A Mallorca amb una càmera - ressenya i punts de vendaA Mallorca amb una càmera

    L’obra original en anglès With a Camera in Majorca (Londres, 1907) és probablement el primer llibre de viatges a les Balears en disposar d’una selecció extensíssima i pròpia de fotografies fetes pel mateix viatger. Malgrat el que es pot entendre del títol, l’autora i la seva acompanyant fotògrafa viatgen, no només a Mallorca, sinó també a Menorca i a Eivissa, on hi descriuen una gent que els resulta pintoresca i un paisatge que ens resulta irrecognoscible als balears d’avui dia, a banda de les seves sensacions personals de viatgeres. A Mallorca hi capturen les essències de la ciutat de Palma (amb una llarga història i un ric patrimoni), de les àrees rurals i d’algunes zones costaneres, on parlen de platges verges avui dia plenes de ciment, sínies i molins que ja no existeixen i persones amb vestits tradicionals. A Menorca, es refereixen amb desdeny a les empremtes del seu passat colonial britànic, que els resulta massa familiar, però amb prou més entusiasme i interès als monuments prehistòrics, al camp i a algunes cases de pagès. Eivissa els causa una intensa sensació d’indret oriental, salvatge i desconegut, amb gent pintoresca però d’una gran dignitat, que els deixarà un record agradable que retindrien per sempre, segons les paraules de la pròpia autora. Tant aquesta com la fotògrafa presten una atenció especial a les oliveres mil·lenàries, símbols d’una Mediterrània ancestral, les formes de les quals desperten vivament la seva curiositat i imaginació.

    En definitiva, a l’igual que altres obres de viatges de començaments del segle XX, sens dubte A Mallorca amb una càmera estimularà la nostàlgia dels illencs actuals que busquen assaborir el caràcter, tal vegada irrecuperable, de la Mallorca, la Menorca i l’Eivissa del passat.

    Jaume Boada Salom (Palma, 1969). Investigador, estudiós numismàtic i aficionat a la bibliografia i a la memorabília antiga de les illes Balears. Sobre numismàtica, ha escrit un llibre (Les monedes de 30 sous mallorquins de 1821, Palma, 2007) i desenes d’articles per a publicacions de Balears i Catalunya (Acta Numismàtica, la revista científica de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans). També fou el responsable de la versió en anglès de dues obres bilingües: el voluminós Ancient Coinage of the Iberian Peninsula / Les monedes de l’Edat Antiga a la Península Ibèrica (SCEN - IEC, 2011) i el llibre La moneda handusí en Al-Andalus / The Handusi Coinage of Al-Andalus (Omni, 2012).

    Quant a la bibliografia de viatges a les illes Balears, ha publicat altres dues traduccions de l’anglès al català: Les illes venturoses (Documenta Balear, 2008), a partir de l’original The Fortunate Isles, de Mary Stuart Boyd (Londres, 1911); i La Catedral de Palma, Mallorca: els seus orígens i evolució (Catedral de Mallorca, 2014), la traducció del discurs de Lenox Prendergast publicat a Londres el 1892 per al Royal Institute of British Architects.

    El pròleg ha anat a càrrec del Dr. Eduard Moyà Anton, especialista de literatura de viatges a les Balears i professor de la UIB. Ha publicat nombrosos articles sobre els viatges a les terres de la Mediterrània en revistes d’àmbit nacional i internacional.

Títol: A Mallorca amb una càmera. Viatge per Mallorca, Menorca i Eivissa la primavera de 1906.

Autora: Margaret d’Este. Traductor al català i editor: Jaume Boada Salom.

Pàgines: 200. Enquadernació: rústica amb solapes.

ISBN: 978-84-617-1982-2. P.V.P.: 15 €

Despeses d'enviament: 2 € (correu certificat; l'editor assumeix més de la meitat del cost oficial de la tramesa, que és de 4,45 €)

Punts de venda:

Embat Llibres. Passatge Papa Joan XXIII, 5 E (C.C. Los Geranios) - 07002 Palma.
Llibres Ramon Llull. C/ de l'Argenteria, 9 - 07001 Palma.
El Bazar del Libro. C/ de Sant Crist, 2 - 07001 Palma.
Quart Creixent. C/ d'en Rubí, 5 - 07002 Palma.
Agapea. C/ del Marquès de la Fontsanta, 6 - 07005 Palma.
Literanta. C/ de Can Fortuny, 4A - 07001 Palma.
Llibres Colom. Plaça Bisbe Berenguer de Palou, 11A - 07003 Palma.
Llibreria Drac Màgic. C/ de Jeroni Antich, 1 - 07003 Palma.
Papereria Clips. C/ del metge Josep Darder, 38 - 07008 Palma.
Los Oficios Terrestres. Av. de Joan Miró, 62 - 07015 Palma.
Espirafocs Llibres. Av. del Bisbe Llompart, 127 - 07300 Inca.
Món de Llibres. C/ Major, 7 - 07500 Manacor.
Llibreria Ramon Llull. C/ Major, 25 - 07200 Felanitx.
Sa Botigueta. C/ de la Barca, 5 - 17004 Girona.

Per enviaments per correu, podeu contactar amb el traductor i editor a majorcan@gmail.com.

Pagaments mitjançant transferència a un compte corrent de Caixabank (La Caixa).

Notícies a la premsa
Webs on se'n parla


Ċ
Jaume Boada,
8 de des. 2014, 8:03
Comments