Havainnot‎ > ‎

Ilmakehä ja lähiavaruus

 

Revontulet
Revontulet aiheutuvat Auringosta Maan ilmakehään lentävistä sähköisistä hiukkasista. Maan magneettikenttä taivuttaa ne kohti napoja. Sen vuoksi voimakkaimmat revontulet nähdään pohjoisessa vähän ennen ja vähän jälkeen auringonpilkkumaksimin.

Haloilmiö
Sateenkaaret
Pilvisäteet
Valaisevat yöpilvet

Kangastukset
Kun lämmin maa tai vesi nostaa ilmaa ylöspäin, taittuu valo niin, että merellä saaret näyttävät leijuvan ilmassa ja maantie näyttää märältä. Tätä ilmiötä kutsutaan kangastukseksi.

Taivaanvärit

Ukkonen

Auringon laskut ja nousut
Laskun ja nousun aikoihin taivas on värikäs. Koskaan ei ole kahta samanlaista auringon laskua tai nousua.

Sumuilmiöt
Muut valoilmiöt

Pilvimuodostelmat
Pilvet kuuluvat lähinnä meteorologian piiriin, mutta niin ammattitähtitieteilijän kuin harrastelijan toiminta riippuu taivaan pilvisyydestä. Kun taivas on pilvessä, ei voi tutkia tähtiä, mutta voi tutkia pilviä.

Pyrstötähdet

Satelliitit ja avaruusasemat
Taivaalla on tuhansia satelliitteja ja kansanvälinen avaruusasema ISS. Niitä voi nähdä iltaisin. Vuonna 1957 neuvostoliittolaiset lähettivät ensimmäisen tekokuun eli Sputnik 1-satelliitin. Sen jälkeen satelliittien määrä on lisääntynyt kiihtyvällä vauhdilla. Neuvostoliittolaiset rakensivat MIR-avaruusaseman, joka oli käytössä useita vuosia. Sen jälkeen alettiin rakentaa kansainvälistä avaruusasemaa, jonka rakentamiseen osallistuu 16 maata. Monet satelliitit tai niiden kantoraketit näkyvät paljaalla silmällä. Jos katselet hetken taivaalle, niin todennäköisesti näet satelliitin liikkuvat siellä.

Linkkejä
Ilmakehä
Avaruussää