Etusivu‎ > ‎

Maksjoki - Nyt


Maksjokea

Maksjoen kylän tärkeänä keskuksena, kokoontumispaikkana ja kulttuurillisten tapahtumien pitopaikkana toimii Maksjoen koulu.

Koulun urheilukentällä nuoriso harrastaa kesäisin pallopelejä. 

Talvisin alue on jäädytetty ja silloin nuoremmat ja vanhemmatkin luistelevat ja pelaavat jääpelejä kentällä.


Pientaloasumista lähellä luontoa

Tällä hetkellä Maksjoelta löytyy vielä monia tonttipaikkoja vanhojen omakotialueiden lomassa. Ne ovat sopivia ihmisille, jotka haluavat palvelut ja kunnallistekniikan valmiissa ympäristössä. Etuisuutena on katsottava sitä, että omakotitalot vetävät omistajikseen nuoria, jotka näin takaavat oppilasmäärän tasaista kasvua Maksjoen koululle.

Maksjoen koulun tuntumassa on uusi Haukkavuoren pientaloalue, jossa asuu monia nuoria lapsiperheitä. Alueella on uusi kunnallistekniikka.

Vallaassa ja Vappulassa on myös voimakas pientalokeskittymä, jossa on rivitaloja ja omakotitaloja, uusia vielä rakenteillakin.

Yrittämistä ja erilaisia yrityksiä

Teollistumisen myötä syntyivät Aarne Makkosen Makko-Muovi 1955 ja Runar Öhmanin Evox 1956. Braskin pienteollisuusalue on lisännyt yritteliäisyyden kasvua Maksjoella 1980-luvun alusta lähtien. Siellä on mm. autokorjaamo/automaalaamo, sähköalan yrittäjiä, kaivinkoneyrittäjiä sekä muita maanrakennusalan ja ilmastointialan yrittäjiä. Aivan Maksjoentien tuntumasta löytyy asuntovaunuparkki ja pienkonevuokraamo. Alueella asuu monia pienyrittäjiä eri aloilta.

Toinen voimakas yrityskeskittymä on Tynninharjulla, jossa on useita päivittäistavarakauppoja, kaksi ison ketjun kodinkone- ja elektroniikka-alan liikettä, autoliikkeitä ja autohuoltoliikkeitä sekä autokorjaamoja. Autoihin liittyy myös pari isoa valtakunnallisten ketjujen rengasliikettä. Polttoaineen jakeluasemia on pari, jotka ovat isojen ketjujen kylmäasemia.

Ruokaakin on tarjolla pitopalvelutyyppisen toiminnan ohessa päiväsaikaan mm. työpaikkaruokailuun ja lounastamiseen. Pitempään myös iltaisin ja viikonloppuna palvelee paikallinen grilli, jossa on lämpimät sisätilat ja noutopiste autoilla tuleville asiakkaille.
Tynninharjun kupeessa Ojamon suuntaan on iso ostoskeskus, jossa on Alko ja erilaisia pienliikkeitä kuten esimerkiksi apteekki. Alueella on useita isoja ja monipuolisia huonekaluliikkeitä.

Julkisista palveluista on Lohjan Sairaala ja sen tuntumassa on Tynninharjun terveysasema, joka päivystää virka-ajan ulkopuolella. Alueella on myös pelastusasema. Alueella toimii yhteiskäytössä oleva omena-asema, joka varsinkin syksyisin omenasesongin aikaan pyörii yötä päivää.

Vappulan entisellä koululla toimii pääkaupunkiseudulta muuttanut ravintolayrittäjä. Ravintolalla on hyvät tilat mm. perhejuhlien järjestämiseen.


Harrastustoimintaa ja kulttuuria

Vivamon kirkko valmistui 1957. Kansan Raamattuseura oli ostanut mainitun tilan Vohloisten kylästä aivan kauppalan rajalta. Vähä vähältä yhteisö on kehittänyt siitä nykyisen Raamattukylän kurssi- ja leirikeskuksineen ja vaikuttavine, harmaakivikappeleineen. Toimintavalikoimaa täydentää myös Vivamo-opisto.

Vivamon lähituntumassa on myös pientaloasustusta ja vapaita tontteja.
Maksjoella toimii virkeä vanhempainyhdistys ja myös on toimintaa Rauhalan ja Järnefeltin koulujen vanhempainyhdistysten puitteissa.

Nuorimpia tulokkaita on asukasyhdistys Maksjoki-Seura r.y., joka perustettiin vuonna 2009. Toiminnan käynnistäminen on hidasta ja yhdistys tekee kovasti töitä usealla rintamalla ”pitääkseen pään pinnalla”. Seura on mukana aloitteellisesti Lohjan kaupunkitaajamien forumissa ja osallistuu myös Lohjan kyläpäällikkötapaamiseen, jossa on mukana myös Lohjan kaupungin edustaja. Yhdistys järjestää tunnettavuutensa edistämiseksi mm. vuosittain Masukas (Maksjoen kunnia-asukas) valinnan ja julkistaa valinnan nykykäytännön mukaan Virkkalapäivillä elokuun puolivälissä. Masukkaaksi voidaan valita henkilö tai yritys, joka on erityisesti ansioitunut kylän toiminnassa. Raati on koottu yhdistyksen hallituksen jäsenistä ja sitä laajennetaan entisillä Masukkailla harkinnan mukaan.

Asukasyhdistys toimii alueen asukkaiden kanssa yhteistyössä alueen viihtyvyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi. Erityishuomio on viime aikoina ollut liikennejärjestelyissä ja Lohjan kunnan palveluverkkoselvityksessä, sekä seutuyleiskaavassa, jossa mm. uusista raideliikenteen järjestelyistä on vaihtoehtoja. Muuten asukasyhdistys toimii moottorina ja pyrkii käynnistämään tarpeellisia pienhankkeita, kuten erilaisia tapahtumia, ja talkoita joidenkin yhteisalueiden kunnostamiseksi.

Comments