Böjti ételek közé sorozott állatokA vidra

Bőre mint a bárányé, vagy a nyúlé lehúzatik. Vízben kiszivatván besózatik, mire nagy darabokra vágjuk. A hátsó combok pácolva, vagy beecetezve nyárson süttetnek meg. A hús inkább halízű és szagú. Nehezen emészthető.


A teknősbéka

A közönséges mocsári teknős a leggyakoribb és a legjobb. Az elkészítésnél a fej és a lábak levágatnak ameddig a teknő alól kiérnek. Ha elvérzett és a külső fekete- tarka pikkelyek levétettek, sós vízben megfőzetik, míg húsa puha lesz. Ekkor a két teknő szétszakíttatván a hús kivétetik. A lábról és a többi részekről a fekete bőr lehúzatik és a májat (miután az epehólyag és a belek óvatosan eltávolíttatnak) a sárga tojásokkal együtt további használatra eltesszük.


Az osztriga

Ha csak lehetséges frissen kell élvezni. Felnyittatván a belső fedél eltávolítása után a széle letöröltetik, s vagy citrommal nyersen tálaljuk fel, vagy különböző módon elkészítve.


Nagy folyóvízi kagylók

A kagylót is lehet szardellával, borssal és olajjal megsütni és pirítani mint az osztrigát. Citromlével élvezhetők.


A békák

A nagyobbak többre becsültetnek. Igen frissnek és tiszta fehérnek kell lenniök. Lenyúzatván kevés ideig állanak el. Rendesen csak a combok a gerincnek egy részével főzetnek meg. A mellső részek böjti levesekhez és mártásokhoz használtatnak.


A csigák

Csak késő ősztől fogva, s midőn bezáródnak jók és élvezhetőek. Legjobb őket gabonában tartani, vagy forrón megfőzve, ecetes tormával és más módon elkészíteni.


A rákok

Különösen a folyó és patak rákok igen kellemes ételt adnak. Legízletesebbek, ha az új héj már képződik, de a régit még nem vetették el. Ezt arról ismerhetni fel, hogy főzvén fekete marad. Ezek mindig külön, nyalánk falatokként tálaltatnak fel. Miután ezen állapotba a héj minden részekről könnyen leválik, azt korábban is el lehet óvatosan távolítani.

Legjobb a tojó, ha még tojás van benne. Farka szélesebb mint a hímé.Comments