Barkács‎ > ‎

Madárodú készítése

Az alábbiakban találtok pár leírást különféle odúk elkészítéséről. Általában véve egy "A", "B", "C" típusú odú készítéséhez kerestem alapanyagokat különféle helyeken, de a legváltozatosabb méretű faanyagokra bukkantam. Lehet, hogy a szabványosítás nem kielégítő, de tulajdonképpen némi matematikai képességgel kiszámolgathatjuk a "szabásmintát". Mivel a 2,5 cm vastagságú gyalulatlan deszkák közt 14,5 és 17 cm-es szélességűt találtam, ezekből állítottam össze a lent látható terveket.

Egy "B" típusú odú rajza, ami 17 cm széles, 2,5 cm vastag deszkából készíthető:


Egy "C" típusú odú rajza, ami 17 cm széles, 2,5 cm vastag deszkából készíthető:


Egy "B" ("A") típusú odú rajza, ami 14,5 cm széles, 2,5 cm vastag deszkából készíthető:

"A" típusú odút úgy készítünk, hogy a rajzon szereplő 3,2 cm lyuk helyett 2,8 cm-eset fúrunk.Természetesen készíthettek más méretű odúkat is, csak vegyétek figyelembe a madarak méreteit is. A 14,5 cm-es deszkából készült odú már meglehetősen kicsi alapterületű, ennél kisebbeket azért ne csináljatok. Egyéb - ezektől eltérő - mérettáblázatot  találtok az Odúk méretezése menüpont alatt.

Az odúkat szögeléssel állítom össze, de a tetejüket facsavarral rögzítem, hogy a szezonvégi takarítást roncsolásmentesen tudjam elvégezni. A lyukak készítéséhez használhattok speciális lyukfúrót, vagy körkivágó készletet.