B Levesek‎ > ‎

Böjti levesekSörleves

Veszünk egy pint fehér sört, kevés fahéjat, citromhéjat és annyi cukrot, hogy elég édes legyen. Jól elfőzzük. Egy fazékba 8 tojásszéket ütünk, s ebbe lassanként egy fél meszely jó forró tejsűrűt öntünk, jól elhabarjuk, hosszúkásra vagdalt, előbb megpirított zsemledarabokkal feltálaljuk.


Csokoládéleves

Veszünk 1 pint tejet, 5 darab reszelt csokoládét, egy kis cukrot, mind összefőzzük és jól elhabarjuk. Ekkor 3 tojás székét ütünk egy fazékba, a levest evvel leöntjük, s kis szeletekre vágott pirított zsemle fölé tálaljuk.


Száraz borsóleves

Veszünk 1 meszely szép nagy borsót. Megmossuk és 3 meszely vízben puhára főzzük. Egy darab írós vajat forróra melegítünk, egy főzőkanálnyi lisztet teszünk bele, s szép sárgára megpirítjuk. Egy kevés apróra vágott zöldpetrezselymet adunk hozzá, kissé felduzzasztjuk. A húslevest a borsóval együtt hozzáöntjük, s jól elfőzzük. Szitán áttörvén ismét fazékba tesszük, s megsózván, kiszaggatott lisztes pitére kitálaljuk.


Zöldborsóleves

Veszünk gyenge zöldborsót, hüvelyével együtt. Vajban puhára pároljuk, s néhány zsemleszeletet és 2-3 rántott csukafejjel együtt mozsárban megtörjük. Ha ez megtörtént, lábasba tesszük, s jó tiszta borsólevest öntvén reá megsózzuk, s jól elfőzzük. Fazékba téve még egyszer felfőzzük és rántott zsemlekockára tálaljuk.


Burgonyaleves

Petrezselymet, póréhagymát, sárgarépát és zellert teszünk egy fazékba. Vízzel teletöltjük, megsózzuk, s két órát főzzük. A burgonyát meghámozván kockára vágjuk, a fentebbi forrázatot reá öntjük, s puhára főzzük. Vajjal jó híg sárga rántást készítünk, apróra vagdalt zöld petrezselymet teszünk bele, az előbbi vízzel feleresztjük. Szerecsendió virágot adunk hozzá és az egészet jól elfőzzük. Ha a burgonya puha, úgy a levest rántott zsemlére kitálaljuk.


Böjti gyökérleves

Petrezselymet, sárga répát, zellert, pár hagymát teszünk egy fazékba, borsóvízzel megtöltjük és két órán át főzzük. Ekkor egy darab vajat olvasztunk el, két kis evőkanál lisztet teszünk bele és sárgára megpirítjuk, aztán apróra vágott zöldpetrezselymet adunk hozzá, s még kissé megperkeljük. A fentebbi lével feleresztjük és még egy fél óráig főzvén végre szitán áttörjük. Most felvert haluskát csinálunk és megfőzzük azt. Pirított reszelt tésztát is lehet ezen levesbe adni.


Spárga leves

Veszünk a lábasba egy darab vajat, spárgát és békákat adunk hozzá. Borsólevest öntünk reá, jól felforraljuk, megfűszerezzük és sózzuk, 2 kanál tejfelt adván hozzá, pirított zsemlére tálaljuk.Békaleves

Egy darab írósvajat felolvastunk, kevés zöldpetrezselymet adunk bele, s kissé megpácoljuk. A békákat tisztán megmosván, vajban kissé pároljuk, aztán 1-2 kanál lisztet öntünk reá s kissé elpároljuk. Borsóvízzel feleresztjük, sót és szerecsendió virágot adunk hozzá. Ha a leves elfő, s a békák puhák, úgy két kanál tejfelt adunk bele, s pirított zsemlére tálaljuk.

Rákleves vagdalékkal

30 rákot leforrázunk. 15 rákból – melyek megtöretnek – az epe kivétetik. A másik 15 – nek farkát és ollóját kifejtvén félretesszük. Két rántott csukafejet, egy szép szelet pirított zsemlét, mozsárban megtörünk, s erre jó borsólevet öntünk. Felforraljuk, szitán áttörjük. Leforrázott spárgafejet, párolt kucsmagombát, egy csukamájat és egy darab apróra tépett csukát készítünk el, valamint a rákfarkakat is. Egy lábasban egy darab vajat felolvasztunk, egy kis lisztet hintünk reá, s a fentebbit beleöntjük. Az áttört ráklevet hozzátöltjük, s még egyszer felforrázván pirított zsemledarabokra tálaljuk.

Zöldségleves

Közönséges levesbe való zöldségeket veszünk, mint húsnapokon. Megtisztítjuk, megmossuk, s oly apróra vágjuk, amennyire lehetséges. Vajjal egy lábasba téve átpároljuk. 1 kanál lisztet keverünk közébe, s még kissé pároljuk. 1 pint borsólevessel feleresztjük, sót és szerecsendió virágot adunk bele. Mielőtt tálalnánk, 5 tojás székét, 2 kanál tejfelt, egy darab vajat habarunk jól el. A forró levest reá öntjük, s pirított zsemleszeletekre tálaljuk.

Lencseleves

A kiszemelt lencsét tisztán kimosván megfőzzük, megsózzuk, aztán barna levet készítünk, amelyhez rántott csuka, compó vagy ponty fejet veszünk. Ezt rántott zsemledarabokkal apróra összetörjük. Vajjal barna mártást készítvén, a lencsét, a törteléket, a lével együtt beleöntjük, jól elfőzzük. Kissé megsavanyítván szitán áttörjük, megsózzuk, s rántott csukamájra és pirított zsemleszeletekre kitálaljuk.

Kucsmagomba leves

A kucsmagombát többször meg kell mosni, míg egészen tiszta nem lesz. Ekkor apróra vágjuk és zöldpetrezselyemmel vajban pároljuk. Ha megpároltatott, egy főzőkanál lisztet adunk hozzá és ismét pároljuk. Ekkor annyi borsólevet öntünk reá, amennyi levesre szükségünk van. Megsózván jól elfőzzük. A tálalás előtt egy kanál tejfelt teszünk bele, s pirított zsemleszeletekre öntjük.

Szárcsaleves

A szárcsák bőrét lehúzván, tűzhöz tesszük, mintha marhahús levest akarnánk főzni, s általában úgy is járunk el vele. Egy szárcsát egy font húsba számítunk, s a vizet is akként mérjük hozzá. Most petrezselymet, sárgarépát, pár hagymát, zellert, kelkáposztát, s különféle zöldségeket adunk bele, megsózzuk és addig főzzük, mint a marhahúslevest szoktuk. Megszűrjük, vajban híg rántást készítünk, ezt a levessel feleresztjük, s jól elfőzzük. Rántott burgonyagombócokat készítünk, ezeket tálba rakván a levest is reá öntjük.

Teknősbéka leves

Veszünk 3-4 teknősbékát, fejét, lábát és farkát levágván leforrázzuk. Kifejtjük, szép apróra elvagdaljuk és sós vízben megfőzzük. Egy darab írósvajat teszünk egy lábasba és apróra vágott zöldpetrezselymet, ebbe a teknősbékát, s jól megpároljuk. Kevés liszttel behintjük, s annyi borsólevest öntünk reá, amennyi levesre van szükségünk. Kevés borsot, szerecsendió virágot, 2 kanál tejfelt adunk hozzá, s még egy kissé főzzük. Pirított zsemlére tálaljuk.

Comments