m.s. Neder Linge

Ik heb een kustreis gemaakt op d Neder Linge van 13-03-1970 tot 29-03-1970

NAAMNeder Linge
ROEPNAAMPGDMIMO NR6707193
BOUWJAAR1967BOUWNUMMER250
BOUWWERFNippon Kokan K.K., Shimizu-Japan
BOUW05.10.1966 kiel gelegd, 21.01.1967 te water gelaten, 07.06.1967 opgeleverd.
BRT
                   1981
9.638
10.804
NRT5.058
5.845
DWT12.110
13.154
LxBxH162,08 x 23,77 x 13,04DG9,09
TYPE SCHIP
Passagiers
Multi Purpose Vrachtschip.(open-shelterdk., 3 dk)   283 teu, na 1981 ca. 500 teu.
-
MACHINEStork diesel, 6 cyl.2-taktPK17.000 rpkMIJL21
MachinebouwerKoninklijke Machinefabriek Gebr. Stork & Co N.V., Hengelo-Nederland.
FOTO'SNeder Linge, Nedlloyd Linge
 
HISTORIE1967-1970 NEDER LINGE, N.V. Stoomvaart Maatschappij Nederland, Amsterdam-Nederland.
7-1970-1977 NEDER LINGE, Nedlloyd Lijnen B.V., Amsterdam-Nederland.
In 1981 bij Nippon Kokan K.K., Japan verbouwd voor vervoer van containers, 

de 4 dekkranen werden verwijdert en een laadboom voor 25 ton geplaatst.
6-977-1991 NEDLLOYD LINGE,  Koninklijke Nedlloyd Lijnen B.V., Rotterdam-Nederland. 
In januari 1991 verkocht voor de sloop naar Bangladesh.
1991-1991 LINGE, Seatrade Shipping B.V., St.Johns-Antigua. 

(verdoopt uitsluitend voor de reis van Singapore naar Bangladesh) Arriveerde 12-02-1991 in Chittagong-Bangladesh.

Kloten Klaren

Op een kustreis werd ik geplaatst op de Neder Linge. Ik was als een kat in een vreemd pakhuis. Het was allemaal zo anders. Wisselstroom generatoren, elektronica, schone machinekamer, brugbediening van de hoofdmotor. Noem maar op. Koud na vertrek, ik denk uit uit Hamburg moest er onderhoud gepleegd worden aan de hulpketel. Zo'n stoomketel voor de bunkerverwarming. Deze stond in de machinekamer opgesteld. Het plan was om de rookgaspijpen schoon te blazen door overdruk te creëerden in de machinekamer. De inspectiedeuren van de van de rookgaspijpen werden geopend en er was dus alleen nog overduk nodig. Dat moest gebeuren door in de schoorsteen een paar( uitlaat) ventilatiekleppen te sluiten. Door de machinekamer ventilatie ventilatoren die de frisse lucht van buiten aanzogen en in de MK bliezen werd er dan overdruk gecreëerd. De lucht en daarmee het roet stroomde dan via de rookgaspijpen naar buiten en werden dan mooi schoon. Het sluiten van die kleppen moest ik doen volgens de tweede WTK. Ik zei dan ga je maar mee want ik weet niet waar die handels zitten. Nou zo werkte het niet. De 2e WTK ging zeker niet mee naar boven. Maar, zo zei hij, ik heb hier een paar zeer deskundige mannen die alles van dit schip weten en die gaan met je mee. Deze deskundigen waren een  ( Nederlandse ) bankwerker en een olieman. Wij naar boven. Ergens boven in de schoorsteen zaten inderdaad een paar handels. Keurig met naam plaatjes erbij. En die naamplaatjes waren vakkundig dicht geschilderd. Achterdochtig als ik was (van nature en door ervaring) die twee nog even toegesproken of ze wel zeker wisten dat het de goede handels waren die we over gingen halen. Ik kreeg natuurlijk wat meewaardige opmerkingen over me heen in de trant van "hoe lang denk ie wel dat wij aan boord zitten, twijfel je aan aan onze ervaring? En die lui van de machinistenschool met hun kapsones "en zo. Nou ja, met zijn drieën twee stuks van die handels omgezet. En het ging toch zwaar, ook een hoop geraas in aanzuigkanaal. Het zal wel zo horen denk je dan. Toch een onbestemd gevoel dat er iets mis was. Ik snel naar beneden, via de accommodatie wilde ik de machinekamer deur open doen. Tot m'n verbazing kon ik die deur bijna niet open krijgen, een stukje en hij klapte weer dicht. ( vacuum )  Toen viel het kwartje. Onderweg terug naar boven een marconist en een stuurman uit hun hut gerukt. Naar boven gerend en met zijn drieën weer met man en macht die handels teruggezet.
 
In de ooit zo mooie schone machine kamer was het een grote puinhoop. Alles zat onder een laag zwarte roet. Alle aanwezigen machinisten en m.k. personeel liepen te hoesten en zagen er uit als zwarte piet. Gelukkig was er een zo slim geweest om de hoofdmotor terug te regelen. Allemaal last van roet in hun longen. Je begrijpt wel dat de verkeerde kleppen dichtgezet waren. In plaats van de ventilatie uitlaat-kleppen waren de  m.k. aanzuigkleppen gesloten. De hoofdmotor stond mooi op volle kracht lucht aan te zuigen via z'n blowers en de ketelpijpen werden mooi schoongeblazen in de machine kamer.
 
Heel even dacht ik dat ze trots op me zouden zijn omdat ik zo alert gereageerd had. Ik had net zo goed even aan dek kunnen gaan staan om een luchtje te scheppen na die benauwde schoorsteen lucht. Dat hadden die twee ervaren mannen wel gedaan natuurlijk. Maar nee dus. Het grote klote klaren begon. De tweede WTK wilde natuurlijk plotseling niet weten dat ik hem tot twee keer verteld had dat ik niet wist hoe het zat. De twee ervaren mannen die dachten plotseling dat ik daar boven de leiding had en een opdracht had gegeven. Nou je begrijpt ik heb moeten praten als brugman voordat er enig begrip kwam voor mijn handelen. Ik heb het aan de HWTK en de Kapitein persoonlijk allemaal uitgelegd. Maar ja mijn woord tegen de tweede WTK he.