Tudástár‎ > ‎Szaporítás‎ > ‎

Segítség! Magom született!

Először is, gratulálok! :D Ez idehaza elég nagy szó ám!

Nos és most lássuk, milyen magod is született.
Az érett mag magtokja elszáradt, felnyílhat, és le is eshet a növényről. A magocskák feketék.


Csíráztatás
A magokat a beérés után mihamarabb el kell vetnünk, ugyanis  az idő előrehaladtával veszít a csíraképességéből. A jobb kelés érdekében meg kell vágnunk óvatosan a magocskák házát, vagyis a fekete külső részt. A magok ducibb végénél kell levágni, az IHS honlapján megtekinthető videó segíthet az eligazodásban. (bal menu -> videos -> seed nicking)
Ezzel a magocskák jobb vízfelvételét segítjük.

Az ültetőközeg

Én föld+perlit keverékbe tettem magokat, igaz a magtok felvágása nélkül, és mint olvashattátok, elég siralmas eredményeket értem el...
Szintén az IHS javaslata, hogy perlit és tőzeg 1-1 arányú keverékébe vessük a magokat, hiszen van kellő mennyiségű tápanyaguk, a hajtáshoz. (Pótolnunk csak akkor kell majd, mikor az első pár igazi levél megjelent a sarjon.) Ez a közeg kellően stabil, hogy megtartsa a palántát, de mégis könnyű, és vízáteresztő, nehogy berothassza a magot.
A legeslegfontosabb, a megfelelő vízáteresztőképessége a talajnak, a keverék nem is annyira lényeges..!
A magok 0,5-1 cm mélyre kerüljenek, és mehet rájuk egy kevéske palánta föld, vagy a fenteb alkalmazott közeg.

Az elhelyezés
A kellő hőmérséklet 25 fok, a növénykék optimális esetben 10 nap alatt kikelnek. A párásodást megoldhatjuk bármilyen átlátszó párát megtartó üveggel, tetővel, lényeg, hogy levegőt is kapjon a növény (sokkal nagyobb a szüksége rá, mint a dugványoknak). Mérsékelten fényt is kaphat, de ne tűző napot.

Locsolás
Kétségkívül ez a legrosszabb szó rá, inkább nedvesen tartást kellene írnom. A mag (növényke) nem állhat vízben, mert nagyon gyakori a gombásodás, de ki sem száradhat. A magoncok törékenysége miatt nem szabad őket felülről locsolni, hiszen ezzel földre nyomjuk, rossz esetben el is törjük a szárukat! Amennyiben elérhető, gombásodás elleni szert lehet a vizükhöz (nagyon enyhén) adagolni -de sajnos én ilyen szert nem ismerek, bár nagyob kellene... :(


Kikelés után
A kikelt apróságokat, mikor kllően erősnek ítéljük (az első néhány valódi levélpár magjelenése után) szoktathatjuk mind gyakoribb levegőztetéssel a páramentességhez, illetve a naphoz. Ezek után hamarosan átültethetjük, és normál növénynek megfelelően kezelhetjük.Sok sikert!

Comments