Introductie route en gids

Titel: Maas fietsroute

Auteur, fotograaf: Diederik Mönch

Eerste druk: augustus 2014

ISBN: 9789058815347

Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn Recreatief

200 pagina's, 400 foto's, 17 kaarten 1:100.000

Liggend formaat 19,5x13,5 cm, spiraal, past handig in de stuurtas

winkelprijs € 13,90

verkrijgbaar en te bestellen in de boekhandel en via webwinkels

Bestellen bij de uitgever

Trajecten en landschapsblokken

Meander mee met de MAAS

De gids is je navigator voor heerlijke fietstochten langs de MAAS

Leer al fietsend een bijzonder stukje Nederland én België kennen. De rivier de MAAS is de leidraad. Niet de hele MAAS, want die begint 700 km eerder in Frankrijk. De route pikt de MAAS op waar ze Nederland binnenstroomt, bij de Sint-Pietersberg. Bij Mook dwingt de stuwwal de MAAS naar het westen. De MAAS verandert zozeer van karakter dat Mook een logisch keerpunt is voor de fietsroute.

15 dagtochten, 1 meerdaagse vakantieroute

In de routegids zijn 15 dagfietstochten en 2 stadswandelingen beschreven. De rondritten hebben een lengte van 15 tot 42 km en lenen zich goed voor dagtochten. De dagtochten zijn bewust kort gehouden zodat je alle tijd hebt om af te stappen bij de bezienswaardigheden.

De dagtochten sluiten naadloos op elkaar aan en zijn ook prima te koppelen tot langere dagtochten en meerdaagse fietsvakanties. Samen zijn de dagtochten goed voor bijna 500 km fietsplezier.

Kijk en doe

In het voorwerk vind je praktische informatie over het samenstellen van tochten. Per dagtocht staat alle route-informatie bij elkaar: routekaart, tips voor koffie & lunch en bezienswaardigheden en voorzieningen als stations, veerdiensten, parkeerplaatsen en fietsverhuur.

De gids geeft bovendien een schat aan informatie over cultuur en natuur. Als je daar wat meer van weet, zie en beleef je ook meer. De kijk- en doepunten die je op elke kaart vindt zijn plekken om letterlijk en figuurlijk bij stil te staan.

Variaties op het Maasthema

Op elke dagtocht kom je de MAAS tegen, die steeds weer de aandacht trekt. De Limburgers hebben de rivier een bijnaam gegeven: Mooder MAAS, ofwel Moeder MAAS. Het geeft aan hoe zeer hun leven wordt beïnvloed door de rivier.

Zilver

In de gids vind je veel informatie over cultuur en natuur van het MAASland. De MAAS is architect van het landschap. De zilveren rivier heeft in miljoenen jaren gebouwd aan meanders, MAASterrassen en rivierduinen.

Het MAASlandschap is de laatste jaren flink aan het veranderen. Door de overstromingen in 1993 en 1995 is het inzicht gekomen dat de aloude strategie van ‘vechten tegen het water’ een verloren strijd is. Met grote infrastructurele werken krijgt de Maas nu meer ruimte. Bijzonder is dat de waterbouw wordt gecombineerd met natuurbouw. De Maas verandert in een bont gekleurd lint van ‘Nieuwe Wildernissen’. Fietsen langs de Maas is een safari in eigen land.

Goud

Behalve het zilver van de MAAS blinkt er goud. Het ‘Rijke Roomse Leven’ heeft een groot stempel gedrukt op de cultuur van het MAASland. Hoewel de katholieke kerk het leven niet meer van de wieg tot het graf beheerst, ademt de streek nog steeds de sfeer van brandende kaarsen, heiligenbeelden, bladgoud en processies. De geschiedenis van het MAASland zit verankerd in kerken en kloosters. De fietstocht is en passant een pelgrimage. De vele bedevaartsoorden langs de MAAS weerspiegelen de tijd waarin men bij ziekte en rampspoed weinig anders kon dan de blik naar boven richten.

Rozengeur en appelstroop

Om de couleur locale verder in te kleuren volgen hier nog wat trefwoorden. De MAAS is het Land van: Mosasaurussen, Romeinen, mergelgrotten, kastelen, vestingstadjes, forten, grenspalen, kanalen, beken, watermolens, pontjes, schuttersfeesten, bokkenrijders, asperges, appelstroop, rozen, keramiek, bevers, dassen, zalmen, kraanvogels, populieren en maretak.

Veel plezier langs de MAAS!

Mooie liedjes over de Maas

'Mooder Maas', ofwel Moeder Maas, noemen de Limburgers de rivier. Het geeft aan hoe zeer hun leven wordt beïnvloed door de rivier. Er zijn dan ook heel wat liedjes geschreven over de Maas. De mooiste zijn verzameld in de afspeellijst. Voor het beluisteren van de volledige liedjes open je de afspeellijst in Spotify, klik op afbeelding, of klik hier

"Heur ich de Maas weer roesje" gezongen door Chel Savelkoul uit Grevenbicht.

Fietsen van knoop naar knoop

De MAAS fietsroute, zoals beschreven in de routegids, heeft geen eigen bewegwijzering, maar is gebaseerd op de populaire Fietsroutenetwerken. De regionale netwerken bestaan uit genummerde knooppunten. Tussen de knooppunten zijn verbindingsroutes bewegwijzerd. Wit-groene richtingborden wijzen de weg. Zowel in Nederland als in België wordt dit systeem gebruikt, al verschilt de vormgeving van de borden iets (blauw-wit in België). Op basis van deze knooproutes zijn in de routegids de aantrekkelijkste routes langs de Maas voor je geselecteerd.

Voor een nog betere Maasbeleving wijkt de voorkeursroute af en toe af van de bewegwijzerde netwerken. Je vindt de weg aan hand van de digitale kaarten, die op deze website voor je klaar staan.

Omdat de aanbevolen fietsroutes rondgaand zijn, kun je zelf bepalen waar je 'instapt'. De rijrichting kun je zelf bepalen; de routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Voor de hand liggende opstappunten zijn stations, fietsverhuuradressen en goede parkeergelegenheden.

LF-routes langs de Maas

De routegids is ook goed te gebruiken als ‘navigator’ voor de LF Maasroute (traject Maastricht-Cuijk 193 km ). Deze lange afstandsfietsroute (LF) maakt deel uit van het landelijk netwerk dat beheerd wordt door het Fietsplatform. Hoewel de Maasroute samenvalt met de knooproutes heeft de fietsvakantieroute een eigen bewegwijzering.

De Belgisch-Limburgse tegenhanger van LF3 is de LF Maasfietsroute (traject Maastricht-Roermond 93 km). Aan beide zijden van de Grensmaas ligt dus een variant van de Maasroute. Als je ze combineert, ontstaat een aantrekkelijke rondrit langs de Grensmaas.

De Maasroute en Maasfietsroute maken deel uit van de internationale Eurovelo 19 Maasroute/La Meuse à Velo. Van bron tot monding is de route 1150 km lang. Meer informatie over de internationale Maasroute vind je op deze pagina.

Tips voor het gebruik van Google Maps

Op deze site is de Maas fietsroute toegankelijk gemaakt via Google Maps. Deze digitale cartografie is een handig hulpmiddel bij het navigeren in het veld met je smart phone. Google Maps zit barstensvol handige toepassingen. Op een aparte webpagina vind je een paar tips voor het gebruik van de digitale kaarten, ga naar de pagina.

Bordje weg?

De regionale knooppuntnetwerken worden beheerd door diverse instanties. Het Fietsplatform heeft een meldsysteem ontwikkeld: Meldpuntroute.nl. Je kunt hier een melding doen over de bewegwijzering van zowel een LF-route als een knooppuntroute. Het meldpunt stuurt een melding over de bewegwijzering door naar de juiste onderhoudsinstantie.