GENEALOGIE

Zeer waarschijnlijk heeft je belangstelling voor de Maasscheepvaart je hier naartoe gebracht, veel plezier met het zoeken naar datgene wat je hoopt te vinden. De inhoud is een bescheiden weergave van mijn 'genealogische' ontdekkingen, gerelateerd aan een paar honderd maasschippers in de 17e eeuw. Een continue individuele zoektocht langs archieven, in publicaties en sinds enige tijd op het (vaak onbetrouwbare) internet. Het is absoluut geen eenzame zoektocht, deze maasschippers wachten om ontdekt te worden, en collega-genealogen staan te trappelen om informatie te delen. Mijn doelstelling hiermee is meer dan het systematisch vastleggen van onderlinge verwantschappen in de vorm van een stamboompje. Het leven van de maasscheepvaart met zijn wel en wee moet een beetje tastbaar worden.
 
Deze website richt zich niet op een paar schippersfamilies, maar op alle 'op de Maes vaerende' in de 17e eeuw. Alles wat eventueel van belang kon zijn om ook maar een klein beetje bij te dragen tot het completeren van een totaalbeeld van die maasschipper was voor mij belangrijk.
 
Voor opmerkingen en/of aanvullingen kun je terecht bij titven@home.nl
 

MAASSCHIPPERS

Van de 16e tot de 19e eeuw waren mijn voorouders Titulaer e.a. mede verantwoordelijk voor de logistiek over de Maas. Ik wil me graag een beeld vormen hoe dat allemaal in zijn werk ging:
  • hoe leefden ze, op de boot en/of op de wal
  • wat vervoerden ze, en waar ging dat naartoe
  • met welke problemen kregen ze te maken
  • hoe waren ze georganiseerd
  • wat speelde het geloof voor een rol
Op deze website wil ik jullie graag mee laten genieten van wat ik zoal heb onderzocht of op internet heb gevonden.