Tudásdepó-Expressz

Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése – Tudásdepó-Expressz
TIOP 1.2.3-08/1-2008-0065 kódszámú pályázat

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése – Tudásdepó-Expressz című TIOP 1.2.3-08/1-2008-0065 kódszámú, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló pályázaton  a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár vezetésével alakult konzorcium 97 931 680,- Ft összegű támogatást nyert. E konzorciumnak tagja a Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár is.

A megvalósítás tervezett időtartama: 2009. július 15 - december 31.
 
A könyvárak az elmúlt évtizedben igyekeztek lépést tartani a számítástechnika fejlődésével, a munka fontos részévé vált az elektronikus adatbázisok használata, az informatikai kultúra széleskörű terjesztése, népszerűsítése. 2007-től nálunk is folyamatos a számítógép- és internethasználatot oktató felhasználóképzés. A tanfolyamok nagy előnye, hogy a résztvevők később is hozzánk fordulnak kérdéseikkel, könyvtárhasználókká válnak, gyakran beiratkoznak hozzánk, egymás között kapcsolatokat alakítanak ki.
Ez a pályázat megteremti annak lehetőségét, hogy a későbbiekben ezek a tanfolyamok megemelt számú, korszerűbb informatikai eszközök használatával valósulhassanak meg. A konzorcium könyvtáraiban a közeljövőben közel 120 db számítógép, digitalizáló munkaállomások, projektorok, digitális tábla és mikrofilmolvasó segíti majd a könyvtári munkát ill. a képzések lebonyolítását.
A pályázat lehetőséget teremt egységes megyei könyvtári informatikai infrastruktúra kialakítására, közös szoftvertámogatással, hardverfeltételek megteremtésével. Az egységes könyvtári szoftver beszerzésével a könyvtárak és használóik egyszerűen tudnak majd kapcsolódni a nagy országos közös katalógusokhoz, a nagy tárkapacitású megyei szerveren a konzorciumi tagok saját adatbázist és olvasói nyilvántartást építhetnek.
A számítógépekkel és a kiegészítő hardvereszközökkel tovább korszerűsíthetik a könyvtárak szolgáltatásaikat.
 
           Kedvezményezett:
Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger      
Konzorciumi parnerek: 

Eszterházy Károly Főiskola, Eger  
Eszterházy Károly Főiskola Központi Könyvtár
Füzesabony Város Önkormányzata             
Városi Intézményi Központ Könyvtár
Hatvan Város Önkormányzata     
Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Heves Város Önkormányzata        
Heves Városi Művelődési és Közgyűjteményi Intézet, Heves
Verpelét Község Önkormányzata
Petőfi Sándor Közösségi Ház és Könyvtár, Verpelét
Kisköre Város Önkormányzata     
Városi Könyvtár, Kisköre
Lőrinci Város Önkormányzata      
Városi Kulturális Sportintézmény és Könyvtár, Lőrinci
 
Jelen projekt a Magyar Állam és az Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
 
Partnereink:
Comments