Les monedes de 30 sous mallorquins de 1821. La problemàtica política i econòmica de l'emissió Salus Populi durant una epidèmia de febre groga
 

Autor: Jaume Boada Salom.

Edició: Grup Filatèlic i del Col·leccionisme de Palma, amb la col·laboració de la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics.

Data: abril 2007.

Extensió: 246 pàgines.

Tirada màxima: 400 exemplars.

Llengua: català (annex documental en castellà transcrit dels documents originals).

Amb pròleg de Miquel Crusafont i Sabater.

L'any 1821, i a conseqüència del contraban, esclatà a Palma una terrible epidèmia de febre groga que, ens pocs mesos, va aniquilar una part important de la població de la capital balear, va paralitzar-ne tota l'activitat i va trasbalsar gairebé tota Mallorca. Enmig del caos, l'Ajuntament de Palma, única institució que actuà sobre el terreny, va haver de fer front al desastre amb una absoluta manca de mitjans. La ruïna financera de la Casa Consistorial no tardà gaire en arribar i l'equip de govern municipal només hi va veure la solució en l'encunyació de moneda de plata; aquesta operació es va endarrerir massa temps per la distància i la incomprensió del Govern central, però finalment el coratge dels regidors va permetre dur-la endavant.

Aquest llibre no és només un llibre sobre numismàtica que ofereix dades inèdites, parla dels aspectes més tècnics de l'encunyació d'aquesta moneda i en cataloga els errors, les variants, les proves i les falsificacions, en alguns casos per primera vegada. Amb abundós material arxivístic, sovint inèdit, l'autor ha provat de relatar els fets que motivaren i envoltaren l'encunyació d'aquesta moneda d'emergència, unes circumstàncies que formen part de la història de Mallorca.

L'ordenació cronològica dels fets i la forma narrativa l'apropa, segons molts lectors, a una novela histórica.

D'especial interès per als interessats en:

- Numismàtica balear i espanyola: emissions d'emergència, duros espanyols, etc.
- Història de Mallorca en general.
- Historiografia jueva.
- Historiografia sanitària i epidemiològica.

Article publicat a Col·lecciomania.

 

Presentacions

Seu de l'Institut d'Estudis Catalans (Barcelona).

 

Opinions d'alguns lectors.

- L'he llegit i espero altres temes sobre el mateix tema, per favor (José).

- L'acabo de llegir i m'ha agradat molt, és com llegir una novel·la i tenir ganes d'arribar al final a veure com s'acaba. Molt bo. L'autor ha hagut de fer una fèina bestial per recopilar totes aquestes dades. Felicitats Jaume (Lluís).

- Realment un llibre molt interessant!! M'ho he passat molt bé llegint-lo en les meves estones de tren. Es llegueix força ràpid i per un desconeixedor de les peces aquestes m'ha encantat!! Felicitats a en Jaume Boada (Joaquimet).

- La lectura és fàcil i molt agradable des de la primera pàgina. El fil narratiu és elegant i directe, sense digressions innecessàries. La documentació aportada és precisa i digna d'una tesina universitària. Estic ben segur que ja té un lloc específic en l'estudi de la numismàtica balear i esdevindrà una lectura clàssica per a qualsevol persona interessada. El valor de l'obra és realment impressionant (Àngel).

 

Preu de venda directament de l'autor:

16 € (+ 6 € de despeses de correu certificat).

Forma de pagament: ingrés o transferència a un compte corrent de La Caixa.

Per comandes, contacteu a l'adreça electrònica: majorcan@gmail.com.