Madárvédelem - miért

Tartalmánál fogva gondolom, hogy nem ez lesz a leglátogatottabb oldal az interneten. Küldetése az, hogy egy lappal több legyen azok közt, amik ezzel a témával -a madárvédelemmel - foglalkoznak. Nagyon fontos, hogy minél többször akadjon el az ember ilyen jellegű oldalakon, és időzzön el ott pár percet, mert meggyőződésem, hogy minden ilyen és hasonló oldal pozitív üzenetet közvetít. Kezdjük hát:

A lakóház környezetének kialakításához rengeteg összetevőt, alkotóelemet vásárolhatunk meg a számtalan, erre a témára szakosodott üzletben. Előbb-utóbb felmerül annak az igénye is, hogy élettel vegyük körül magunkat kertünkben, udvarunkban. Örök, visszatérő téma, hogy milyen jó madárdalra ébredni -bár én sajnos órára kelek - viszont a természet szabadon élő teremtményei nem vásárolhatók meg, jelenlétükért, bizalmukért nekünk is tennünk kell egyet, s mást. Ne gondoljatok nagy dolgokra és nagy költségekre, apróságokról van szó, amiket hobbi szinten el lehet végezni. Kialakíthatunk környezetünkben olyan életteret, mely megfelel a madarak igényeinek - nem nagy igényekről van szó - élelmet, költőhelyet találnak maguknak. Lehet filozofálni ennek értelmezéséről - ezt én nem szeretném - leegyszerűsítve a kérdést, minden, ami az életet támogatja, az jó, ami nem, az pedig rossz. Felfoghatjuk úgy is, hogy rohanó életünkben szánunk néhány percet hasznosnak ítélt dolgokra, ha úgy tetszik, megvan a napi jó cselekedetünk. Ezzel az oldallal csupán fel szeretném hívni figyelmeteket, hogy néha foglalkozzunk mással is munkánkon, egyéb kötelező elfoglaltságainkon túl. Annyi ostoba dolgot tapasztalunk nap, mint nap, annyi felesleges - ám fontosnak tűnő - problémával foglalkozunk, ehhez képest a madárvédelmet kifejezetten értelmes dolognak tartom. Jómagam nem vagyok e téma szakértője, még azt sem mondhatnám, hogy hatalmas tapasztalatot halmoztam fel az évek során. Sajnos nincs meg az a minimálisan elfogadott felszerelésem sem, ami a megfigyelést, fotózást az elvárt szinten lehetővé tenné. Én csak egy műkedvelő amatőr vagyok - egyelőre.  


A természetfotózás, megfigyelés általában jó minőségű felszereléseket (távcsöveket, fényképezőgépeket), és persze időt, kitartást, elszántságot, és nem utolsósorban érzéket, szakmai tudást igényel. Viszont nagy szerencse, hogy találhatunk olyan természetbarátokat is, akik hobbijuk, szenvedélyük gyümölcsét, a szerzett tapasztalataikat, készített fotóikat szívesen megosztják másokkal is. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Hernádi Lászlónak, aki lehetővé tette számomra, hogy nagyszerű fotóival oldalam színvonalát emelhessem. Ennek az oldalnak a második képe, ami egy gyönyörű felvétel egy gyönyörű erdei pintyről, szintén az ő munkája. Ritka manapság az ilyen fokú önzetlenség, nagyon nagyra becsülöm tevékenységét, hozzáállását. Hasonló köszönettel tartozom Dr. Szabó József  Erdélyben élő természetbarátnak, aki szintén hozzájárult ahhoz, hogy csodálatos fotóit oldalamon megjeleníthessem. Az oldal harmadik képe, ami egy remek kékcinege portré, az ő tehetségét dicséri. Rengeteg kiváló munkáját megtalálják az érdeklődők, például a MyNature portal Romániai oldalán. Róla mindennél többet mond el egy tőle idézett mondat, amit egy weboldalon saját bemutatkozásának lezárásaként ír: "Ha ismerjük a természetet, megszeretjük, megvédjük azt." Amikor ennek az oldalnak a célját próbáltam megfogalmazni, valami ilyesmit szerettem volna én is kigondolni, de nem tudtam ilyen röviden, és mégis lényegre törően, találóan megfogalmazni. Nagy örömmel tudatom Veletek, hogy további nagyszerű fotókkal gazdagodik az oldal, Extekergő fotóival, akit a Madáretető fórumon ismertem meg. Az oldal első képén látható csodálatos vörösbegy az ő munkája. Nem kizárólag madaras témában készíti remek képeit, hanem más - nem egyszer hétköznapi - témákat mutat be érdekes megközelítésből, olyanokat, amik mellett mi néha csak elsétálunk. Ezúton szeretnék neki is köszönetet mondani. Kérlek Titeket, hogy nézzétek meg ezeket a képeket, megtaláljátok őket a Képtárban, más oldalakra a témához kapcsolódóan beillesztve, valamint az Ajánlás-linkek menüpontban is találtok egy-egy animációt valamely albumukról. És hivatkozásokat is persze képtárhelyekre, ahol további gyűjteményeiket is megnézhetitek. Szeretettel ajánlom figyelmetekbe.

Vannak ismerőseim, barátaim, akik hasonlóan hozzám, kedvtelésből folytatnak madárvédelemnek nevezhető tevékenységet, az ő megfigyeléseik, információik, és biztatásaik is sokat jelentenek számomra. Lapszerkesztéseim során sok segítséget kapok kiváló szomszédomtól, gyerekkori barátomtól, Kovács Zoltántól is, akinek itt szintén szeretnék köszönetet mondani.

Mit fogsz látni ezeken az oldalakon?

Ezen a helyen információt találtok a madarak téli etetéséről, téli-nyári itatásáról, valamint a költésüket lehetővé tevő odúk kihelyezéséről, elkészítéséről, gondozásáról. Találtok néhány gondolatot arról, hogy miképp alakíthatunk ki számukra kedvező környezetet, milyen növényeket célszerű ültetnünk ahhoz, hogy fészkelésre alkalmas, táplálékot, vagy éppen menedéket adó zöld szigeteket hozzunk létre, amik nem mellékesen még jól is mutatnak, esetleg hasznot is hajtanak számunkra.

Vannak más madárbarátok, akik áldoznak - áldozhatnak annyit hobbijuknak, hogy komoly felszereléseket vásároljanak, amivel profi megfigyeléseket, filmeket tudnak készíteni, és azokat publikálják. Közülük sokan töltenek fel rövid filmbejátszásokat videó megosztó szerverekre, mint például a Youtube. Ezekből is összegyűjtöttem néhányat. Könnyebben megörökíthető témákból magam is készítek ilyeneket, később ezekből is láthattok majd néhányat. Ha tehetem, én is járom az országot, környéket, mint más. Ha találok olyan érdekes látnivalót a madárvédelem témában, amit másnak is ajánlhatok, természetesen leírom, hátha mások is kedvet kapnak hozzá. Tervezem, hogy bemutatok lakóhelyem - Lepsény - környékéről néhány kevésbé ismert helyet, ahol jelen pillanatban még remek élettere van az állat- és madárvilágnak, ebből következik, hogy szeretném felhívni a figyelmet e területek megóvására is. Hosszabb távú tervem, hogy felmérem, és ismertetem, hogy mely madárfajok fordulnak elő lakóhelyemen és külterületein. Valamint a közeljövő tervei között szerepel a házunk körül előforduló madárfajok bemutatása is, kiegészítve saját tapasztalataimmal, kezdve először természetesen azokkal a fajokkal, melyek már az én otthonom környékén is megfordultak.

Jelen weboldalon található fotók részben saját felvételeim - ezek jelöletlenek - amelyik fénykép nem tőlem származik, ott minden esetben feltüntetem készítőjének nevét, többnyire képaláírások formájában, bizonyos esetekben a szövegkörnyezetben, címsorokban. Ezeknek a képeknek a közléséhez engedélyem van a szerzőktől, de ha fel szeretnétek őket használni saját céljaitokra, figyelembe kell vennetek szerzői jogaikat. A jelöletlen képeket és az oldalon található szöveganyagot szabadon felhasználhatjátok nonprofit tevékenységhez.

 
Köszönöm figyelmeteket, és jó szórakozást kíván:
 

Vörös LászlóDe...


Mint minden oldal, ez is folyamatosan fejlesztés alatt áll, állandóan készül, és soha nincs kész. Időm sincs annyi, mint szeretném - gyanítom, ezzel sem vagyok egyedül. Ezért lehetséges, hogy nem frissül elég gyakran, de a téma örök érvényű és nem is mindig igényli a napi aktualitást.