Nálam jártak

Ezen az oldalon röviden bemutatom azokat a madarakat, melyek nap, mint nap, vagy az év bizonyos szakában jellemzően megfordulnak udvaromban, kertemben. Mivel Lepsényben lakom, nyilván a környékbeliek is ezekkel a fajokkal találkoznak többnyire, ha madárvédelemre, megfigyelésre adják fejüket. De nálunk is eléggé eltérő életterek találhatók ahhoz, hogy esetlegesen részben vagy egészen más fajösszetételt tapasztaljatok. Először azokat a madarakat említem, melyek a leggyakoribb látogatók, később azokat, melyek nem jellemzőek, de már megfigyeltem itt. Nem részletes ismertető leírásokat szeretnék közölni, ha erre vagy kiváncsi, több helyen találsz Wikipédia ikonokat, ezekre kattintva többet is megtudhatsz a kiválasztott madárról, illetve jó kiindulópontot találsz további kutakodásaidhoz. Kérlek vedd figyelembe, hogy ezt az oldalt folyamatosan bővítem, és változtatom a megfigyelések következtében.Mezei veréb

Hernádi László felvétele ©


További információ a madárról a Wikipédia oldalán. Kattints a logóra!
2007-ben az év madarának választották, mert nyugaton jelentősen csökkent az egyedszámuk. Elmondhatom nektek, hogy nálam ettől nem kell tartani. Nem ritka, hogy egyszerre 50-100 példányból álló csapat lepi meg a téli etetőt. Ezt a nagy társulást nyáron nem tapasztaltam, valószínűleg a csapat egy része távolabb vonul a településtől.

Nem törekszem arra - mint sokan - hogy elzavarjam, távol tartsam őket az etetőtől, mert szerintem szép madarak, még akkor is, ha szemtelenek. Állítólag verébmentes etetőt is lehet csinálni, de szerintem ez csak úgy lehetséges, ha nem férnek be oda - viszont akkor nem fér be más sem. Egyébként viszont nagyon ügyesek és jó megfigyelők. A lengedező cinkegolyón is kiválóan egyensúlyoznak, nem igaz tehát az a régi megfigyelés, hogy azt nem kedvelik. Beszélnek idegen nyelvet is, hiszen az etetőre érkező cinegék hangjelzéseit is megértik, és szinte azonnal megjelennek a tápláléknál.

Ha van az udvarodban "B" típusú odú, akkor nagy valószínűséggel elfoglalja egy mezei veréb pár. Ha egybe már beköltözött egy széncinege pár, akkor rakj ki egy másikat is - számukra. Ugyanis a széncinegék területet tartanak fenn maguknak, egymás közelében két pár valószínűleg nem fészkel, így az a verebeké maradhat. Nálam rendszeresen költ.Házi veréb

Dr. Szabó József felvétele  További információ a madárról a Wikipédia oldalán. Kattints a logóra!
Először nehéz megkülönböztetni a mezei verébtől, sokat azt sem tudják, hogy kétféle veréb is van. Náluk a hím és tojó nem egyforma színezetű, a hímnél jellegzetes a pofafolt hiánya. A házi veréb inkább kedveli az ember közelségét, míg egy település központja környékén ő dominál, a széleken, a mezőgazdasági területek, fás csoportok, erdők közelségében inkább a mezei veréb.

Téli etetőmön általában a mezei verebekkel vegyes csapatokat alkotva fordul elő, ahogy meg tudom figyelni, fele-fele arányban. A kihelyezett odúkba jellemzően nem költözik, legalábbis nekem nincs ilyen információm. Fészkét az épületek repedéseibe, fészerek rejtett zugaiba, hiányzó téglák helyére rakja. Lerobbant épületek hiányzó cserepei, sérült deszkázata alatt is költ. Nálam több helyen, az eresz csatorna egyik sarkában, az orgonasövényben, valamint az egyik fenyőfán rendszeresen fészkel. 

Életmódja hasonló a mezei verébéhez, azaz többnyire magokat fogyaszt - ezért sokan haragszanak rá, de a fiókanevelés idején rengeteg rovart pusztít. A kiskertekben tehát - ellentétben a mezőgazdasági területekkel - hasznot hajt.Széncinege

Dr. Szabó József felvétele  További információ a madárról a Wikipédia oldalán. Kattints a logóra!
Amikor valaki elhatározza, hogy foglalkozik a téli madáretetéssel, leginkább ez az a madár, amit vár, hogy megjelenjen. És általában nem is hiába. Október környékén csapatokban érkeznek a lakóhelyek közelébe. Emlékeznek a tavalyi etető helyére, és várják is az etetés kezdetét. Érdekes, hogy költés idején territóriumot tartanak fenn, azaz nem fészkelnek egymás közvetlen közelében, az etetőre viszont csapatokban járnak. Nálam nyolc, tízfős a társaság. De ha az etető elég kicsi, soha nem tartózkodik egynél több benne. Elvesz egy magot, majd elugrál egy távolabbi ágra, és ott fogyasztja el. Mindenképpen szimpatikusabb magatartás, mint amikor a mezei veréb belefekszik a szotyolába, és gömbbé eszi magát.

Tavasszal visszaköltöznek ez erdőbe, mert többnyire nem találnak fészkelésre alkalmas helyet. Ha magadnál szeretnéd tartani, mindenképpen helyezz ki egy "B" odút, amibe gyakran beköltözik egy pár. Ha a szükség úgy hozza, a legváltozatosabb helyekre is fészket rakhat, láttam már postaládában is. Fiókanevelés időszakában hihetetlen mennyiságű rovart fogdosnak össze. A legjobb biológiai rovarölőszert üdvözölheted bennük.
Kékcinege

Hernádi László felvétele ©


További információ a madárról a Wikipédia oldalán. Kattints a logóra!


Ahol a széncinege előfordul, ott nagy eséllyel a kékcinege is látható. Kisebb testű madár, de életmódja hasonló nagyobb rokonáéhoz. Az én etetőimen kisebb számban fordul elő, általában kettesévek, ritkábban négyesével érkeznek. Kisebb teste ellenére egyáltalán nem bátortalan madár, a verebek sokasága sem zavarja, ott ugrálnak köztük, és mindig jut táplálék neki is. 

Ha megjelenik az etetődön, érdemes megpróbálkozni egy szűkebb nyílású "A" odú kihelyezésével. Jó is ez, meg rossz is, hiszen, ha beköltözik, akkor egy nagyobb madár nem képes kilakoltatni, de ha nem, akkor az az odú nagy valószínűséggel üres marad, mert más nem fér bele. Ezért én úgy járok el, hogy "A" odút csak akkor rakok ki, ha a közelben már legalább két "B" odút is telepítettem. Ennek ellenére nem egyszer a "B" odút választja, nálam legalábbis megtette. Ha fészket rak közeledben, az nagy áldás - ha kerted van - hiszen nagy rovarpusztítő ő is.

Tavalyi sikeres költése után úgy döntöttem, hogy kirakok két "A" típusú odút is, erre persze egy sem maradt idén a kertemben, az odúknak pedig hiányukban nincs is lakója.
Tengelic

Hernádi László felvétele ©


További információ a madárról a Wikipédia oldalán. Kattints a logóra!


Ha vannak a kertedben magas fák, akkor hamarosan megjelenik a tengelic, hiszen ők a fák koronájába rakják fészküket. Magevő állatok, csak a fiókák etetésének ideje alatt fognak rovarokat. Nagyon szép színű madár, a tójó és a hím nehezen különböztethető meg. A fiatalok az első vedlésig nem veselik az öreg madarakra jellemző vörös maszkot.


Télen csapatokba verődnek, és úgy kóborolnak élelmet keresve. Érdekes, hogy nálam télen szintes sohasem fordul elő az etetőn, amikor sikerült megfigyelni, azok majdnem mind magányos példányok voltak. Hozzám az etetési szezon vége felé - február végén - jönnek inkább csapatban - a zöldikékkel együtt. Viszont székesfehérvári munkahelyem zöld területein hatalmas csapatokat is láttam. Gondolom, mert a park tervezésekor tudatosan olyan fákat ültettek, amelyek táplálékot nyújtanak az itt maradó madaraknak. Viszont rengeteget lehet látni őket a nyári itatónál.Házi rozsdafarkú

Dr. Szabó József felvétele  További információ a madárról a Wikipédia oldalán. Kattints a logóra!

Hogy őszinte legyek, nekem a kedvenc madaram. Nem marad nálunk télen, kora tavasszal érkezik vissza költeni. Könnyű felismerni a kerítésen, ágakon, kőrakásokon üldögélő és csettegő madárkákat. Ez a veszélyt jelző hangjuk. Különösen szereti az építkezéseket, szomszédom félkész házának leendő fürdőszobájának ablakában fészkelt egy pár, és az időközben megkezdett építési munkák ellenére sikeresen költött. Persze vigyáztak rá... Téglarakásokba, falak repedéseibe fészkel, de gyakran beköltözik a "C" odúkba is. Nálam minden évben költ legalább egy pár.

Gyakran megjelennek az itatónál, meg amúgy is szeretik az ember közelségét, haláli pofák, ahogy állandóan körülöttünk csettegnek, és billegetik vöröses barna farkukat. Ha a macska megjelenik fészkük környékén, bár nem érheti azt el, mégis megpróbálják elcsalogatni onnan. Többször láttam már egy deszkán hanyattfekve, kitárt szárnyakkal napozni, először meg is ijedtem, azt hittem, sérült a madár. De mivel többször is előfordult, megszoktam. Nem tudom, hogy jellemző-e ez a viselkedés náluk, vagy csak ez egy különleges példány volt. A hímek és tojók különböző színűek, de ez a tollazat a hímeknél a nászruha, a nyár végi vedléskor a hímek is a tojó egyszerűbb színezetét veszik fel.Feketerigó

Hernádi László felvétele ©


További információ a madárról a Wikipédia oldalán. Kattints a logóra!


Szerintem a legszebb hangú madár. Bár sokan a fülemülére esküsznek - és valóban györnyörű - de amikor a feketerigó énekelget, az lenyűgöző. Hosszan, nem tolakodóan és nagyon változatosan, mintha csak saját gyönyörűségére tenné. Nyáron sokszor látom őket, ahogy kutatnak a fűben, aljnövényzetben. Gyakran jönnek az itatóra is, Hernádi László hihetetlenül jól fogott meg egy ilyen jellegzetes pillanatot az itt látható fotón. Télen gyakorlatilag eltűnnek kertemből és a környékről - ritka vendég az etetőnél. De gyakran látom őket más helyeken. Érdekes, hogy egykor költöző madarak voltak, egy részük talán még ma is az, de nagyon sokan áttelelnek. Az urbanizálódott és a még vad környezetben élő madarak eltérő szokásokat vettek fel, valószínűleg ezek még nem is alakultak ki véglegesen.Balkáni gerle

Dr. Szabó József felvétele  További információ a madárról a Wikipédia oldalán. Kattints a logóra!A gyermekkorunkban vadgalambnak hívott balkáni gerle elég gyakori nálunk. Óvatos madár, de mivel a környékünkön nem háborgatják, talán kissé bizalmasabbnak tűnnek az utóbbi időkben. Így egyre gyakrabban megjelennek a téli etetőn is, és a földre szórt magok közül válogatnak. A kertben nem szeretik, mert képes kiszedegetni a frissen elültetett magokat. Bár ezt inkább a házi galambok teszik, tőlük is láttam már ilyet. Nálam főleg az itatón gyakori vendég, azt hiszem ők járnak a leggyakrabban ezzel a célzattal. 

Általában párban mutatkoznak, egyébként is szerelmespár benyomását keltik a szemlélődőben. Meglehetősen hitvány fészket építenek, néha alulról is láthatók a tojások. Mégsem jellemző, hogy szétesnének, ezért nevezzük inkább költségtakarékosnak ezeket az alkotmányokat, melyeket többnyire fák ágaira készít, de nem egyszer a beton villanyoszlopok ovális könnyítéseiben is láttam már.


Molnárfecske

Itu felvételeFüstifecske

Walter Siegmund felvétele
Andrew Butko felvétele
Pellinger Attila felvétele
Ez a kis légiakrobata vonuló madár, tavasszal érkezik vissza hozzánk költeni. Főként ember által lakott területeken fészkel, fészkét sárral kevert nyálból, általában épületek eresze alá rakja. 4-5 fiókából áll a fészekalj, évente kétszer, néha háromszor költ. Fáradhatatlan rovarpusztító. Rokonától - a füstifecskétől - kisebb mérete, kevésbé villás farka, és fehér háta különbözteti meg legjobban.

Sajnos már régóta nem fészkel nálam ez a madárka, pont abban az évben akartak fészket rakni az eresz alá, amikor külső szigetelést végeztünk a házon. Így sajnos el kellett hessegetnem őket - azonban haragtartóak, és bár ennek már három éve, mégsem sikerült visszacsalogatnom egyet sem. Új taktikát kell kitalálnom.

Molnárfecske fészke 
A fotó Nagybörzsönyben, a Tornácos vendégháznál készült.
Ez a madárka nagyobb termetű, mint a molnárfecske. Leginkább bordós színezetű torka és hosszabb villájú farka alapján különböztethető meg tőle. Fészke hasonló módon épül, azonban alakja eltér rokonáétól, és többnyire pajták, fészerek gerendázatára rakja. Egyszerre 4-6 fiókát nevel, évente kétszer, néha háromszor költ. Rovarokkal táplálkozik.


Mint annyi helyen, nálunk is egyre fogy a gazdasági épületek száma, és bár van még az udvarunkon számukra fészkelésre alkalmasnak gondolt hely, nagy bánatomra régóta nem költenek nálam. De 2010 a fecskék éve, így ki fogok találni valamit a visszacsalogatásukra.


Füstifecske fészke
A fotó Nagybörzsönyben, a Tornácos vendégháznál készült.


A molnárfecske fészke egészen egy sík felületig ér fel - azaz felülről zárt, és csak egy kis kibúvónyílással rendelkezik. A fióka épp eleségre várva leskelődik.


A füstifecske fészke fél csésze alakú, felülről nyitott. Ezek a fiókák már dagik, ideje lenne kirepülni!Fehér gólya

Hernádi László felvétele ©Dolmányos varjú

E madár érkezését különféle családi projektekkel hozzák kapcsolatba, talán más indíttatásból, de néha előfordul a kertben.


A szántóföldeken szokott csapatban kutakodni, nagyon ritkán, de be szokott tévedni hozzánk is.Vetési varjú

Hernádi László felvétele ©Karvaly

Hernádi László felvétele ©


Ő már gyakoribb, de mintha kevesebb lenne mostanában, nem olyan régen szinte felhőket alkottak. Többedmagával kutat a kertben, gyakran átfésüli a komposztáló környékét valami ehető dolog után.

Ha nagy a szükség, berepül a házak közé. Nem csoda, hiszen az énekesmadarak után jön az etető közelébe. Ne bántsátok, csak a dolgát végzi...Fácán

Hernádi László felvétele ©Kertem észak felől nyitott, és mezőgazdasági területek határolják.
Onnan néha besétál egy-két fácán, keresgélnek egy darabig, majd továbbállnak.Zöldike
Tengelic


Nálam nem túl gyakori madár, a nyári itatón gyakrabban előfordul, mint a téli etetőn. Nyáron a gyümölcsfák alatt meghagyott - nem nyírt, hanem kaszált - aljnövényzetben csapatokban kutat a tengelicekkel, verebekkel, seregélyekkel, rigókkal együtt.


Nem könnyű megkülönböztetni a fiatal tengelictől, amelynek még nincs piros sapkája. Összehasonlításul tettem mellé e képet.Balkáni fakopáncs
Nagy fakopáncs
Nem nehéz észrevenni jelenlétüket a fegyverropogásra emlékeztető kopácsolásukról, de a két fajt már annál nehezebb megkülönböztetni.


A fekete gallért figyeljétek, ha megteszik azt a szívességet, hogy oldalt fordulnak Nektek.Seregély
BarátposzátaNem népszerű a gazdák körében, de láthatod, hogy most rovarral küzd. Szép hangja van, kiváló hangutánzó. Az ajtónyikorgástól a füttyjelekig mindent megpróbál utánozni, néha még a sárgarigót is. Ha gondolod helyezz ki neki egy "D" odút, Én az idén megtettem, rögtön lett is rá vevő. Némely években elég gyakori, nagy kedvelője a bodza termésének.
Ritkán látható madárka, mert jellemzően a bokrok közt bújkál, talán inkább a hangja árulja el. Addig könnyebb megfigyelni, míg nem borulnak teljesen lombba a fák. Éneke igen szép, és kis madárhoz képest igen nagy hangerővel adja elő magát. Alacsonyan fészkel, nálam egy bodzabokorban néha költ. Soha nem lesem ki fészkelését, mert állítólag igen könnyen elhagyja azt, ha nem érzi biztonságban magát.Sárgafejű királyka

Hernádi László felvétele ©


Szarka

Hernádi László felvétele ©Hát ő aztán igazán apró, többnyire átvonulóként tölt el néhány - néha nem kevés - napot fenyőfáidon októberben és februárban.

Nagy fészekrabló, tehát nem nagy öröm a jelenléte, viszont ő is csak egy madár. Nálem nem, de a közelben költ egy pár és nagy érdeklődéssel figyelik, hogy mit dobunk a komposztálóba.