 66km tai enemmän. Kilpailun kärki oli hyvin tasainen, Kamaki, Japi ja IhanHukassa  mahtuivat kahdenkymmenen minuutin sisään. Matkan pituus huomioon ottaen yhdeksän tunnin ajat olivat todella kovia.

Marssi

Ratamestari oli arvioinut ihannereitiksi (=hyvälle yösuunnistajalle)  95km. Useimmilla joukkueilla toteuma taisi näyttää lähes 110km. Vaarojen Maraton johti kisaa alusta loppuun ylivoimaisesti, loppuaika rapiat alle 16h. Sarjan varsinainen jännitysmomentti koettiin  kamppailussa kakkossijasta. Kahden miehen Luistelijat menivät vuorovetoa kahden naissooloilijan, Tiukusen ja Raisun Lumouksen Annen kanssa. Lopputulos kääntyi miesten hyväksi, mutta naisten sijoitus jaetulla kolmostilalla sekä loppuaika 18h täytyy noteerata kunnioituksella. Näistä tytöistä kuullaan vielä. Ehkäpä he juniori-iän ohitettuaan kasvavat vielä Mammuttimarssin ja muiden merkittävien arvokilpailujen voittajiksi.

Runtu.

Runtussa kaikki joukkueet aloittivat huomattavan kovalla vauhdilla. Endurance toteutti ratamestarin ’helppoa’ reittiä, jonka arvioitu pituus olisi jopa 160km. Kiiskilammen uintirastille Endu oli kulkenut jo 120km. Huomatkaa aika, alle 13h. Tuolla ajalla Endu olisi pessyt koko porukan Marssi-sarjassa, ja voittanut kakkosta kolme tuntia… Mutta senpä takia Tommi ja Mikael olivatkin Runtu-sarjassa, kun samalla rahalla voi juosta vielä toisen kerran kellon ympäri.

Itse asiassa kaikki Runtun viisi joukkuetta tulivat Kiiskilammelle 110-120km juostuaan aikahaarukassa 13-16h. Marssi-sarjassa noilla olisi viety viisi ensimmäistä sijaa…mutta se ei lohduttanut kun Runtussa oli yksi maraton vielä jäljellä.

Flunssan vuoksi yhden miehen joukkueeksi kutistunut RC Eemeli (Kimmo Leivo) pisti pillit pussiin uintirastilla. Team Garminin Juha Lehtonen oli kypsä raatotaksiin pari rastia myöhemmin.

Endurance jatkoi häkellyttävää vauhtia eteenpäin. Väliajoissa pistää silmään vain harhailu Usminjärven ja Piilolammin välissä. Loppuaika 20.18 ei jätä paljon sanottavaa. Odotamme  kaverien omaa raporttia mutta ilmeisesti Endu juoksi lopulta n. 160km. Tässä kisassa se on paljon, ja tuo aika osoittaa täydellistä taktiikan onnistumista. Kun vielä kaverit olivat saunan lauteilla varsin pirteitä niin tällä kertaa Endu-ratamestari-kamppailu päättyi 1-0 Endulle.

Kakkossijalla Vapaa.Info piti myös rivakkaa tahtia. Matkalla oli ylä- ja alamäkiä, mutta Marko&Mikko tulivat viimeisen kerran Kiiskilammen rastille klo 19.08, noin 1.50 ennen 24h määräajan umpeutumista. Heillä oli mahdollisuus, sillä esim. Endu oli kulkenut Kiiskilammelta viimeisen kympin maaliin 1.49. (Muukkonen Pöräyksessä 1.29). Endulla kesti Kiiskilammelta viimeiselle rastille Hapulahteen 1.01.  Tällä viimeisellä kympillä kuitenkin tapahtui jotain, sillä Vapaa kulki Hapulahteen 1.38 – peli oli menetetty. Vapaa tuli omin jaloin maaliin mutta ylitti määräajan lopulta selvästi. Tähän ehkä sopisi sanonta ’kaatuivat saappaat jalassa’.

Toinen saappaat jalassa kaatunut oli Jouni ’Nopsajalka’ Nurminen. Jouni oli illalla Kiiskilammella tunnin jäljessä Vapaasta, ei paljon mutta selvästi jo rajan tuolla puolen. Jounikin tuli hajonneella otsalampulla ennen pitkää omin jaloin maaliin, ulkoiltuaan 27h.

Yhteenveto

Kokonaisuutena kilpailu oli ehkä kautta aikain kovatasoisin. Pitkistä matkoista huolimatta ajat olivat kovia ja joukkueita tuli suuri määrä maaliin. Ratamestari vaipui synkkyyteen lauantaiaamuna kun perinteistä poiketen kukaan missään sarjassa ei vielä ollut keskeyttänyt. Puoleen päivään mennessä vasta pari joukkuetta oli luovuttanut. Sama piina jatkui iltaan asti; Marssi-sarjassa viimeiset joukkueet marssivat urheasti iltakahdeksaan asti, kunnes taksikyyti kelpasi.  Runtussa kaksi joukkuetta ei luovuttanut edes määräajan umpeuduttua vaan taistelivat vaikeuksista huolimatta maaliin asti. Kun vielä Endu suoritti Runtun 4h alle rajan niin ratamestari uhkasi heittää itse pyyhkeen kehään.

Lopputuloksista katsottuna viikonloppu oli kuitenkin kohtuullisen onnistunut – ajatellen siis Mammuttimarssin mainetta Suomen ehkä älyttömimpänä kilpailuna. Runtun Survival Rate oli henkilötasolla 29% (joukkueista 20%) , Marssin 45%/54%, Maratonin 89%/85%, ja Pöräyksen mukavat 100%/100%.  Maaliintulleiden ilmeiden hienopiirteisistä vivahteista päätellen ihmiset olivat taas kohdanneet rajojaan, ja monet myös ylittäneet niitä.

Ratamestari harkitsee uusien ansojen virittämistä ensi vuodelle – entistäkin ilkeämpänä!

 

 Tulokset väliaikoineen liitteenä alla.

 

Kuvia ja tarinoita:

http://ultra-stanleypark.blogspot.com/2010/10/mammuttiruntu-2010-kisaraportti.html

http://markomaajoukkueeseen.blogit.fi/mammutti-kaadettu-melkein/

http://karhusolantiukunen.blogspot.com/2010/11/cool-cats-on-road-mammuttimarssi-2010.html

http://picasaweb.google.com/niilosmc/Mammutti2010?authkey=Gv1sRgCIig9JXTz5v8qgE&feat=directlink

http://teppotulppu.kuvat.fi/kuvat/Mammuttimarssi_2010/

http://www.youtube.com/niilosmc#p/u

http://www.facebook.com/kati.laine1#!/album.php?aid=252959&id=521958259

http://lupusextreme.blogspot.com/2010/10/mammuttimaraton-2010.html

http://www.juoksufoorumi.fi/vb/showthread.php?18873-Mammuttimarssi-2010

http://harharetki.wordpress.com/2010/11/07/mammuttimaraton-2010/


 

RESULTS (only those possibly qualified for UTMB points)

Extended Mammoth March

 Team     Athletes     Time Status in Race
 Endurance Tommi Nietosjärvi, Mikael Heerman 20h 18min Qualified
 Vapaa.Info Mikko Vapa, Marko Vapa 25h 18min Disqualified - 24h Time Limit Exceeded
 Nopsajalka Jouni Nurminen 27h 00min Disqualified - 24h Time Limit Exceeded

Mammoth March

 Team Athletes Time Status in Race
 Vaarojen maraton Olli-Pekka Holttinen, Mikko Auvinen, Jaakko Leppänen 15h 57min Qualified
 Luistelijat Pekka Pajunen, Mikko Nieminen 17h 21min Qualified
 Karhusolan tiukunen Johanna Hakala-Kähäri 18h 00min Qualified
 Raisu lumous Anne Rauhamäki 18h 00min Qualified
 Team Täysii Rasmus Järvinen, Mikael Ögård 19h 12min Qualified
 Valopäät Vilppu Huomo, Kari Wallenius 23h 26min Qualified


ĉ
Markku Rehberger,
1.11.2010 klo 12.29
ĉ
Markku Rehberger,
1.11.2010 klo 12.29
ĉ
Markku Rehberger,
1.11.2010 klo 12.30
Ĉ
Markku Rehberger,
1.11.2010 klo 1.23
ą
Markku Rehberger,
1.11.2010 klo 12.31
Comments