O pasmini

Cavalier King Charles Spaniel (CKCS) je mali, aktivni i inteligentni pas, koji poklonjenu brigu i pažnju uzvraća nemjerljivom odanošću. Blagog su temperamenta nimalo agresivni, dapače, žele da zadovolje i da se dopadnu svakome. Nisu dobri čuvari jer svakog nepoznatog dočekaju kao prijatelja kojeg tek treba upoznati. Ništa više ne obožavaju od dobre šetnje nakon koje će se udobno smotati ili u fotelji ili u nečijem krilu. Veliki su komforisti i učinit će sve da dobiju dozvolu da sjede na najboljem komadu namještaja.

Posjeduju jake sportske korijene i zbog toga će juriti sve što se miče bez imalo razmišljanja o svojoj dobrobiti. Stoga je to pasmina kojoj je neophodno obezbjediti ograðeno dvorište. Jako su prilagodljivi i uživat će podjednako i u ljenčarenju unutar kuće i u dugim šetnjama. Kavaliri ne zahtjevaju previše njege jer imaju dlaku sličnu drugim sportskim pasminama kao npr. Golden Retriever, ravnu i svilenkastu koja se nikada ne trima, dovoljno je redovno češljanje.
Bez obzira da li izaberete ženku ili mužjaka nećete pogriješiti jer medju njima nema razlike u tempreramentu.
Veoma su inteligentni i uče brzo. Veliki broj Kavalira postiže odlične rezultate u agilitiju i obidience-u a posebno su dobri kao terapijski psi.
Velike su izjelice i lako postaju predebeli. Jedan od glavnih uzročnika debljine su i njihove ogromne molećive oči kojima kao da vam govore "Jako te volim i želio bih mali zalogajčić!". Vjerujte jako je teško ne udovoljiti im.

Pored uloge pratioca, jedan od "poslova" Kavalira zbog kojih su originalno uzgajani je i grijanje krila bogatim damama u hladnim dvorcima i za vrijeme vožnje kočijama. Jednom prigodom u Staroj Engleskoj doktor je prepisao Kraljici Engleske da drži Kavalira u krilu kako bi izliječila prehladu. Dok većina pasa danas ne obavlja poslove za koje su nekad davno bili uzgajani Kavaliri još uvijek shvaćaju svoje dužnosti jako ozbiljno. Čini se da je glavni životni moto ove pasmine "... tako mnogo krila, a tako malo vremena!"
Zanimljivo je da Kavalire još nazivaju i posljednjim snobovskim psima , ali ne zbog njih samih nego zbog njihovih vlasnika kojih je jako puno medju aristokracijom i predsjednicima. Zadnjih 400 godina svaka okrunjena glava Engleske kao i Holandskog dvora imala je barem jednog Kavalira.
Kavaliri su jako zahvalni i prilagodljivi psi, sretni su u bilo kakvom okružju ali pod jednim uvjetom da nisu sami. Samoću ne podnose, i ukoliko niste u mogućnosti provoditi dosta vremena s njima onda im barem nabavite društvo, drugog psa ili mačku.

Igra