Startpagina

Titel: Maas fietsroute

Auteur, fotograaf: Diederik Mönch

Eerste druk: augustus 2014

ISBN: 9789058815347

Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn Recreatief

200 pagina's, 400 foto's, 17 kaarten 1:100.000

Liggend formaat 19,5x13,5 cm, spiraal, past handig in de stuurtas

winkelprijs € 13,90

verkrijgbaar en te bestellen in de boekhandel en via webwinkels

Bestellen bij de uitgever

De gids is je navigator voor heerlijke fietstochten langs de MAAS

Leer al fietsend een bijzonder stukje Nederland én België kennen. De rivier de MAAS is de leidraad. Niet de hele MAAS, want die begint 700 km eerder in Frankrijk. De route pikt de MAAS op waar ze Nederland binnenstroomt, bij de Sint-Pietersberg. Bij Mook dwingt de stuwwal de MAAS naar het westen. De MAAS verandert zozeer van karakter dat Mook een logisch keerpunt is voor de fietsroute.

In de routegids zijn 15 dagfietstochten en 2 stadswandelingen beschreven. De rondritten hebben een lengte van 15 tot 42 km en lenen zich goed voor dagtochten. De routes zijn bewust kort gehouden zodat je alle tijd hebt om af te stappen bij de bezienswaardigheden. De dagtochten sluiten naadloos op elkaar aan en zijn ook prima te koppelen tot langere dagtochten en meerdaagse fietsvakanties.

In het voorwerk vind je praktische informatie over het samenstellen van tochten. Per dagtocht staat alle route-informatie bij elkaar: routekaart, tips voor koffie & lunch en bezienswaardigheden en voorzieningen als stations, veerdiensten, parkeerplaatsen en fietsverhuur.

De gids geeft bovendien een schat aan informatie over cultuur en natuur. Als je daar wat meer van weet, zie en beleef je ook meer. De kijk- en doepunten die je op elke kaart vindt zijn plekken om letterlijk en figuurlijk bij stil te staan.

Variaties op het Maasthema

Op elke dagtocht kom je de MAAS tegen, die steeds weer de aandacht trekt. De Limburgers hebben de rivier een bijnaam gegeven: Mooder MAAS, ofwel Moeder MAAS. Het geeft aan hoe zeer hun leven wordt beïnvloed door de rivier.

Zilver

In de gids vind je veel informatie over cultuur en natuur van het MAASland. De MAAS is architect van het landschap. De zilveren rivier heeft in miljoenen jaren gebouwd aan meanders, MAASterrassen en rivierduinen.

Het MAASlandschap is de laatste jaren flink aan het veranderen. Door de overstromingen in 1993 en 1995 is het inzicht gekomen dat de aloude strategie van ‘vechten tegen het water’ een verloren strijd is. Met grote infrastructurele werken krijgt de Maas nu meer ruimte. Bijzonder is dat de waterbouw wordt gecombineerd met natuurbouw. De Maas verandert in een bont gekleurd lint van ‘Nieuwe Wildernissen’. Fietsen langs de Maas is een safari in eigen land.

Goud

Behalve het zilver van de MAAS blinkt er goud. Het ‘Rijke Roomse Leven’ heeft een groot stempel gedrukt op de cultuur van het MAASland. Hoewel de katholieke kerk het leven niet meer van de wieg tot het graf beheerst, ademt de streek nog steeds de sfeer van brandende kaarsen, heiligenbeelden, bladgoud en processies. De geschiedenis van het MAASland zit verankerd in kerken en kloosters. De fietstocht is en passant een pelgrimage. De vele bedevaartsoorden langs de MAAS weerspiegelen de tijd waarin men bij ziekte en rampspoed weinig anders kon dan de blik naar boven richten.

Rozengeur en appelstroop

Om de couleur locale verder in te kleuren volgen hier nog wat trefwoorden. De MAAS is het Land van: Mosasaurussen, Romeinen, mergelgrotten, kastelen, vestingstadjes, forten, grenspalen, kanalen, beken, watermolens, pontjes, schuttersfeesten, bokkenrijders, asperges, appelstroop, rozen, keramiek, bevers, dassen, zalmen, kraanvogels, populieren en maretak.

Veel plezier langs de MAAS!