Barkács‎ > ‎

Madáretető készítése

Az alábbi képeken látható etetők tényleg olyan hulladékanyagokból készültek, amik már legfeljebb tüzelőnek lennének alkalmasak. Ennek ellenére már évek óta remekül megfelelnek céljuknak.


Ha nálam kicsit több időt szánsz elkészítésükre, kerted díszévé is válhatnak.


Egy hasonló, ám igényesebb dizájn szomszédomból.
Kovács Zoltán felvétele

A fenti képen látható etetőknek előnye, hogy jelentős mennyiségű madár etetésére alkalmasak, viszont ez a hátrányuk is, azaz megszállják a verebek, ráfekszenek a magokra, más madár nem fér az élelemhez. A rázúduló madárcsapat meglepi, és pillanatok alatt kiüríti a tartalmát. Így csak rövid ideig nyújt táplálékot, és azt is csak a legszemtelenebb csapatnak. Jobb megoldás lehet ilyenkor az önetetős rendszer, mert jelentős mennyiségű magot lehet betárazni - előny, ha nem tudod állandóan töltögetni - valamint meggátolja a belefekvős módszert kedvelő madarakat szokásuk gyakorlásában. Ennek egy szintén hulladékfából készített változatát láthatjátok alább:


Mint az előző képeken láttad, nem fontos pontos tervrajzokkal rendelkezni ahhoz, hogy etetőt készíthess. Egy egyszerűbbnek a tervét azért beillesztem erre az oldalra, ami nyilván nem szentírás, a beszerzett anyagoktól függően el lehet ettől térni, legfeljebb néhány méretet újra kell számolni. Ha a képekre kattintasz, nagyobb méretben is láthatod - még szép, valahogy le kell olvasni a méreteket...
10 mm-es vastagságú furnér szükséges hozzá, valamint 5x5 és 20x20 mm-es léc. Az összeillesztést szegek, vagy csavarok segítségével végezzük, vékony lécek szegelésekor célszerű az anyagot előfúrni.Egy, a képen látható - és egy másik - madáretető tervrajzát és elkészítésének részletes leírását tartalmazza az az oldal amit a képre történő kattintással érhetsz el meg. Ez egy magyar honlap, és ezen kívül még számos, igényes famunka tervét töltheted le onnan pdf formátumban (zip tömörítéssel). A képen látható terv Madáretető II. néven szerepel.Ezek után szeretnék Nektek egy olyan gyártót ajánlani, akitől megvásárolhatóak az alapanyagok, ehhez mellékeli a terveket is. A terveket le is töltheted a gyártó weboldaláról. Ez azért jó, mert meglátod, hogy magad sem nagyon fogod tudni olcsóbban összevásárolni az összetevőket, amennyiben nincs maradékanyagod. Valamint nem foszt meg Téged (és gyermekedet) attól az örömtől, amit a sajátkezű elkészítés nyújt. Szóval a WINKLER katalógusból választottam , és szeretném bemutatni az alábbi termékeket:


Egy egyoldalas madáretető. Megrendelheted ITT.
Fotó: Winkler

Egy kétoldalas madáretető. Megrendelheted ITT.
Fotó: Winkler

A világ harmadik legegyszerűbb madáretetője:

Azért csak a harmadik, mert az első kettő foglalt. Az első legegyszerűbb a földre, vagy ablakpárkányra szórt fél marék szotyi. A második az udvarodban megtűrt csipkebogyó bokor. Lássuk hát, miképp készül a harmadik:

Nem kell mást csinálnod, minthogy egy félliteres üdítős palack oldalába egy négyszög alakú nyílást vágj, majd kicsit megnyomd befelé, majd a kupak alatt rögzített madzaggal kilógasd...

Egy interneten látott ötletet valósítottam meg az alábbi, baloldalon látható képen, mivel nagyon kevés anyag kell hozzá, Te is könnyen megteheted. Ha rákattintasz, valamivel nagyobb méretben is megnézheted. 
Egy nagyon szellemes etetőt találtam az interneten - fent, jobboldalon látható - egy műanyagból készült, némileg csibeitatóra emlékeztető, PET palackok kupakjának helyére csavarozható, önetető valami. A kiakasztásához szükséges dróttal együtt meg is vásárolhatod ezen a címen: KATT IDE

Az idén láttam először néhány multi kínálatában ezt az ötletes etető készséget, egy műanyag - utántölthető - flakont, ami fejjel lefelé kiakasztva önetetőként funkcionál. Ára fél kiló maggal együtt 700 és 1000 Ft között volt. Aki nem szeret annyira barkácsolni, kevésbé fájdalmas összegért remek etetőhöz juthat általuk.

 

Egy etető kialakításánál tényleg csak a fantáziád szabhat határokat, Téged nyugtasson meg az a tudat, hogy terméked vendégei a kivitelezéssel a legkevésbe sem törődnek, őket csak a tartalma érdekli. Viszont nem lesznek hálátlanok. Nézzetek pár képet etetőkről, amiket Kőszegen fotóztam a Chernel arborétumban.