Segíts nekik
Előszó a témához:

Nagyon nagyképű dolognak tűnik megítélni egy állatról, hogy hasznos-e vagy sem. Mindez csak nézőpont kérdése, és mi a meglehetősen önző szempontrendszerünk alapján mondunk ítéletet. Tulajdonképpen, ha az élővilágra gyakorolt hatásokat vizsgáljuk, mi emberek vagyunk a legkártékonyabb faj.

Miután ezt helyesen felismertük, megállapíthatjuk, hogy hasznos (kontra) kártékony élőlény nincs. Viszont, ha szeretnénk kertünkben ezt-azt termeszteni, a növényeinkből lakmározó úgymond "kártevők" egyedszámát kordában tartathatjuk szárnyas vendégeinkkel, akik szívesen megteszik ezt nekünk. Igen, megint másra bíztuk a piszkos munkát, de ne feledjük, ez az élővilág rendje.

Kerti rozsdafarkú zsákmányával
Dr. Szabó József felvétele 

Házi rozsdafarkú zsákmányával
Hernádi László felvétele ©

Ennek ellentételezésként ne feledkezzünk meg arról, amiben mi is segíthetünk nekik, ez pedig a vízzel és élelemmel való ellátás, amikor erre a legnagyobb szükségük van.

Etetés


A madarak évmilliók óta léteznek, és át tudják vészelni a telet maguktól is. De kétségtelen, hogy sok elhullik közülük. Etethetjük a madarakat pusztán állatbaráti indíttatásból is, hiszen bizonyos, hogy jóval nagyobb eséllyel élik túl a számukra nehéz időszakot. Ha nagyon akarjuk, viszont különféle mutatókkal is alátámaszthatjuk, miért jó, ha segítünk nekik. Nyilván azért, mert ők is megtesznek egyet, s mást, amikor erre lehetőségük adódik. Tavasszal, és főleg költés idején rengeteg "kártevőt" fogdosnak össze kertünkben, környezetünkben. Megfigyelések szerint egy cinege szaporulatának nevelgetése közben évi 50-60 kg rovartól szabadít meg minket. Ha kiskerted, gyümölcsösöd van, rengeteg vegyszertől megkímélheted pénztárcádat és családodat általuk.Az etetést a fagyok beálltával kell elkezdeni és addig kell folytatni, amíg a hideg tart. Általában november közepétől-végétől február végéig. A melegebb időszak beálltával semmiképpen ne etessünk tovább, mert a fiókáknak szükségük van az állati fehérjékre. Sok olyan madár, ami egyébként magokkal táplálkozik, rovarokat, lárvákat, hernyókat, férgeket fogyaszt, és azzal etet költés idején. Például ilyen a házi veréb is.

Ha már elkezdted az etetést, akkor folyamatosan végezni kell, mert a madarak megszokják a táplálékot, számítanak rá, és ha nem találnak eleséget a szokott helyen, elpusztulhatnak.

Csak megfelelő táplálék adható. Romlott, penészes étellel ne etessünk. Különösen kerüljük a sós ételeket (kolbász, sonka, szalámik), mert fogyasztásuk után nagy folyadékigény lép fel, ne adjunk nekik továbbá kenyeret, sütemény maradványokat.

Legjobb a természetes táplálék. Ha van a kertedben ilyen céllal ültetett növény, akkor láthatod, hogy nagyon sokáig az ágakon maradnak bogyóik, pl. a galagonya, kökény, vadrózsa, tűztövis, madárberkenye, madárbirs, stb. termése. Ha van szőlőd, ne szedd le mindet, hagyj a vesszőkön néhány fürtöt. Erre legjobb az Othello fajta, mert nagyon sokáig ép marad, és előnye még igénytelensége is. Ha ezen felül is eteted a madarakat, például napraforgóval, akkor ne legyenek kétségeid, szotyizni fognak. Az olajos magvaknak jóval nagyobb a tápértékük.

A tálcás, kifüggesztett etetőkbe legjobban kedvelt táplálék a napraforgómag (nem a sós, pirított szotyi, azt eszegessük mi!). Rakhatunk még az etetőbe kölest, különféle gabonákból összeállított madáreleséget (kanárik, kisebb papagájok részére gyártottat), darált kukoricát. A darára vigyázzunk, mert a nedvesség hatására összeáll, és penészedik, ezért, ha nem fogy el, tisztítsuk ki az etetőt. Általában véve is igaz, hogy ügyeljünk az etető tisztaságára. Összeállított madáreleséget, napraforgómagot szinte minden takarmányboltban kapunk, de akár a multikban is. Kiváló tápanyag még a tökmag, dió és mandula is, valamint a mogyoró. Itt is figyeljünk arra, hogy ne az emberi fogyasztásra készített, pörkölt, sózott termékkel etessünk.


Vásárolhatunk, vagy készíthetünk cinkegolyót, ami egy hálóba csomagolt, gömbre formázott madárkalács, amit az ágakról lelógatva helyezhetünk ki. Előnye, hogy a verebek nem szívesen használják a lengedező tápanyagot. De biztosak lehettek benne, hogy megtanulják hamar, ha kényelmesebb formában nem jutnak élelemhez. Madárkalács házilag készíthető olvasztott marhafaggyúban kevert napraforgómagból, dióból, mogyoróból. Ezután öntsük formába, majd hagyjuk megdermedni.

Sok madár (rigók, sármány, pintyfélék, barázdabillegető) a földről szedegeti fel a táplálékot. Nekik szórjunk a magokból keveset a földre, illetve rakhatunk ki hómentes helyre főtt (de nem sós!) krumplit, rizst, répát, zöldséget, tésztát, esetleg húst is. Nyersen sajtot, túrót, félbevágott téli almát, körtét.


Csúszka a megszerzett maggal
Hernádi László felvétele ©

A tengelic még válogat
Hernádi László felvétele ©


Lágyeleség vörösbegynek
Extekergő felvétele ©

Élet az etetőn
A Bakonyi Természettudományi Múzeum kiállítási anyagából

Madáretetőt bárki könnyen beszerezhet, hiszen a kereskedelemben nagy választékban és nem is megfizethetetlen áron kaphatóak, nézzétek meg például az alábbi képeket:

Ezt az etetőt anyósomtól kaptam ajándékba.

Ez a széncinege remekül érzi itt magát
Extekergő felvétele ©


Amennyiben jobban szeretnétek egyszerűbb, vagy bonyolultabb etetőket magatok kíszíteni, pár javaslatot találtok oldalamon, a "Barkács - Madáretető készítése" menüpont alatt.

Ha módunk van rá, naponta kétszer etessünk, egyszer kora reggel, hogy pótolni tudják az éjszaka elszenvedett energiaveszteséget, valamint a sötétedés beállta előtt egy-két órával, hogy fel tudjanak készülni az éjszakára.

Az etetőket, etető helyeket úgy alakítsuk ki, hogy a ragadozók ne férhessenek hozzá, illetve őket a madarak időben, könnyen észlelhessék. A télen etetett madarak tavasszal rendszerint eltávoznak, ha nem találnak költésükhöz megfelelő környezetet, növényzetet, odút. Hogy itt tartsuk őket, ültessünk fészkelésre és búvóhelynek alkalmas bokrokat, fákat, lehetőleg alakítsunk ki ezekből csoportokat. Készítsünk vagy vásároljunk madárodúkat, és telepítsük azokat.A képen egy magasra nőtt - vágott - orgonasövényre kiakasztott etetőt láthattok. A sűrű ágak a szomszédos akácfák lombjáig érnek, és kiváló védelmet nyújtanak a benne bújkáló madaraknak a karvaly és a macska ellen. A jobboldalon látható fenyőfa ágán pedig ott áll készenlétben egy madárodú, ha valamely vendég kiszemeli magának. Előnye még az orgonasövénynek, hogy nyáron jól takar, ezt a következő képen láthatjátok.Itatás


A nyári hónapokban a legfontosabb, hogy a madarakat ivóvízhez juttassuk. Egy itatónak a kánikulában nagyobb forgalma is lehet, mint egy etetőnek télen. Erre alkalmas például nagymamám egykori kerámia csirkeitatója is, de egy ócska tál is megfelel.Figyeljünk arra, hogy ragadozó ne tudjon könnyen rajtuk ütni, mert a nedves tollakkal nehezebben tudnak menekülni. Éppen ezért legyen a közelben egy bokor, ahol hamar menedéket találhatnak, de annyira közel ne legyen, hogy pl. egy macska onnan tudjon rájuk támadni.


Házi veréb pancsol
Dr. Szabó József felvétele 


Csicsörke és feketerigó fürdőzik
Hernádi László felvétele ©

Nagy a meleg - kékcinke fürdőn
Hernádi László felvétele ©


A madarak a megfelelően kialakított itatót fürdőzésre is használják, ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl mély, ahol szükséges, pl. egy belehelyezett kővel segítsük őket.

A madaraknak télen is szükségük van vízre. A befagyott vizet rendszeresen cseréljük.A fenti képen egy-két kazán elől megmentett fadarabból, két ácskapocsból és egy feleslegessé vált műanyag kukafedélből összeállított, "minimál dizájn" kivitelezésű itató objektumot láthattok kertemből.