Kedves Látogató!
E menüpontban a könyvtárunk által szervezett, illetve a könyvtárunkban tartott rendezvényekről, programokról olvashat pár soros élménybeszámolót. 

2018.április 9-10.
DIGITÁLIS TÉMAHÉT
Hétfőn és kedden a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI tanulói látogattak el hozzánk, hogy a Digitális témahét rendhagyó órái keretében informatikai eszközök segítségével bővítsék tudásukat. Búvárkodhattak online katalógusokban, elektronikus könyvtárakban, digitális tudástárakban és internetes tesztekkel tehették próbára ismereteiket, a multimédia segítségével pedig új szemszögből is megközelíthették a korábban tanultakat.
Az 1.a és 2.a osztályokkal barangoltunk a népmesék világában Az igazmondó juhász történetén keresztül.
A 3.a és 4.a osztályosokkal a Mátyás-emlékévben Mátyás király korában kalandoztunk a világháló segítségével.
Az 5.a és 5.b osztállyal pedig felkutattuk, hogyan, milyen dokumentumtípusokban él tovább János vitéz legendája napjainkig, mit találhatunk róla a világhálón.
Köszönjük a pedagógusoknak, hogy elhozták hozzánk az osztályokat!
Reméljük, mindenki jól érezte magát ezeken a délelőttökön!


2018. március 29.
HÚSVÉTI AKADÁLYVERSENY
A tavaszi szünet első napjára húsvéti akadályversenyt hirdettünk. A csapatok megalakítása és névválasztása után elindult a játék. A 6 csapatnak a következő feladatokkal kellett megbirkóznia: Korognai János A kis tojásfestő c., kedves meséjéhez kapcsolódó szövegértés, húsvétos rejtvények megfejtése, tojásos memóriakártya-párok összegyűjtése adott időre, puzzle-nyuszi kirakása, célba dobás kosárba műanyagtojásokkal, locsolóvers tanulás, húsvéttal kapcsolatos kérdések megválaszolása az internet segítségével, hímes tojások megtalálása egy online játékban. Minden állomáson csokitojás volt a jutalom. Az első három helyezett csapat (I. Tojásosnutellák, II. Nyulak, III. Csokinyuszik) pedig díjazásban részesült.
Pihenésképpen húsvéti díszeket is készíthettek a gyerekek. A vidám hangulatú délelőttön édességben nem volt hiány!
Köszönjük Gólya Ildikó segítségét a Családsegítőből, a közösségi szolgálatos diákjaink közreműködését, Borsi Andreának a fotókat, a Fészek 2. csoportból Tóth Teodórának és a szülőknek, hogy elhozták az gyerekeket! Felhívásunkra több mint negyven lurkó látogatott el hozzánk! Jó hangulatú délelőtt volt!
https://sites.google.com/site/lorinci254emagyarorszaghu/multidezo/29542789_2498102117080834_4446882255687450393_n.jpg      https://sites.google.com/site/lorinci254emagyarorszaghu/multidezo/29571355_2498083877082658_5964037237938089154_n.jpg
            
2018. március 8.
ISMERKEDÉS A HUSZÁROKKAL
Közelgő nemzeti ünnepünk előtt ellátogatott könyvtárunkba a Katica csoport, hogy megismerkedjen a huszárok világával. Az ovisok a vetítéssel illusztrált mesénkből megtudhatták, hogyan lett a huszárnak lova, verseink pedig a március 15-ei ünnepről és a huszárokról szóltak. A foglalkozást vidám meneteléssel és közös énekléssel zártuk. A délelőttért cserébe a könyvtárosok meglepetésajándékot kaptak.

2018. február 2.
ÉDES - MÉZES DÉLUTÁN
Aki részt vett a pénteki édes-mézes délutánunkon, sok-sok érdekességet megtudhatott Susán-Fáczán Zsuzsanna filmvetítéssel egybekötött előadásából a méhek életéről, a méhészek munkájáról és a mézről, mint egészséges táplálékról. A finomságáról pedig a Susán Méhészet termékeiből tartott kóstoló győzte meg a hallgatóságot. Tartalmas előadásban és sok fajta finom mézben volt részünk.

2018. február 2.
MEDVELESEN A KATICA CSOPORT
A mai, február 2-i időjósló napon mi más is lehetett volna a Katica csoport könyvtári foglalkozásának témája, mint a medve? Volt macis mese, dal, zene és tánc, természetfilm, valódi brummogás és természetesen sok-sok könyv.

2017. november 9.
LŐRINCI VÁROSISMERETI VETÉLKEDŐ
Lezajlott a Lőrinci Városismereti Vetélkedő, melyet Lőrinci Város Önkormányzata hirdetett és könyvtárunk állított össze 6., 7. és 8. osztályosoknak. Mivel a Hunyadi Mátyás Általános Iskolából 11 három fős csapat jelentkezett, a Közösségi Házat kellett helyszínül választani a könyvtár helyett.
A zsűriben Víg Zoltán, Lőrinci város polgármestere; Szendrő Zsuzsanna, az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke, valamint Somogyváry László, intézményegység-vezető foglalt helyet.

A vetélkedő irodalomjegyzéke tartalmazta Nagy László Lőrinci krónikájának megjelölt fejezeteit, Tari Ottó Lőrinci rapszódiájának képanyagát, a könyvtár képeslapgyűjteményét és internetes forrásokat is. A 11 feladat érintette Lőrinci és a Rákóczi-szabadságharc történetét, az elemi és általános iskolai oktatást, a Lőrincihez köthető híres embereket, településünk szerkezetét, vizeit, ipari létesítményeit, közlekedését, intézményeit, épületeit, köztéri alkotásait. Volt totó, igaz-hamis állítás, párosítás, időrendezés, személy- és fotófelismerés, vaktérkép, fogalmazás.

Az igazi kihívást jelentő vetélkedő eredménye:
1. helyezett - Lőrinci kis tudósok (Karácsony Lili, Krizsán Luca, Szabó Lili - 7.c)
2. helyezett - Fejtörők (Gyuráki Henrietta, Kovács Réka, Király Rebeka - 7. c)
3. helyezett - Törisek (Berényi Rebeka, Liptai Noémi, Réty Petra - 6.c)
Selyp : Lőrinci 3 :0, lányok : fiúk 3 : 0, 6-7. o. : 8. o. 3 : 0.

Gratulálunk, a 6. osztályosoknak külön is! :-)


Minden résztvevő emléklapot, jubileumi pólót és helyismereti könyvet kapott, a helyezettek díjazásban részesültek.

A könyvtár különdíját pedig az az 5 legszorgalmasabb diák kapta, aki ellátogatott hozzánk is a felkészülési időszakban.


2017. október 2-től 8-ig
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK A LŐRINCI VÁROSI KÖNYVTÁRBAN

https://sites.google.com/site/lorinci254emagyarorszaghu/multidezo/plakat_a4_nyomtatni.jpg
Heti mérlegünk: 768 könyvtár- és programlátogatói létszám,
feladatlap felső tagozatosoknak, négy óvodás könyvtári foglalkozás, tíz rendhagyó könyvtári illetve könyvtárhasználati óra, egy zenés bábelőadás, egy író-olvasó találkozó, egy néprajzi előadás a hajdani Lőrinciről, egy helyismereti séta a Zagyva-parton, időskori jóga, koccintás vízzel és sok-sok pozitív élmény. S mindez a tiszta forrás és a víz jegyében.
Köszönjük olvasóinknak, könyvtárhasználóinknak, az óvodának és az általános iskolának a részvételt! Nélkülük nem tudtuk volna megvalósítani a 750 év - 750 fő akciónkat.

Íme a részletes program, a fényképes beszámolók pedig facebook oldalunkon olvashatók.

https://sites.google.com/site/lorinci254emagyarorszaghu/multidezo/OKNosszes.jpg

2017. június 22-től augusztus 24-ig csütörtökönként
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ
A programokról részletes beszámolók olvashatók facebook oldalunkon.

https://sites.google.com/site/lorinci254emagyarorszaghu/multidezo/SzI2017.jpg

2017. június 15.
ÚJABB CSOPORT VÉGZETT A SZÁMÍTÓGÉP- ÉS INTERNETHASZNÁLATI KÉPZÉSÜNKÖN

Az idő
sek megismerkedtek a számítógép, a legalapvetőbb programok és az internet használatával, a korosztályuk számára hasznos tartalmakkal, az interneten elérhető helyi információkkal, a kormányzati és közszolgáltatói oldalakkal, az internet nyújtotta előnyökkel és veszélyekkel. Gyakorlatot szerezhettek az információkeresésben, a böngészésben, az elektronikus kapcsolattartásban és ügyintézésben. Foglalkoztunk a multimédiás tartalmakkal, a digitális fényképezőgép, az okos telefon, a pendrive, stb. használatával is.
Ismét jó hangulatban fejeződött be a képzés. Szeptemberben folytatjuk, egy újabb csoporttal. :-)

2017. április 13.
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ - HÚSVÉTVÁRÓ CSÜTÖRTÖK

https://sites.google.com/site/lorinci254emagyarorszaghu/multidezo/17883959_2262354183988963_3429522992973381754_n.jpgA gyerekek 6 csapata versengett egymással e napon. Volt tojáskeresés a könyvtár udvarán, húsvéti memóriajáték és fejtörő a kézikönyvtárban, húsvéti puzzle a felnőtt olvasótérben. Felolvastuk Berg Judit Húsvét c. meséjét és a Nagy húsvéti képeskönyv ünnepi jelképekről szóló részét, majd a hallottak alapján további két állomáson kérdésekre kellett válaszolni. De volt gipszfestés is, köszönhetően Tóvaj Erika Való Álom Kreatív Műhelyének. Ugyanis a Szegyi Szociális Ellátó programja is a könyvtárba költözött.
Gyors értékelés után következett az eredményhirdetés. Csokitojás minden résztvevőnek jutott, az első 3 helyezett csapatnak további húsvéti édesség is járt ügyességükért. Végül elkészültek a cukinyuszik is, nevükhöz híven hátizsákjaikban tojáscukorkákkal.
Köszönjük minden gyereknek a részvételt, a Fészek Gyermhttps://sites.google.com/site/lorinci254emagyarorszaghu/multidezo/17903643_2262358963988485_7717634718691519493_n.jpgekotthon nevelőinek, a szülőknek és nagyszülőknek pedig azt, hogy elhozták a csemetéket. Mi nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, mindenki más is!
https://sites.google.com/site/lorinci254emagyarorszaghu/multidezo/17903374_2262349753989406_5186472367188687937_n.jpg


2017. április 3-4.
DIGITÁLIS TÉMAHÉT A KÖNYVTÁRBAN
A Digitális Témahét elnevezésű országos programsorozat keretében a Lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI alsó tagozatos diákjai látogattak el hozzánk, hogy az internet, digitális tananyagok, honlapunk és Szirén katalógusunk segítségével megismerjék a könyvtár helyes használatát, a kölcsönzés menetét, a különböző dokumentumtípusokat és a könyvtári katalógusokban való keresést.

2016. december 22.
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ A TÉLI SZÜNETBEN
A téli szünetben újabb keresgélésre hívtuk a gyerekeket. Először egy, rejtvényekből, szókeresésből, karácsonyi történetből és egy igazi könyvtári feladatból álló Karácsonyi fejtörővel tettük próbára a vállalkozó kedvűeket, aminek kitöltésére pár nap állt rendelkezésükre. Az eredményhirdetés előtt, csütörtök délelőtt karácsonyi díszeket lehetett készíteni, ami sokak érdeklődését felkeltette, a gyerekekhez a szülők is csatlakoztak az ügyeskedésben.
A fejtörő megoldásában Tarján Vivien Viktória I. helyezést ért el, Bődi Viktória Dóra II., Nótár Kevin III. lett.


2016. november 3-tól december 7-ig
A HATVANI KÖRNYEZETVÉDŐ EGYESÜLET ELŐADÁS-SOROZATA
A Hatvani Környezetvédő Egyesület előadás-sorozatot indított könyvtárunkban nemzetközi hírű kutatók közreműködésével. Elsőként dr. Gyulai Iván ökológus és Fidrich Róbert A pénz és a globális pénzrendszer szerepe a fenntarthatatlan társadalom kialakulásában c. előadását hallhatják az érdeklődők, majd a következő alkalommal dr. Tóth Ferenc beszélt a hallgatóságnak a kiskertek víztakarékos műveléséről, végezetül Dr. Bardócz Zsuzsanna mutatta be a genetikailag módosított élelmiszerek hatásait.
2016. november 3.
KŐVADÁSZAT LŐRINCIBEN
Szünidei Időtöltőseink a Pásztói Múzeum és könyvtárunk közös szervezésében Kővadászaton vehettek részt. "Vadászainknak" a környék tereptárgyainak érdekesebb kőzeteit kellett megtalálni az azokról készített fotók és egy térkép alapján. Indulás előtt a csapatok a kézikönyvtárban megismerkedtek a kőzetekkel, majd a népes társaság 5 csoportban megkezdte a "vadászatot". Minden résztvevő jutalma egy általa választott kőzet lett, és a szabadtéri program után még benti játékra is jutott idő.
Köszönet a Pásztói Múzeum munkatársainak, dr. Gherdán Katalinnak, Kormos Vandának és Sándor Alexának az ajándékokért, és az általuk összeállított, tanulságos játékért!


2016. október 3-tól 9-ig
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK A LŐRINCI VÁROSI KÖNYVTÁRBAN
Az Országos Könyvtári Napok foglalkozásain idén is óvodás és iskolás csoportok ismerkedhettek a könyvtárral, az állatkertek világával, a népi kultúra kincseivel, sőt Sohonyai Edit írónő előadásán felsős diákok azt is megtudhatták, hogy az irodalom nem is áll olyan messze a kamaszvilág fontos kérdéseitől, például a fiúk és a lányok kapcsolatától. Felnőtt látogatóink megismerkedhettek Könyvtár épületének előző tulajdonosainak történetével, Szohner Gabriella volt erőműi lakos első könyvével, a Tépett kendőkkel, Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Egyesületének munkatársa segítségével a szabadkereskedelmi egyezmények hatásaival, a szombati helyismereti sétán pedig Szabóné Annuska néni és Szabó Józsi bácsi kalauzolásában a lőrinci Szent Anna kápolnával, felújításának állomásaival.
Most sem maradhatott el az Őszi Könyvtári Keresgélő sem, ahol I. helyezést Tarján Vivien Viktória ért el, a II. Bődi Viktória Dóra, a III. Könczöl Virág lett.

Részletes élménybeszámoló és sok-sok fotó a könyvtár facebook-oldalán!
2016. június 23-tól augusztus 25-ig
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ
2016-ban is izgalmas élményekkel ajándékozott meg minket a Szünidei Időtöltő: a parkban és a könyvtárban vakondokkal ismerkedtünk, a Pásztói Múzeumban régmúlt korokat fedeztünk fel, a Jászberényi Állatkertben egzotikus állatok között sétáltunk, majd ismét itthon a SZEGYI táborozóival kicsit behúzódtunk vihar elől. Ezután várat hódítottunk a Medvesben, és bár a Hatvani Ady Endre Könyvtár meglátogatása után az eső hazazavart minket, az állatsimogatást és a fagyizást csak a következő alkalomig halasztottuk el. A nyári kalandokat pedig a Samu családnál zártuk egy finom búcsúebéddel.

Jövőre is szeretettel vár mindenkit a Szünidei Időtöltő!

Részletes élménybeszámoló és sok-sok fotó a könyvtár facebook-oldalán!

2016. május 27.
GYERMEKNAPI KARKÖTŐFŰZÉS A KÖNYVTÁROSOKKAL
Lőrinci városa idén is sokszínű programmal várta a gyerekeket a könyvtár parkjába, ahol természetesen a könyvtár sátra sem maradhatott üresen - karkötők fűzésével vártuk az ügyes kezű gyerekeket és szülőket.

2015. október 5 - 10.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK A LŐRINCI VÁROSI KÖNYVTÁRBAN
Részletes élménybeszámolók és sok-sok fotó a könyvtár facebook-oldalán!

2015. június-augusztus
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ
Idén nyáron is sokszínű programokkal, Lőrinci környékének és távolabbi tájak felfedezésével
várta a gyerekeket a Szünidei Időtöltő.
Első alkalommal a békák világával ismerkedtünk meg a könyvtár parkjában, majd Rózsaszentmárton nevezetességei és az apci Széleskő felé vettük az irányt, harmadik héten pedig a helyi állattenyésztők munkájába nyerhettünk betekintést. A Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézmény táborozói júliusban kétszer is vendégeskedtek nálunk, sajnos mindkét alkalommal esős időben, de a benti programok is jó lehetőséget biztosítottak a csoportos vetélkedésre, játékra.
A medvesi kiránduláson igazán közelről láthattuk az erdő állatait a Somoskői Vadasparkban, és a Salgóbányáig vezető túraúton (medvét szerencsére csak fából). Szűcsiben a tavak, a Bajza-emlékház és a pincék titkai vártak minket, Hatvanban pedig igazi időutazást élhettünk át a Hatvany Lajos Múzeum foglalkozásán. Természetesen bárhol jártunk, egy játszótér sem maradhatott kihasználatlanul!
Zárórendezvényünkön a szűcsi gyerekek vendégszeretetét viszonoztuk, amikor velük együtt felkerestük Lőrinci érdekességeit, a hajdani Schossberger-kastélyt, a Szent Anna-kápolnát és a kondiparkot.

Jövőre is várunk minden gyereket, szülőt és nagyszülőt Szünidei Időtöltőnkre!
Részletes élménybeszámoló és sok-sok fotó a könyvtár facebook-oldalán!

2015. június 18.
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ - BÉKANAP
Az év első Szünidei Időtöltőjén békákat "tanulmányoztunk". Természetesen ehhez először is meg kellett találni őket. A Könyvtár parkjában elrejtett száznyolcvan papírbékából alig pár darabnak "sikerült elbújni" a gyerekek elől. Majd bent folytattuk: a békák fajtáit és életét rejtvény és totó, a testrészek és az ugrás titkait pedig origami segítségével ismerhettük meg. Délutánra egy számítógépes játékból az is kiderült, hogyan terelhetünk át féltucat barna és zöld varangyot a tó túlsó partjára.
FIGYELEM! Magyarországon valamennyi kétéltű és hüllő védett!
A Szünidei Időtöltő alkalmával egyetlen békát sem ért bántódás :)


2015. április 9.
MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA
"A szöveg nem sziget" tudtuk meg Sudár Annamária Irodalmi recycling című előadásából. A magyar költészet napja alkalmából klasszikus alkotásokkal és kortárs átirataikkal ismerkedhettünk meg, átélve az alkotók örömeit, félelmeit, társadalomról alkotott gondolatait.

2014. december 15-20.
TÉLI KÖNYVTÁRI KERESGÉLŐ
A téli szünet előtti utolsó tanítási héten ismét könyvtári keresgélésre vártunk a vállalkozó kedvű általános iskolásokat. Ez a feladatlap a téli ünnepekhez és népszokásokhoz kapcsolódott.
Szombaton pedig karácsonyfadíszeket készíthettek velünk a gyerekek.


2014. november 27.
MAGYAROK ÉS AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ
 Az Én is jártam Isonzónál című dokumentumfilm vetítésével emlékeztünk meg az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról. Majd a két alkotó, Gulyás János Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmrendező, operatőr, és Gulyás Gyula Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmrendező vezetett be minket  a dokumentumfilm-készítés kulisszái mögé, és osztotta meg a film bemutatóival kapcsolatos tapasztalatait egy közvetlen beszélgetés során. Végül lőrinci lakosok és a könyvtár I. világháborús emléktárgyait, könyveit tekinthették meg az érdeklődők.

2014. október 18.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014
KÖNYVTÁRI KERESGÉLŐ BALÁZS ÁGNESRŐL ÉS MŰVEIRŐL
Október 18-án, rendezvénysorozatunk zárónapján a Balázs Ágnesről és műveiről összeállított Könyvtári Keresgélő is véget ért. Három korcsoportban is győztest hirdettünk, az 5-6. osztályosok kategóriájában a nagy számú résztvevő miatt dobogósokat is. Az eredmények:
4. osztály:
1. Krizsán Luca Anna
5-6. osztály:
1. Krizsán Kata Sára
2. Könczöl Virág
3. Czakó Kamilla Barbara
8. osztály:
1. Gál Virág
A nyertesek Balázs Ágnes írónő által dedikált könyveket kaptak.
Mindenkinek köszönjük a részvételt, és várunk Benneteket a téli szünetben is!

2014. október 17.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014
CSILLAGHÚR ÉS BARÁTAI
A Közösségi Ház nagytermében Csillaghúr és barátai címmel Sás Ildikó és Sás Károly tartott zenés-verses-mesés műsort, amelybe a gyerekek is bekapcsolódhattak bábozással, énekléssel és tánccal, sőt még a hangszereket is megszólaltathatták.

2014. október 16.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014
VESZÉLYEK A VILÁGHÁLÓN
Október 16-án a Tutor Alapítvány munkatársai, Zentai Lilla és Molnár Ferenc tartottak előadást 7-8. osztályosoknak az internetezés veszélyeiről.

2014.október 15.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014
A SÜNIK ÉS AZ ÁLLATKERT
A Napsugár Óvoda és Bölcsőde Süni csoportja október 15-én az állatkerti állatokkal ismerkedett a mesék, a rajzfilmek, az internet és a könyvek segítségével.

2014. október 14.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014
ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ BALÁZS ÁGNESSEL
Balázs Ágnes írónő és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI 5-6. osztályosainak - valamint Zsófi, Lufi és Gerda - találkozása a Városi Könyvtárban.

2014. október 13.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014
A MACIK ÉS A MESÉK
A Napsugár Óvoda és Bölcsőde Maci csoportja október 13-án a népmesék világával ismerkedett.

2014. október 13-18.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014
10 ÉV - 20 KÉP
Könyvtárunk jubileumára egy visszatekintő fotókiállítást rendeztünk be "minigalériánkban".

2014. október 13-18.
TALÁLKOZZUNK A KÖNYVTÁRBAN!
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK A LŐRINCI VÁROSI KÖNYVTÁRBAN


2014. augusztus 14.
A SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ UTOLSÓ KIRÁNDULÁSA
A csütörtöki úti célunk Sástó volt. Elindultunk a záport-zivatart előre jelző meteorológiai jelentés ellenére, s jól tettük!
Gyöngyösön az Orczy-kertben sétáltunk a kisvasút indulásáig. Fedett vagonokban utazhattunk Mátrafüredig, mert a Mátra vasút is esőre számított. Túra következett, melynek első megállója a Muzsla-kilátó volt, ahol egy sikló fogadott minket. A panoráma megcsodálása után a Rákóczi-forrás felé vettük az irányt. Szomjunkat oltva indultunk a Máriácska felé, ahol az esőkabátok is előkerültek, de csak egy kis időre. Onnan Sástóig gyalogoltunk, ahol a kilátóból szinte hazáig láttunk. Mire körbejártuk a tavat, a délelőtti lőrinci eső oda is elért. Ismét szerencsénk volt.
Kár, hogy nem volt gombaszakértő velünk a túrán, mert ismét kosárszámra hozhattuk volna haza a gombát.
Jövő nyáron új túraútvonalakkal várjuk a gyalogolni szerető gyerekeket és felnőtteket.


2014. július 24.
KERESZTESI KALANDOZÁS
Mi minden történt velünk csütörtökön Mátrakeresztesen? A vonatról leszállva Pásztón fagyiztunk és sütiztünk, majd rövid buszozás után elijesztettük a kullancsokat. Bizalmatlanul méregettük a gombákat, megcsodáltuk a virágokat, zsiványkodtunk a Zsivány-barlangban, másztunk magasra az Alsó-, majd csúsztunk lefelé a Felső-vízesésnél. Pihenésképpen fára másztunk, a csúcson térképészkedtünk, a sátornál zseblámpát találtunk, és a bezárt fogadó előtt is hintáztunk. Ellenőriztük a vízhőfokot a patakban, ráérősen megvártuk a következő buszt, még így is idejében hazaértünk... De egyszer még visszatérünk!


2014. július 17.
GYALOGTÚRA TARON
MEGÚSZTUK! :) A csütörtöki Szünidei Időtöltőnket Taron és környékén töltöttük. A fiatalabbak az út elején ízelítőt kaphattak a mi gyermekkorunk vasútjából, mikor a bakter kézzel engedte le a sorompót, állította át a váltót, és az érkező vonatot csengetés jelezte.
Először az egyébként rendszeresen zárva tartott tari templomot néztük meg kívülről és belülről is, ugyanis szerencsénkre a gondnok pont akkor ért oda füvet nyírni. Utána Pokoljáró Tar Lőrinc várkastélyának romját látogattuk meg, majd a Felső-Csevice-forrás felé vettük az irányt. Utunkat olykor némi sár akadályozta, ezért jól esett a pihenő a forrásnál, ahol mindenki megkóstolta a savanyúvizet. Az itteni "hátizsákos" ebéd után a Tuzson János Arborétum és Fenyvespuszta volt a végcél.
Itt még csak távolról hallottuk azt az égzengést, ami visszafelé a Csevice-forrásnál eltöltött pihenőnk végére túlságosan is közel ért. Sietősre vettük a tempót, de már Tarra nem értünk le. Szerencsénkre a kőbánya alatti elhagyott épületeknél kezdődött csak a felhőszakadás, így ott átvészelhettük azt. Visszafelé saras cipőinket lemoshattuk az utat patakká változtató vízfolyásokban.2014. július 10.
A SELYPI TAVAK FELFEDEZÉSE
Csütörtökön, a két esős nap közötti derűs délelőttön ellátogattunk a könyvtártól a selypi tavakhoz a Zagyva-parton. Kísérőnk is akadt egészen Selypig, egy kutyus, akit Enikő el is nevezett Bogáncsnak. A horgásztavaknál megpihentünk, ettünk, ittunk a hátizsákokból, és megismertük a tavak történetét. Majd megkerestük az ülepítőtavakat is, ahol szürke gémeket és nagy kócsagokat is láttunk. Hazafelé egy-egy fagyival hűsítettük magunkat. Ajánljuk mindenkinek, ha tehetik, látogassanak ki a tavakhoz! Érdemes.


2014. július 3.
TÁBOROZÓK A KÖNYVTÁRBAN
Ismét egy jó hangulatú délelőttöt töltöttünk el a könyvtárban a SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ keretében.
A Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézményből és a Fészek Gyermekotthonból érkező gyerekek fejtörő és ügyességi feladatokat oldhattak meg. Volt keresztrejtvény-fejtés, játékos könyvtárhasználati ismeretszerzés, versben megbújó növénynevek keresése, szavak alkotása megadott betűkből, parkban elrejtett papírbogarak felkutatása és célba dobás. Utána a gyerekek olvasgattak, interneteztek és játszottak a parkban. Mi pedig ez idő alatt kijavítottuk a feladatlapokat, összesítettük a pontszámokat. Természetesen az eredményhirdetés sem maradt el.2014. június 26.
HATVANI KIRÁNDULÁS
Csütörtökön ismét új kalandok vártak ránk a SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ keretében. Először a fák titokzatos világával ismerkedtünk meg a Széchenyi Zsigmond Könyvtárban, majd Hatvan játszótereinek "meghódítása" és egy kis fagyizás után az állatsimogatás, és az erdő állataival való ismerkedés sem maradhatott el.
Köszönjük a Széchenyi Zsigmond Könyvtárnak a vendéglátást, a résztvevőknek pedig a remek hangulatot!2014. június 19.
MADARAS NAP
Véget ért a Madaras nap... Hogy mit csináltunk? Papírmadarakat keresgettünk a könyvtárpark fáin és bokrain, megismerkedtünk a valódi tollas lakókkal és hangjukkal, Schmidt Egon Miről dalolnak a madarak? című könyvéből azt is megtudtuk, hogy "Nem minden feketerigó fekete". Hajtogattunk darut és repülő madarat. De a legnagyobb sikere Samu Gyula bácsi díszmadártenyésztésről szóló előadásának és szemléltetésként hozott magyar pávagalambjainak volt. Köszönjük a segítségét!

2014. június 10-14.
NYÁRI KÖNYVTÁRI KERESGÉLŐ
A VAKÁCIÓ előtti utolsó tanítási hét könyvtári keresgélésének nyertese Bobák Csenge, 7. osztályos olvasóink lett, aki a feladatlapok kitöltésében már nem először jeleskedett.
Gratulálunk!

2014. április 14-18.
TAVASZI KÖNYVTÁRI KERESGÉLŐ
A tavaszi szünet előtt az évszakhoz és a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó feladatlappal vártuk a keresgélni vágyó gyerekeket. A 19 vállalkozó kedvű olvasónk közül a 3-5. osztályosok kategóriájában Krizsán Kata Sára, a 6-8. osztályosok közül pedig Herle Vivien érte el a legmagasabb pontszámot.

2013. augusztus - 2014. április
NYELVTANFOLYAMOK A KÖNYVTÁRBAN
Könyvtárunk helyet biztosított a TÁMOP-2.1.2 Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése projekten belül indított angol kezdő, német kezdő és angol középhaladó tanfolyamoknak.

2014. március 20-27.
INTERNET FIESTA A KÖNYVTÁRBAN
Könyvtárunk is bekapcsolódott a 15. Internet Fiesta országos programjaiba március 20-27. között. A résztvevők a könyvtárban, vagy akár otthonról is kitölthették az Internet Fiesta fejtörőit. A gyerekek ajándékot is kaptak.
Lőrinci óvónői pedig online szakmai konferencián vettek részt a kézikönyvtári teremben.

2014. február 25.
DALLOS MARINKA ÖRÖKSÉGE
Egy izgalmas személyiség kalandos életét, egy nemzetközileg elismert művész sokak által frissen felfedezett képeit és talán már nem sokáig megfejtetlen motívumait ismerhettük meg Dénes Mirjam művészettörténész segítségével a könyvtárban. Dallos Marinka mindvégig megőrizte magában Lőrincit, most a városon a sor, hogy tudományos munkákkal, művészeti alkotásokkal és felidézett emlékekkel megőrizze őt.

2013. december 16-21.
TÉLI MESEMORZSÁK
Végéhez ért a 2012 őszétől tartó, évszakokhoz kapcsolódó játékos feladatlap-megoldás a lőrinci Városi Könyvtárban!
Decemberben ismét vártuk a gyermekirodalommal ismerkedni vágyó 4-7. osztályos diákokat. A feladatlapokat a könyvtárban lehetett kitölteni 2013. december 16. és 20. között, könyveink és a világháló segítségével, amely ezúttal legjobban Komár Annamáriának sikerült.
Köszönjük a lelkes közreműködést és gratulálunk az eredményes munkákhoz!
Jövőre újabb kihívásokkal várunk benneteket!


2013. október 7-12.
ŐSZI MESEMORZSÁK
Az Országos Könyvtári Napok lőrinci záróeseménye az Őszi mesemorzsák című feladatlap eredményhirdetése volt. Most is sokan próbálkoztak a feladatok megoldásával, mely legjobban Bobák Csengének sikerült. Gratulálunk!


2013. október 12.
TALPALATNYI LŐRINCI
A Lőrinci Város Jövőjéért Baráti Egyesület szervezésében városunk nevezetes helyeit végiglátogató kirándulók hozzánk is betértek.

2013. október 12.
KÖNYVES SZOMBAT
A Könyvtári Hét zárónapján hosszabbított nyitva tartással vártuk olvasóinkat.


2013. október 11.
KÖNYVTÁRI KALANDOZÁSOK
A pályaválasztás már nincs is olyan messze, így a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI hetedikesei is alaposabban megismerkedtek a könyv részeivel, a könyvtári katalógusokkal.


2013. október 10.
KUKORICATÖRÉS
A kukoricatöréssel és a hozzá kapcsolódó hagyományokkal ismerkedhetett meg a Lőrinci Napsugár Óvoda Kipp-Kopp csoportja.

2013. október 10.
GYERE VELEM A KÖNYVTÁRBA!
Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI ötödik és hatodik osztályosai kaptak ízelítőt a könyvtári keresés rejtelmeiből.


2013. október 9.
A TŰZMADÁR NYOMÁBAN
A tűzmadár nyomába eredtünk az ezüstmedve hátán a Lőrinci Napsugár Óvoda Katica csoportjával.

2013. október 9.
A MESÉK KÖNYVTÁRA
A mesék és a könyvtár világával ismerkedhettek meg a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI negyedikesei.

2013. október 8.
LŐRINCI TÖRTÉNETE
Az Országos Könyvtári Napok keretében Dani Gabriella és Gergely Anikó, a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltára munkatársai vetítéssel egybekötött előadást tartottak Lőrinci történetéről.


 2013. október 8.
ÁLLATKERTI ÁLLATOK
A Lőrinci Napsugár Óvoda Mókus csoportja az állatkertek világával, az állatkerti állatok sokszínűségével ismerkedett.

2013. október 8.
OROSZLÁN A KÖNYVTÁRBAN
Mit keres egy oroszlán a könyvtárban, és mik a könyvtárhasználat szabályai? Kedden a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI harmadikosai kaptak választ a rejtélyes kérdésekre.2013. október 7.
KÖNYVTÁRHASZNÁLAT KÖZÉPFOKON
A Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI végzős diákjai könyvtári óra keretében nyerhettek betekintést a könyv- és könyvtárhasználat továbbtanuláshoz is hasznos ismereteibe.

2013. október 7-12.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK
A lőrinci Városi Könyvtár idén is részt vett az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatán, változatos programokkal várva látogatóit.

2013. szeptember - október
 NYELVTANFOLYAM A KÖNYVTÁRBAN
Könyvtárunk helyet biztosított a TÁMOP-2.1.2 Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése projekten belül indított angol kezdő tanfolyamnak.

 2013. szeptember 28.
GÖDÖLLŐI KIRÁNDULÁS
A Hatvany Lajos Múzeumbarátok Köre, a lőrinci Városi Könyvtár és a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány kirándulást szervezett a Gödöllői Királyi Kastélyba, a Zsolnay kerámiák - A hasznosságtól a szépségig című kiállításra, ahol Lőrinci múltjából is előkerült pár érdekes, új adat.

ZSOLNAY KERÁMIÁK - A HASZNOSSÁGTÓL A SZÉPSÉGIG

2013. augusztus 22.
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ - VÁRTÚRA SOMOSKŐN
A nyár utolsó Szünidei Időtöltőjében újra a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetbe vezetett az utunk. A régi kőszállító vasút alagútjának "menettérti" bejárása és a Dornyai Turistaház előtt tett rövid pihenő után Somoskő vára felé vettük az irányt, ahol a "titkos alagút" felfedezése és a bazaltomlás meghódítása hozta lázba a csapatot.
Mindenkinek köszönjük az aktív részvételt, jövő nyáron újra találkozunk!

2013. augusztus 15.
VISSZALÁTOGATTAK A KÖNYVTÁRBA A TÁBOROZÓK
A könyvtár termei újra gyerekzsivajjal teltek meg, amikor a
lőrinci Szociális Ellátó és Gyermekjóléti Intézmény nyári táborozói  augusztusban is visszatértek a Szünidei Időtöltő résztvevőivel. A nagyobbakat játékos feladatlap, a kisebbeket a könyvtár parkjában szabadtéri játék várta.  Végezetül mesefilmmel pihenték ki magukat.


2013. július 19.
TÁBOROZÓ GYEREKEK A KÖNYVTÁRBAN
A lőrinci Szociális Ellátó és Gyermekjóléti Intézmény nyári táborozói idén is felkeresték a könyvtárat, hogy megismerjék a polcok titkait, és próbára tegyék ügyességüket.

2013. július 18.
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ - KISVONATOZÁS A MÁTRÁBAN
Ez alkalommal a Szalajkaházig kisvonatoztunk el a Szünidei Időtöltő résztvevőivel. A gyerekek már a gyöngyösi Orczy-kertben elkezdhették a természettel való ismerkedést, ahol testközelben is találkozhattak a környék élővilágával, de az igazi kalandok természetesen a Mátrában vártak rájuk.

2013. július 4.
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ - TÚRA AZ ÖREGTÖLGYESBEN
Folytatva a Szünidei Időtöltő programjait, ezúttal a kisgombosi öregtölgyesbe tettünk kirándulást. A gyerekek a védett növény- és állatvilág felfedezésén túl a hagyományos állattartás rejtelmeivel is megismerkedhettek.2013. június 20.
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ - TÚRA A KARANCSBAN
A Szünidei Időtöltő keretében kisebb túrára invitáltuk a Mesemorzsák- feladatlapok megoldóit, amelynek útvonala a salgótarjáni Kálváriától a Gyopár-forráshoz vezetett. A meglepő kalandokkal tarkított kirándulás után a gyerekek rögtön a folytatás után érdeklődtek, így már hazafelé megígértük, hogy a nyár folyamán még lesz lehetőség barangolásra.


2013. június 8-14.
NYÁRI MESEMORZSÁK

A nyári szünet előtti utolsó tanítási héten ismét vetélkedni vártuk a magyar gyermekirodalommal ismerkedni vágyó 3-6. osztályos diákokat. A feladatlapokat a gyerekek a könyvtárban tölthették ki könyveink és a világháló segítségével.
Első helyezett Bobák Csenge, a második Herle Vivien, a harmadik Gál Virág lett.
Mindenkinek köszönjük a részvételt, és gratulálunk a szép eredményekhez!

2013. június 11.
KARINTHY FRIGYES: DRÁMÁK ECETBEN ÉS OLAJBAN
    Szemezgetés az életműből
   Borbély Sándor és Blazsovszky Ákos pódiumi estjén Lőrinci lakossága egy szinte megfoghatatlanul nagyívű életműbe nyerhetett pillantásnyi betekintést. A kitűnően szerkesztett műsornak, és a meghitt hangulatnak köszönhetően azonban mindenki elégedetten, és hiányérzet nélkül távozhatott a nézőtérről. 

2013. április 13.

"A JÓ KORMÁNYOS" KÉPEI ÉS A KIRÁLY VÁRÓJA - KIRÁNDULÁS
A lőrinci Városi Könyvtár, a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és a Hatvany Lajos Múzeumbarátok Köre 2013. április 13-án (szombaton) kirándulást szervezett Gödöllőre, a Körösfői Kriesch Aladár és a szecesszió kiállításra, valamint a Királyi Váró megtekintésére.2013. március 25-29.
TAVASZI MESEMORZSÁK

A lőrinci Városi Könyvtár ismét játékos feladatlap-megoldásra várta a kortárs magyar irodalommal ismerkedni vágyó 3-6. osztályos diákokat.
A feladatlapokat kitölteni kizárólag a könyvtárban, könyveink és a világháló segítségével, 2013. március 25. és 29. között lehetett.
Első helyezett Krizsán Kata Sára, második Gál Virág, harmadik Bobák Csenge lett.
Mindenkinek köszönjük a részvételt, és gratulálunk a szép eredményekhez!


2013.
február 21.
ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK MÁTYÁS NAPI
VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENYE
2013. február 21-én könyvtárunk adott helyet a Hunyadi Mátyás Általános Iskola - AMI Mátyás napi vers- és prózamondó versenyének. A könyvtárban az alsó tagozatosok mérték össze tudásukat.

2013. JANUÁR 26.
CÉZANNE ÉS A MÚLT ÖRÖKSÉGE
A lőrinci Városi Könyvtár, a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és a Hatvany Lajos Múzeumbarátok Köre 2013. január 26-án (szombaton) kirándulást szervezett Budapestre, a Szépművészeti Múzeum
CÉZANNE ÉS A MÚLT ÖRÖKSÉGE című kiállításra.


2012. december 17-22.
KARÁCSONYI MESEMORZSÁK
A nagy sikerre való tekintettel az év végén is izgalmas feladatokkal vártuk a 3-6. osztályos tanulókat. A Karácsonyi Mesemorzsák feladatlapjának kidolgozására is egy hét állt a gyerekek rendelkezésére, akik a válaszokat ezúttal is az interneten és a könyvtár könyveiben találhatták meg.
A dobogó tetején holtversenyben Bobák Csenge és Krizsán Kata végzett, a második helyet Gál Virág szerezte meg, míg a harmadik helyezett Herle Vivien lett. Minden résztvevőnek köszönjük a magával ragadó lelkesedést, és gratulálunk a kitartó, eredményes kutatáshoz. Jövőre új feladatlapokkal várunk benneteket és barátaitokat! 

2012. október 1-6.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK A LŐRINCI VÁROSI KÖNYVTÁRBAN
A 2012. október 1-től 7-ig tartó Országos Könyvtári Napokhoz, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Nemzeti Kulturális Alaphoz beadott, a heves megyei könyvtárakat összefogó, sikeres pályázatához a lőrinci Városi Könyvtár is csatlakozott.Ennek segítségével Lőrincin több programot is tarthattunk.
Október 1-én a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tornatermében Kovács László népzenész, hangszerkészítő a 3-4. osztályos gyerekek aktív közreműködésével „Ősz az idő, Dömötör nap közeledik” című interaktív zenés műsorában, hangszerbemutatójában felelevenítette az őszi munkákhoz (szüret, juhok behajtása, stb.) kapcsolódó népdalokat, népszokásokat és népi játékokat.
Október 2-án Nyulász Péter költő, író, az Egyszervolt.hu gyermekkulturális portál szerkesztője, szerzője a nagycsoportos óvodásoknak verses, mondókás, találós kérdéses előadással készült, amit a saját költeményeiből készített rajzfilmek vetítésével színesített. Az ovisok több versét is megtanulhatták a délelőtt folyamán, és az is kiderült, „Mi az, ami Zsubatta?
Szerdán egy lőrinci, halk szavú, visszafogott, fiatal író, Vernyik Alexandra mesélt önmagáról, a fiataloknak szánt „Csendes léptek” c. új könyvéről - melyből olvasott fel részletet is -, a megjelenés előzményeiről és folyamatáról, terveiről. Bepillanthattunk az online fantasy világába, a mai fiatal írók lehetőségeibe, amit az internet, a blogok és a facebook szélesít ki, állandó olvasótábort és visszajelzést biztosítva.
Október 4-én Bűnmegelőzésről időseknek címmel dr. Garamvölgyi László dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályának vezetője tartott előadást. Felhívta a figyelmet az idősökre leselkedő veszélyekre, elemezte a betörés, a rablás, a csalás, a közlekedési balesetek eseteit, tanácsokat adott ezek megelőzésére, elkerülésére. Ízelítőt kaphattunk írói munkáiból is.
Pénteken Monspart Sarolta táj-, maratoni és sífutóbajnoktól, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Osztályvezetőjétől tudhatták meg az idősek, „Hogyan lehetek tevékeny 60 felett is?” Előadását PowerPoint bemutatóval tette szemléletesebbé.
Október 6-án Könyves szombattal, a délelőtti helyett egész napos nyitva tartással, lakossági könyvcserebere, -vásár lehetőségével vártuk olvasóinkat. A 4-6. osztályos diákok izgatottan várták délután a Mesemorzsák eredményhirdetését. A hét során nagy lelkesedéssel keresgéltek, oldották meg azt a feladatlapot, amit a kecskeméti kollégák állítottak össze, mi pedig és az Országos Könyvtári Napok honlapjáról igényelve könyvtárunk állományára és az internet adta lehetőségekre szabtuk. Az általános iskolába eljuttatott felhívás szerint szombat délig lehetett dolgozni rajta, de csakis a könyvtárban. A pályázati lehetőség a díjazásban is segítségünkre volt. Az I. helyezett Bobák Csenge, a II. Herle Dorina, a III. Halász Natália lett. Gratulálunk nekik!

2012. július 12.
JÁTÉKOS FELFEDEZÉS

2012. július 12-én a lőrinci Szociális Ellátó-és Gyermekjóléti Intézmény nyári táborozói látogattak el könyvtárunkba, hogy játékos keretek között fedezhessék fel a polcok útvesztőit.

2012. június 6.
FINY PETRA ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓJA

2012. június 6-án a Bródy Sándor Megyei Könyvtár Heves megyei könyvtárakat összefogó Márai-pályázata keretében Finy Petra tartott vetítéssel egybekötött író-olvasó találkozót a lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ötödik osztályosainak. A gyerekek a tündérek világának segítségével többek között az egészséges életmód alapjaival ismerkedhettek meg.

2012. február 27-28.
ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK MÁTYÁS NAPI SZAVALÓVERSENYE

2012. február 27-28-án rendezte könyvtárunkban a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény évi rendszeres Mátyás napi szavalóversenyét alsó és felső tagozatos diákok részvételével.


2012. február 11.
TARI SZABOLCS GITÁRMŰVÉSZ GITÁRESTJE A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN
2012. február 11-én, szombaton, 19 órakor  a Zagyvaság Koncertek rendezvénysorozat keretében rendezett gitáresten a Művelődési Házban Tari Szabolcs gitárművész várta az érdeklődőket a gitárirodalom remekműveiből összeállított koncertjével.

2012. január 28.
KÖNYVTÁRUNK VENDÉGE VOLT SZUROVECZ KITTI
2012. január 28-án, szombaton 11 órától Szurovecz Kitti, Libri Aranykönyv-díjas író, újságíró várt kötetlen beszélgetésre minden kedves érdeklődőt.


2012. január 23.
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
2012. január 23-án (szerdán) 17.00 órakor könyvtárunk A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett műsorral várta az érdeklődőket. Közreműködött: Balassa Bence és a Cantus Laurencius kórus.

2011. december 7.
URBÁN BÉLA: LÉLEKVÁNDORLÁS - A BOSZORKÁNY
2011. december 7-én (szerdán) 17.00 órakor könyvtárunk vendége volt Urbán Béla, elsőkönyves író, akinek Lélekvándorlás - A boszorkány című regénye tavaly jelent meg a Novum Kiadónál.
A szerző hatvani - kerekharaszti - származású, jelenleg Boldogon él.

2011. OKTÓBER 19.
BARTHA ILDIKÓ ZONGORAESTJE
A "Liszt-hét Lőrincin: 4 helyszín, 4 program" zárórendezvényeként Bartha Ildikó Liszt-darabokból álló zongorahangversenyét hallgathatták az érdeklődők.

2011. OKTÓBER 17.
ISKOLÁSOK VETÉLKEDŐJE LISZT FERENC MUNKÁSSÁGÁRÓL
Könyvtárunkban a "Liszt-hét Lőrincin: 4 helyszín, 4 program" rendezvénysorozat keretében felső tagozatos általános iskolások mérhették össze tudásukat Liszt Ferenc munkásságáról. Első helyezett a lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény "Szinkópa" nevű csapata lett, tagjai: Boros Melinda, Juhász Diána Gitta és Peterke Regina. Második helyezett az apci Apáczai Csere János Általános Iskola "Virtuózok" csapata, tagjai: Vajda Luca, Pajkos Petra, Balog Beáta. Harmadik a horti Batthyány József Általános Iskola, ugyancsak "Virtuózok" néven, tagjai: Káposzta Dóra, Herbai Martin, Dencs István.

2011. OKTÓBER 15.
LÁTOGATÁS AZ OPERAHÁZBA
Intézményünk a "Liszt-hét Lőrincin: 4 helyszín, 4 program" keretében kirándulást szervezett a Magyar Állami Operaházba és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontba, ahol betekintést nyerhettünk a mai és a korabeli zenei világ nyüzsgő életébe, kulisszatitkaiba.

2011. OKTÓBER 13.
ZENÉS KIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓ AZ ART CAFÉ QUARTETT TAGJAIVAL
A Városi Művelődési Ház adott otthont annak a kiállításnak, amely a "Liszt-hét Lőrincin: 4 helyszín, 4 program" első állomásaként Liszt Ferenc életét mutatta be. A kiállítást az Art Café Quartet Liszt-átiratokból összeállított koncertje nyitotta meg.

2011. OKTÓBER 9.
KÖNYVES VASÁRNAP
Az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódva könyvtárunk is megtartotta a "Könyves Vasárnapot", ahol olvasóink a rendkívüli nyitva tartás alkalmával térítésmentesen iratkozhattak be, használhatták az internetet, és hozhatták vissza lejárt kölcsönzési idejű dokumentumaikat.

2011. OKTÓBER 6.
"TITKOK, KALANDOK, TALÁLKOZÁSOK"
SCHÄFFER ERZSÉBETTEL
Az Országos Könyvtári Napok keretében könyvtárunk vendége volt Schäffer Erzsébet, Pulitzer-emlékdíjas író, publicista, aki bemutatkozás és a családi emlékek felelevenítése után pár jó tanáccsal is szolgált az érdeklődőknek. Az est közvetlen, családias hangulatú dedikálással zárult.

2011. OKTÓBER 4.
PAMACS ÉS BARÁTAI
Pamacs a bátor, okos kiskutya kalandjaival rabul ejtette az ország kisiskolásainak fantáziáját. Nem történt ez másképp Lőrinciben sem, ahol az Országos Könyvtári Napok egyik rendezvényeként a kalandok megismerése után azok írójával is találkozhattak a gyerekek. Kassovitz László nem csak a történetek születéséről beszélt az író-olvasó találkozó során, hanem igazi meglepetéssel is készült: a lőrinci iskolások hallhatták először a nyomdából frissen kikerült harmadik kötet sorait a szerző előadásában.

2011. OKTÓBER 3.
ÖREG HALÁSZ ÉS NAGYRAVÁGYÓ FELESÉGE2011. MÁJUS 21.
EGRY JÓZSEF ÉS A XX. SZÁZADI MODERNISTÁK
A Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és a Lőrinci Városi Könyvtár ismét kirándulást szervezett Budapestre, ezúttal a KOGART-Házba és a Párizsi Galériába.
A KOGART Házban a "Fényhidakon át", a Balaton festője - EGRY JÓZSEF című gyűjteményes kiállítást, az Alexandra Kiadó épületében található Párizsi Galériában pedig a XX. századi modernista festők képeit (Berény Róbert, Tihanyi Lajos, Márffy Ödön, Anna Margit, Bálint Endre, Marosán Gyula, Kondor Béla, Gyarmathy Tihamér és mások) tekintettük meg.


2011. ÁPRILIS 29.
"PALIKA" GERGELY RÓBERT ELŐADÁSÁBAN A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN
Gergely Róbert előadásában láthatták a Palika című darab pódiumváltozatát az érdeklődők a Művelődési Házban. Az est folyamán a feledhetetlen slágereken túl Szécsi Pál tragikus életének egy-egy fontos állomása is megelevenedett.

2011. ÁPRILIS 11.
A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN
A Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár idén is várta Városi Művelődési Házba a szépirodalom, a költészet iránt érdeklődőket a Magyar Költészet Napja alkalmából rendezett,
„VERSEIM SZIRMOKKÁ NYÍLNAK” c. zenés irodalmi estre.
Felléptek: DR. LUTTER IMRE, vers- és prózamondó előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke,
NEMES LEVENTE zeneszerző, előadóművész.
Az irodalmi esttel egy időben nyílt KOVÁCS LÁSZLÓ, lőrinci amatőr festő kiállítása, mely 2011. április 29–ig volt megtekinthető.

2011. MÁRCIUS 26.
ART CAFÉ KVARTETT KONCERT A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN
Ismét feledhetetlen élményben volt része annak, aki szombat esti programként a Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár által szervezett tavaszi koncertet választotta.
A koncerten a hatvani Art Café Kvartett (A. Baranyi Béla-hegedű, Jónás Zoltán-hegedű, Ürmös László-brácsa, Pénzes József-gordonka) lépett fel. Műsorukban a már ismert dallamok mellett új szerzemények is szerepeltek, az újabb elsöprő siker után pedig  mindenki kíváncsian várja a folytatást.

2011. február 21.
MÁTYÁS-NAPI SZAVALÓVERSENY
A Hunyadi Mátyás Általános Iskola idén is megrendezte Mátyás napi szavalóversenyét a Városi Könyvtárban, amelyen alsósok adhattak számot versmondó tudásukról.
Az első és második osztályosok között első lett Sánta Amarilisz, akit Bodor Vivien követett. A harmadik helyen Pafkó Donát és Szeles Emese osztozott meg.
A harmadik és negyedik osztályosok mezőnyében Pafkó Noel lett az első. A második helyezett megosztva Duma Gréta és Bobák Csenge, a harmadik helyezett ugyancsak megosztva Nagy Luca és Nagy Vanessza lett. A zsűri különdíjait Pafkó Noel, Bódi Kristóf és Balló Boglárka kapták.
Intézményünk nevében is gratulálunk a nyerteseknek és a résztvevőknek!


2011. február 19.
A MUNKÁCSY-TRILÓGIA A BUDAI VÁRBAN
A Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és a Lőrinci Városi Könyvtár kirándulást szervezett Budapestre a Magyar Nemzeti Galériába, Munkácsy Mihály: Krisztus-trilógiájának megtekintésére. A program végeztével az érdeklődők sétát tehettek a Várban.

2011. február 16.
FÁKLYÁS FUTÁS
Lőrinci Város Önkormányzata és a Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár idén is megrendezte hagyománnyá vált fáklyás futását Lőrinci várossá avatásának tiszteletére.
A gyülekező az Erőmű téren, a volt Erőműi Művelődési Háznál tartották.
A futás útvonala érintette az Erőmű téri buszmegállót, Közösségi Házat, a volt mozit és a Városi Művelődési Házat, amelyeknél a résztvevők fáklyákat is kaptak.
A Városi Művelődési Háznál Víg Zoltán polgármester úr köszöntötte a jelenlévőket.
A Közösségi Háznál a Lőrinci Nyugdíjas Klub pogácsát és teát kínált a résztvevőknek. A Városi Művelődési Házban tábortűz mellett tűzzsonglőrök adták elő műsorukat, és a Selypi Nyugdíjas Klub segítségével meleg tea és lángos várta a futókat az iskola katonai sátránál.

2011. február 11.
PITYPANG NÉPZENEI ÉS NÉPTÁNC EST
A Lőrinci Pitypang Egyesület idén is megrendezte a Pitypang Népzenei és Néptánc Estet a Városi Művelődési Házban.
Az est fellépői voltak:
- Pitypang Néptánccsoport apraja-nagyja

- Lőrincz Lilla ének, kísérte Deliné Kováts Katalin és Bártfai Benedek
- BEB zenekar, Balog Edina és Barátai

2011. január 20.
"FÖLÖTTEM HOLD IS, CSILLAG IS" - A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
Lőrinci Város Önkormányzata valamint a Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából műsort rendezett „FÖLÖTTEM HOLD IS, CSILLAG IS” /Buda Ferenc/ címmel a Városi Könyvtárban.
A műsort BUDA ÁDÁM énekmondó, Buda Ferenc költő fia adta elő lant, koboz, tekerőlant és dombra megszólaltatásával.
Ünnepi beszédet mondott: Pálinkás Péter, Lőrinci város alpolgármestere.
Közreműködtek: a Városi Zeneiskola diákjai.


2010. november 27.
GUSTAV KLIMT ÉS A BÉCSI SZECESSZIÓ KEZDETEI, SZÉCHENYI VILÁGAI
A Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és a Lőrinci Városi Könyvtár tárlatlátogatást szervezett a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeumba, a "Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei", valamint a "Széchenyi világai" című kiállításokra.

2010. október 25.
JÁTÉKSZÍN: IMÁDOK FÉRJHEZ MENNI
A Lőrinci Nyugdíjas Klub színházlátogatást szervezett a Játékszín Imádok férjhez menni című előadására, amelyre a könyvtár látogatói közül is velük tartottak.

2010. október 23. (szombat)
MEGEMLÉKEZÉS A FORRADALOMRÓL

2010. október 23. 10 órakor Lőrinci Város Önkormányzata ünnepi megemlékezést rendezett az 1956-os forradalom 54. évfordulója tiszteletére a Városi Művelődési Ház melletti parkban.
A Március 15. Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak színvonalas műsora után Víg Zoltán, Lőrinci város polgármestere mondta el ünnepi beszédét, majd az önkormányzat, a politikai pártok, a civil szervezetek, a városi intézmények képviselői és a város lakói helyezték el a megemlékezés virágait az emlékmű talapzatán.

2010. október 15. (péntek)
A HATVANI ART CAFÉ KVARTETT KONCERTJE
A Lőrinci Városi Zeneiskola és a Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár által közösen szervezett koncerten a hatvani Art Café Kvartett (Baranyi Béla-hegedű, Jónás Zoltán-hegedű, Ürmös László-brácsa, Pénzes József-gordonka) vezetett végig minket egy tanulságosan szép zenei utazáson.
A Zene Világnapjához kapcsolódó műsorukban többek között Mozart, Gerschwin és Jerry Lee Lewis műveinek segítségével mutatták be, hogy "ünnepi köntösben" a  klasszikus zene mellett a kortárs és a könnyűzene is méltón képviselheti magát a színpadon.


2010. október 9. (szombat)
TEMPLOMI HANGVERSENY

2010. október 09-én az esti szentmise után a lőrinci Cantus Laurentius és a hatvani Szent Adalbert kórus adott hangversenyt Lőrinciben, a Szent Mihály plébániában.

2010. július 11. (vasárnap)
MUZSIKÁL AZ ERDŐ

Könyvtárunk olvasói a tari Tuzson Arborétumba tettek egy rövid túrával egybekötött kirándulást, a "Muzsikál az erdő" programsorozat zárórendezvényére. 
Az érdeklődők sétálhattak az arborétumban Vámos Károly erdész vezetésével, aki a természeti kincsek bemutatásán kívül a hely történetéről, Dr. Tuzson János és Jámbor Vilmos munkásságáról és az erdészet szakmai titkairól is mesélt. 
14 órától a Fenyvespusztai Erdei Iskolában kezdetét vette az erdei koncert, melyen a Schola Musica Fuvolaegyüttes, Vasvári Csaba színművész, a Corpus Harsona Quartett, Dr. Szabó Irén versmondó és az Egri Szimfonikus Zenekar is fellépett.
Az estet az erdei étkeket kedvelők vaddisznópörkölttel és borkóstolással zárhatták, amelynek elfogyasztásához a Salgó Sramli zenekar szolgáltatta a hangulatot. Mi már akkor hazafelé tartottunk vonattal, a Csevice-forrást érintő gyalogtúra után.
 
2010. július 3. (szombat)
RÓMEÓ ÉS JÚLIA  
A Lőrinci Nyugdíjas Klub tagjai és könyvtárunk olvasói e napon a nagy sikerű, teltházas musicalt tekintették meg a Broadway-n, az Operett Színházban.
 
2010. június 2. (szerda)
TÉRZENE A KÖNYVTÁR PARKJÁBAN
A Lőrinci Városi Zeneiskola Napraforgó Fuvolazenekara térzenével várta az érdeklődőket június 2-án 16:00 órára a Könyvtár parkjában. Sajnos az esős időjárás közbeszólt, így a kézikönyvtárban hallgathatták meg a jelenlevők a növendékeket.
Felkészítő tanár: Gáspár Éva; közreműködött: Begov Virág, Berecz Luca, Deák Tímea, Deli Csilla, Földesi Adrienn, Liptai Orsolya, Nagy Anna, Roznyik Viktória, Soós Dorina, Zeleznyik Laura, Viszló Eszter, Vonnák Odett. 
 
2010. május 28. (péntek)
KÖNYVTÁR A GYERMEKNAPON
A Városi Könyvtár is képviseltette magát Lőrinci Város Palacsintás Gyermeknapján. A legújabb gyermekkönyvekből lehetett válogatni, olvasgatni, nézegetni, akár be is lehetett iratkozni. Az új beiratkozók a helyszínen ki is kölcsönözték, a régi tagok pedig előjegyeztették a nekik tetsző könyveket.
 
2010. április 10. (szombat)
DEGAS-TÓL PICASSÓIG és SZÍN, FÉNY, RAGYOGÁS
A hatvani Ratkó József Közművelődési Egyesület, a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és könyvtárunk közös, autóbuszos kirándulást tett a budapesti Szépművészeti Múzeumba és a Kogart Házba.
Az előbbiben a Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból, c. kiállítást tekintettük meg, ahol a többi között Degas, Monet, Renoir, Cézanne, Gauguin, Matisse, Braque és Picasso képein keresztül ismerkedhettünk meg az impresszionizmus, a 19. század utolsó évtizedének szimbolizmusa, a fauve-ok és a kubisták által fémjelzett első avantgárd mozgalmak festészetével.
A Kogart Házban a Szín, Fény, Ragyogás - Máffy Ödön gyűjteményes kiállítása várt minket.Márffy Ödön (1878-1959) a 20. század elején induló magyar avantgárd törekvések egyik jeles képviselője volt.
 
 2010. április  7. (szerda)
ŐRÜLT NŐK KETRECE
A Lőrinci Nyugdíjas Klub ezúttal a Játékszínbe szervezett színházlátogatást, az Őrült nők ketrece c. pikáns előadásra. Könyvtárunk olvasói is a nézők soraiban ülhettek, hisz nagy busszal mentünk a 19 órakor kezdődő, Garas Dezső által rendezett Jean Poiret darabra. A két főszereplő Tordy Géza és Balázsovits Lajos volt.
 
 
 2010. március 30. (szerda)
A LŐRINCI eMAGYARORSZÁG PONT ÚJABB SIKERE
Szerves egységben címmel cikk jelent meg az IT Business 2010. március 30-i számának 25. oldalán a lőrinci Városi Könyvtárban működő eMagyarország pontról. A cikk az eTanácsadók a vártán c. íráshoz (24. oldal) szorosan kapcsolódik, az abban írtakat világítja meg, támasztja alá egy jó példán keresztül.
A cikk megjelenését köszönhetjük a 8 tagú európai uniós konzorciumi fejlesztési pályázatnak, a 2004-től folyamatosan nyújtott szolgáltatásainknak és fejlesztéseinknek, Lorbert Zsuzsanna, az eMagyarország Centrum szakmai vezetője elismerő véleményének.
 

2010. március 17. (szerda)
A N@GYVILÁG MÁR A KÖNYVTÁRBAN VAN,
JÖJJÖN BE HOZZÁNK ÖN IS!
Lőrinci város könyvtárának eMagyarország pontos internetes számítógépparkja tovább bővült
, köszönhetően az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program, Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó-Expressz” (kódszám: TIOP – 1.2.3 – 08/1-2008-0065), Összehangolt könyvtár-infrastruktúra fejlesztés Heves megyében a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár vezetésével című, 8 tagú konzorciumi pályázatnak, melyben önkormányzatunk is részt vett.
A fenti projekt zárásaként 2010. március 17-én (szerdán) 9-16 óráig könyvtárunkban és eMagyarország pontunkon nyílt napot tartottunk, mely során bárki térítés nélkül használhatta 10 db számítógépünk egyikét és az internetet, valamint ingyenes tanácsadást, segítséget nyújtottunk a hozzánk fordulóknak számítógép- és internethasználatot, felhasználói programokat, elektronikus ügyintézést, konkrét információkérést, stb. érintő kérdésekben.
16.30 órától került sor új szolgáltató terünk hivatalos átadására.
A projektzáró egy irodalmi-zenei összeállítással kezdődött, mely során a Városi Zeneiskola diákjai és tanára - Berecz Luca (fuvola), Gáspár Éva fuvolatanár; Szőllős Gábor (gitár); Pálinkás Julianna, Nagy Botond, Szűcs Levente (klarinét) - előadásában elhangzott Farkas Ferenc Régi magyar táncok, Carulli Andantino c. zeneműve, és egy néger spirituálé. A zenedarabok között Varró Dániel: Miért üres a postaláda mostanába c. versét előadta Csernyicskó György, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola 4. osztályos tanulója, könyvtárunk olvasója, rendszeres számítógép- és internethasználója; Vámos Miklós Apák könyve c. regényének részletét felolvasta Antal Tünde, a Lőrinci Okmányiroda vezetője, könyvtárunk olvasója.  
 
A projektet ismertette:
Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, a konzorcium szakmai irányítója
 
Az eMagyarország pontok társadalmi szerepét bemutatta:
Lorbert Zsuzsanna, az eMagyarország Centrum szakmai vezetője
 
Az új szolgáltató teret átadta:
Víg Zoltán, Lőrinci város polgármestere

 
Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, Papp Hajnalka, Víg Zoltán, Lorbert Zsuzsanna  
 
Az átadás után a résztvevők birtokba vették az új szolgáltató teret, kipróbálták a számítógépeket, használták az internetet.
 
 
2010. január 30. (szombat)
A BAJADÉR
A Lőrinci Nyugdíjas Klub színházlátogatást szervezett a Budapesti Operettszínház nagy érdeklődéssel kísért előadására, A Bajadérra. Mint oly sokszor, ez alkalommal is csatlakoztak a nyugdíjasokhoz könyvtárunk olvasói, így mintegy 50-en élvezhették az indiai, a jazzes, az operett és könnyűzenei dallamokat, a keleties látványt és az olykor meglepő színpadi elemeket.
 
2010. január 23. (szombat)
BOTICELLITŐL TIZIANOIG 
A hatvani Ratkó József Közművelődési Egyesület, a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és könyvtárunk közös autóbuszos kirándulást szervezett a budapesti Szépművészeti Múzeumba, Boticellitől Tizianoig  Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című nagyszabású kiállításra.
Olyan festmények pazar gyűjteményét láthattunk az itáliai reneszánsz korából, több mint 50 múzeumból,  amelyeket nem valószínű, hogy életünkben még egyszer lesz módunk így együtt látni. Aki Leonardo, Giorgione, Raffaello, Veronese, Tintoretto, no és Tiziano és Boticelli, stb. képeiben szeretne gyönyörködni, feltétlenül nézze meg e tárlatot február 14-ig! A megváltott belépőjeggyel A szépség alkímiája Parmigianino rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből c. kiállítás is megtekinthető.
 
Veronese: Lakoma Levi házánál
 
 2010. január 21. (csütörtök) 17 óra
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
 A Városi Kulturális Sportintézmény és Könyvtár szervezésében e napon A Magyar Kultúra Napját ünnepelhették az érdeklődők a könyvtár olvasótermében.
A meghívott vendég Négyessy Zita író, újságíró, a Heves Megyei Hírlap munkatársa volt, akivel Tompa Z. Mihály, intézményvezető, író, újságíró beszélgetett a közelmúltban megjelent Egmont nyitány c. könyvéről.
A beszélgetés közben elhangzó verseket a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulói, a komolyzenei darabokat a Városi Zeneiskola növendékei adták elő.
Beszédet mondott Víg Zoltán polgármester.
 
2009. november-december
A LŐRINCI VÁROSI KÖNYVTÁR VOLT AZ eMAGYARORSZÁG ARCA!
 
A Magyar Televízió november 24-én kezdte el sugározni azt a társadalmi célú hirdetést, mely az eMagyarország Pontok szolgáltatásait népszerűsítette. A reklám felvételeinek többsége Lőrincin, a könyvtár falai között készült, olvasóink részvételével.  A forgatás másik helyszínéül a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központot választotta az eMagyarország Centrum és az Alice Marketing Manufaktúra.
Esetünkben a választás alapjául könyvtárunk eMagyarországos microsite-ja, és a rajta található fényképek szolgáltak.  
 
2009. december 19. (szombat)
EGY JÓ VÁLASZ - EGY AJÁNDÉK JÁTÉK GYEREKEKNEK
Szombat délután játékos könyvtári keresgélésre vártuk gyermekkorú olvasóinkat. A vállalkozó kedvű gyerekek húzhattak kérdéseket, melyekre a válaszokat a könyvtár könyveiben kellett megkeresniük. Ha tudták is a megoldást fejből, akkor is be kellett mutatniuk egy könyvet, melyben a válasz benne volt. Internetet most nem lehetett használni! :-) E játékkal a könyvtárhasználat fortélyait is tanulták az érdeklődő gyerkőcök. Természetesen segítséget is kaptak tőlünk.
Minden jó válaszért ajándékot választhattak abból a nagy dobozból, melybe az év eleje óta gyűjtögettük a könyvtárba járó folyóiratok ajándéktárgyait.
 
 2009. december 17. (csütörtök)
SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐI ÉS INTERNETHASZNÁLATI ISMERETEK
NYUGDÍJASOKNAK -
Ismét "elballagott" két csoport
2008. április 24-én indult útjára könyvtárunk számítógép-kezelői és internethasználati képzése  nyugdíjas korú olvasóinknak. Az első turnus résztvevőinek magával ragadó lelkesedése és olvasóink folyamatos érdeklődése arra ösztönzött minket, hogy a lehetőséget  idén is meghirdessük.
2009. február 5-én újabb két csoport - egy délelőtti és egy délutáni - kezdte meg az ismerkedést az informatika világával. A csütörtöki alkalmak során megtanulhatták a számítógép működésének alapjait, a leggyakoribb alkalmazások használatát és megismerkedhettek a világháló hasznos és érdekes oldalaival, az elektronikus ügyintézéssel.
A résztvevőknek ezúton is szeretnénk megköszönni a példás tudásvágyat, a kitartó szorgalmat és a feledhetetlen, baráti hangulatot! 
 

2009. december 12. (szombat)
VAM DESIGN CENTER - TUTANHAMON KINCSE
egy régészeti szenzáció, egy eltüntetett legenda feltárása - történelem testközelben
A hatvani Ratkó József Közművelődési Egyesület és a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány kirándulást szervezett 2009. december 12-re (szombatra) a budapesti Vam Design Center kiállítására, ahol Tutanhamon szenzációs kincseit tekinthettük meg. Immár hagyományosan, könyvtárunk érdeklődő olvasói is az autóbuszos kirándulás résztvevői lehettek.
A kiállításon úgynevezett múzeumi replikák szerepeltek, melyek neves, nemzetközi egyiptológus csapat folyamatos ellenőrzése mellett készültek, így hűen visszaadták Egyiptom és Tutanhamon csodálatos világát. A Howard Carter régész által 1922-ben feltárt sírkamra  a megtalálás pillanatának megfelelően rekonstruált formában tekinthető meg. Ezen kívül rengeteg tárgy (halotti maszkok, koporsók, kanopusz tartók, istenszobrok, használati tárgyak, stb.) hozzák a látogatókhoz közel térben és időben az egyiptomi történelmet, Tutanhamont és korát. A kiállításon a rengeteg felirat, 2 filmvetítés és a jegy mellé mindenkinek ingyenese járó elektronikus idegenvezető (audio guide) segítségével bővíthettük tudásunkat.
 
   http://www.vamdesign.hu/index.php?action=rendezveny&id=tutanhamon
 
 2009. december 1. (kedd)
AZ eMAGYARORSZÁG REKLÁM SZEREPLŐINEK ÖSSZEJÖVETELE
Kedd délután 17 órára olvasótermünkbe vártuk a szeptemberi, könyvtárunk falai között zajlott reklámfilmforgatás gyermek és felnőtt szereplőit.
Megnéztük magát a rövid, eMagyarország Pontokat népszerűsítő társadalmi célú hirdetést, mely november 24-től látható a Magyar Televízióban. Valamint megtekintettük azt a vágatlan anyagot is, melyből a hirdetés készült, és az Alice Marketing Manufaktúra - a reklámfilm készítője - könyvtárunk rendelkezésére bocsátott. Segítségével felelevenítettük a szeptember 4-i forgatás eseményeit, közben jókat mosolyogtunk magunkon, vidám délutánban volt részünk. :-)
 
 2009. november 17. (kedd)
VÁLSÁGKEZELÉS MAGYARORSZÁGON ÉS AZ EURÓPAI UNIÓBAN
A Heves megyei Europe Direct Információs Pont és a lőrinci Városi Könyvtár közös szervezésében a könyvtár olvasótermében 
Dr. Dedák István, a Károly Róbert Főiskola tanára tartott előadást Válságkezelés Magyarországon és az Európai Unióban címmel. Előadásán megismerkedhettünk a jelenlegi magyarországi pénzügyi és reálgazdasági válság világtendenciáknak ellentmondó sajátosságaival. A könnyebb megértést szemléletes, a legfrissebb európai és hazai adatokon alapuló diagramok segítették. A közgazdász az előadás végén a válság megoldásának lehetőségeit is felvázolta.
A Heves megyei Europe Direct Információs Pontot képviselő Szádeczky Kornéliának lőrinci kötődései vannak, ugyanis a nagyszülei házában volt hajdanán  a könyvtár, melyre idősebb olvasóink emlékezhetnek. Kornéliától 2 könyvet kaptunk ajándékba: a Hevesi tájak és a Tisza-tó, valamint az Útravaló Egerben és környékén címűeket. Az elsőt férje, Megyeri Zoltán írta, a másodiknak Kornélia és férje is szerzői, Szádeczky Kornélia a szerkesztője. Gratulálunk nekik és köszönjük az ajándékkönyveket!
 
 
 2009. november 3. (kedd)
JÁTÉKSZÍN - ÉDES BOSSZÚ
Ahogy a nyugdíjasok is állandó résztvevői a könyvtári kirándulásoknak, úgy a könyvtár olvasói is szívesen csatlakoznak az ő programjaikhoz. Csupán a jó együttműködés, a közös szervezés kérdése ez.
Most a nyugdíjasok szervezték meg azt az autóbuszos színházlátogatást, melynek célja a budapesti Játékszín volt, ahol az Édes bosszú c. Donald Churchill komédián derülhetett a társaság. A szerzőnek ez volt az első darabja, amit hazánkban, a magyar közönségnek bemutattak. A jókedvről Gálvölgyi János, Hernádi Judit és Kökényessy Ági gondoskodtak.
Édes bosszú
 
 2009. október 31. (szombat)
MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM - ÉJSZAKA AZ ESŐERDŐBEN,
VIRÁG JUDIT GALÉRIA - A 121 LEGSZEBB MAGYAR FESTMÉNY
 A hatvani Ratkó József Közművelődési Egyesület és a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány október utolsó szombatjára kiállítás-látogatásokat szervezett, melynek - immár hagyományosan - könyvtárunk olvasói is állandói résztvevői.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Dél-Amerika, Ausztrália, Afrika és Ázsia éjszakai esőerdőinek titokzatos világát ismerhették meg a résztvevők, interaktív módon. Virág Judit Galériájában  a legismertebb, az aukciók legkeresettebb festőinek pazar képeiben gyönyörködhettek a látogatók.
 
   
Éjszaka az esőerdőben                                           A 121 legszebb magyar festmény
 
 2009. augusztus 22. (szombat)
HEVES MEGYEI KIRÁNDULÁS
Könyvtárunk szokásos, augusztusi autóbuszos kirándulásának úti céljai ezúttal Heves megyei települések voltak: Recsk, Tarnaszentmária, Feldebrő, Kisnána, Markaz.
Recsken , a Művelődési Házban és Bányászati Kiállítóhelyen Hugyecz János intézményvezető, történész fogadott minket. Tartalmas előadást hallhattunk tőle a településről, a recski bányászat történetéről és az 50-es években itt működött munkatáborról. Utána megtekintettük a bányászati kiállítást, majd a Nemzeti Emlékparkba mentünk, ahol a hajdani táborlakók beszámolói, a tábor életéről szóló leírások, az újból felépített barakk és a hajdani, lerombolt, ma már csak táblákkal jelzett épületek okoztak döbbenetet bennünk. Végül az 1910-ben épült Népművészeti Tájházat látogattuk meg, mely a Hevesi Háziipari Szövetkezet fenntartásában működik. Faoszlopos, -korlátos tornáca, a recski hímzések legfőbb jellegzetességei.
Következő állomásunk Tarnaszentmária volt, ahol Magyarország egyik legrégebben épült és eredeti formáját szinte teljesen megőrző, máig működő templomát néztük meg. Építési ideje a X-XI. század fordulójára tehető, építészeti sajátosságai bizánci hatást, díszítései keleties mintakincset is tükröznek. Altemploma királyi temetkezési helynek készült.
Feldebrőn szintén a templom volt az úti célunk, mely Európa szerte páratlan, a korai magyar építészettörténet egyik legtöbbet vitatott emléke. Valószínűleg Aba Sámuel emeltette még uralkodása előtt. Egyik különlegessége, hogy alaprajza szerint a keleti (bizánci) kereszténység centrális templomaira emlékeztet, míg altemploma Nyugat-európai mintára készült. XI. századi építése óta többször átalakították, azonban ma is a XI-XII. századi jellegzetességei a hangsúlyosak. Itt vannak hazánk legépebben maradt Árpádkori falfestményei.
A templomból kijőve egy hirdetésre lett figyelmes a társaság éhesebbik fele, melyen kemencés lángost kínáltak. Tettünk hát egy rövid kitérőt az Éva Udvarházhoz, ahol Fehér Imréné Éva asszony fogadott minket szeretettel, lángossal, kávéval, háziszörppel, ásványvízzel. Nem csupán ízeivel ismerkedhettünk, megcsodálhattuk kézimunkáit is.
Kisnánán , a hajdani Aba nemzetség tulajdonában levő várat, valamit a vár területén álló, a múlt század végén épült Szlovák Tájházat tekintettük meg. A hajdani nemesi kúriát és a jobbágyfalu plébániatemplomát a XV. század második harmadának belháborús viszonyai miatt Kompolti János vetette körül erős kőfallal. 1445-ben említik először várként egy oklevélben.
Minden településen idegenvezető fogadta csoportunkat, akik szívvel-lélekkel beszéltek településük nevezetességéről. Sok ismerettel gazdagodva ülhettünk buszra, hogy utunk utolsó állomásán, a Markazi-tó partján sétáljunk még egyet.
 

 
2009. május 24. (vasárnap)
AZ IMPRESSZIONIZMUS SODRÁBAN és A NŐ DICSÉRETE  
A Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és könyvtárunk közös szervezésében múzeumlátogatásra invitáltuk az érdeklődőket. 
Szépművészeti Múzeumban A nő dicsérete - Alphonse Mucha a szecesszió cseh mestere című kiállításon hipnotikus tekintetű nőalakok ragadták meg az ember figyelmét. A plakátművészet varázslójának alkotásai középpontjában fiatal, vonzó, nyíltan érzéki nők álltak, közvetlen asszociációkkal a reklámozott termékekkel kapcsolatban. Színházi plakátjain elsősorban arra törekedett, hogy a néző ne csupán egy színpadi jelenettel, hanem egy, a  darabhoz kapcsolódó teljes élménnyel szembesüljön. 
KOGART Házban Az impresszionizmus sodrában - Magyar festészet 1830-1920 című kiállításon a kor nagy magyar festőinek műveit, a nagybányai művésztelep és a szolnoki iskola tagjainak segítségével a stílus hazai értelmezését csodálhattuk meg új megközelítésben.   
 
 
 2009. április 25. (szombat)
TAVASZÉBREDÉS
A Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és a lőrinci Városi Könyvtár színházlátogatást szervezett a Budapesti Operettszínház Nyugati Teátrumába, a Tavaszébredés c., 8 Tony-díjat nyert, irodalmi alapú amerikai musical magyar változatára.
Annak ellenére, hogy Frank Wedekind drámáját az 1800-as évek végén írta, a fiatalok felnőtté válásának problémáit boncolgatja: a kamaszkori problémákat, az első szerelemeket, az elfojtott érzelmeket, a serdülők ébredő szexualitását,  a látszatmorált, a prüdériát,  a lázongó, megalkuvást nem tűrő serdülő - felnőtt kapcsolatokat, a maradandó sebek kérdéskörét.
Zeneszerzője: Duncan Sheik, szövegírója: Steven Sater.
 
Tavaszébredés
 
 2009. április 15. (szerda) 17 óra
KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
A Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár szervezésében kiállításmegnyitón vehettek részt az érdeklődők.
Tompa Z. Mihály intézményvezető beszélgetett a 3 alkotóval, név szerint Gellért Zsanettel, aki grafikákat hozott, valamint Rácz Annabellával és Tóth Zsuzsával, akik a fotóikat állították ki a könyvtárban.
Közreműködtek a Városi Zeneiskola diákjai.
 
2009. április 7. (kedd) 17 óra
MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA A KÖNYVTÁRBAN
A Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár vendége volt Baranyi Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas költő, író, műfordító, újságíró, valamint Köves József és felesége, Köves J. Julianna írók.
Közreműködött Kassai Franciska előadóművész, köszöntőt mondott Víg Zoltán polgármester.
Az előadás után mindhárman dedikálták a helyszínen vásárolható és a könyvtárban fellelhető könyveiket.
 
 
 2009. április 5. (vasárnap)
BUDAPESTI MÚZEUMLÁTOGATÁSOK
Könyvtárunk szervezésében, egy autóbuszos kirándulás keretében, e nap délutánján felkerestük a Károlyi-Csekonics Rezidencia patinás épületét, ahol megtekintettük a DIANA, a celebration kiállítást. Megismerhettük a hercegnő életének főbb állomásait születésétől tragikus haláláig, megcsodálhattuk a híres divattervezők által kreált elegáns öltözékeit a róla készült fényképekkel a háttérben.
Utána a Magyar Nemzeti Múzeumba mentünk, ahol a Szkíta aranykincsek kiállítás gazdag, mintegy ezer, a mai ember szemét is gyönyörködtető darabjai között hatvan-boldogi leleteket is láthattunk.
Az 1848 - "Ilyen tavasz csak egy volt életemben" c kiállítás a dicsőséges tavaszi hadjárat előzményeit mutatta be 4 magángyűjtő gazdag anyagából válogatva, a forradalom kevésbé ismert vonatkozásait előtérbe állítva.
A KÉPBEN VAGYUNK! XVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közel 500 db-os anyaga a 2008-as év legizgalmasabb hazai és nemzetközi, a közvéleményt foglalkoztató társadalmi, kulturális és sporteseményeire emlékeztette az érdeklődőket.
 
 
 
  2009. március 13. (péntek)
FEL IS ÚT, LE IS ÚT
A Magyar Színház kedvező ajánlatát nem figyelmen kívül hagyva e hétre még egy színházlátogatást szervezett a Lőrinci Nyugdíjas Klub, melyen szintén részt vehettek olvasóink is. Georges Feydeau Fel is út, le is út c. kacagtató vígjátéka, a színészek játéka valószínűleg könnyeket csalt minden résztvevő szemébe. Természetesen nem a sírás, hanem a nevetés könnyeit.
 
 2009. március 9. ( hétfő)
MÁLI NÉNI
Könyvtárunk olvasói is csatlakozhattak ahhoz a Lőrinci Nyugdíjas Klub által szervezett színházlátogatáshoz, mely során Füst Milán Máli néni c. vígjátékát tekintettük meg e nap estéjén a Magyar Színházban.
 
 
2009. január 27. ( kedd)
ORVOSOK A KÖNYVTÁRBAN
A Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár Orvosok a Könyvtárban sorozata e napi vendége Dr. Tokai Piroska helyi gyermekorvos, a Nagycsaládosok Egyesülete lőrinci Pitypang Csoportjának vezetője volt.
A beszélgetést vezette Tompa Z. Mihály intézményvezető,  közreműködtek a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a Városi Zeneiskola diákjai.
    
2009. január 21. (szerda)
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
A Magyar Kultúra napja alkalmából a Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár vendége volt Pósa Zoltán József Attila-díjas költő, a Magyar Nemzet munkatársa.
A beszélgetést vezette Tompa Z. Mihály intézményvezető, író, közreműködtek a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a Városi Zeneiskola diákjai. Ünnepi beszédet mondott Víg Zoltán polgármester.
  

 2008. november 27. (csütörtök)
VETÉLKEDŐ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL
November 27-én délután vidám eredményhirdetéssel zárult könyvtárunk felső tagozatos olvasóinak vetélkedője az Európai Unióról. A tanulóknak egy, az Unió működéséről szóló feladatlapon kellett próbára tennie tudásukat.
A vetélkedő nyertese Szikora István, 6/B osztályos tanuló lett, aki csupán 3 pontot veszített a 102 pontos tesztből.  
A vetélkedő és az Európai Unióról szóló előadásaink a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata támogatásával, és a Europe Direct Információs Pont Hálózat Heves Megyei Információs Egysége segítségével jött létre. 
  
2008. november 25. (kedd)
HOGYAN KÉSZÜL MAGYARORSZÁG A 2011. ELSŐ FÉLÉVI EU ELNÖKSÉGRE?
November 25-én 16.30 órától Dr. Szőke Péter, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma EU Koordinációs és Jogi Főosztály vezetője beszélgetett a résztvevőkkel az Európai Unió hivatali rendszeréről, az előkészítő munkálatokról, és a mindenkori soros elnök feladatairól, munkájáról.   
 
2008. november 18. (kedd) 
TOVÁBBTANULÁSI ÉS MUNKAVÁLALLÁSI LEHETŐSÉGEK AZ UNIÓBAN 
 
November 18-án délután Miszné Mestellér Zsuzsa, az egri Europe Direct Európai Információs Pont irodavezetője a látogatott el a Március 15. Gimnázium és Szakképző Iskola végzős diákjaihoz. A fiatalok az előadáson információkat kaphattak arról, hova fordulhatnak segítségért amennyiben az Európai Unió országaiban szeretnének tanulni, dolgozni.
  
2008. október 21. (kedd)
"BELGA CSOKI ÉS UNIÓS IRÁNYELVEK -ÉLET BRÜSSZELBEN"  
 Október 21-én Pozsgai Péter,  a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály munkatársa tartott előadást az Unió fővárosáról. Térképvázlat és érdekes fényképek, történetek segítségével ismerkedhettünk meg az EU intézményeivel, működésükkel, a bennük dolgozó magyarok életével, munkájával. 
Az előadás a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata támogatásával, és a Europe Direct Információs Pont Hálózat Heves Megyei Információs Egysége segítségével jött létre.
 
2008. szeptember 27. (szombat)
BODIES - A KIÁLLÍTÁS
Szeptember 27-én a hatvani Ratkó József Közművelődési Egyesület, a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és könyvtárunk közös szervezésében az emberi test csodálatos világát ismerhették meg az érdeklődők a Vam Design Centerben.
 
 
 2008. augusztus 19. (kedd)
LENGYEL GYEREKEK LÁTOGATÁSA
Augusztus 19-én lengyel testvérvárosunk, Zduńska Wola iskolásai látogatták meg könyvtárunkat. Vidám vetélkedőt szerveztünk a  lengyel és a magyar kultúra kapcsolatairól, közös történelmünk legendás személyiségeiről. Minden helyes lengyel válaszért magyar csoki járt. :-) 
 
2008. augusztus 9. (szombat)
NÓGRÁDI KÖRÚT
Augusztus 9-én igazi múzeumlátogatós, esős idő kísért minket nógrádi körutunkra.
38 fős csapatunk először Csesztvére, a Madách-kúriához látogatott el. Miután a szobákban végigkövettük Az ember tragédiájának főbb jeleneteit és ábrázolásait, a település közelben levő XIII. századi műemléktemplomát is megcsodáltuk, melyet a 330 fős falu nemrég újított fel 10 millió forintért, melyből 5 millió forint pályázati támogatás volt. Idegenvezetőnk orgonajátékkal is kedveskedett csoportunknak.
Balassagyarmaton a palócok mindennapjait, életének főbb állomásait kísérhettük figyelemmel egy rendkívül részletgazdag kiállításon, a Palóc Múzeumban. A felső szinten Gyurkó Pál számadókanász, fafaragó életműve és bölcsességei mellett remekül megfért Nagy Iván genealógus történész akadémikus könyvtára, gyűjteménye.
„Én, aki annyira szeretem ezt a nemzetet, olyan sötét színekben látom ma az ország jövőjét, hogy elmondani sem lehet” – olvashattuk a horpácsi Mikszáth-emlékházban az író-államférfi gondolatai között. A termekben áttekinthettük életét, pályafutását, bútorai között sétálhattunk, joggal érezhettük azt, hogy vendégségünket töltjük a palóc „óriásnál”.
Utolsó állomásunk a Bánki-tó volt. Még az időjárás is nekünk kedvezett, ugyanis délutánra az eső elállt, vagy csak csepergett. Így lehetett nagyot sétálni a tó környékén, a fáradtabbak a példásan rendben tartott stégeken, padokon pihenhettek. A tó mellett Víziszínpad is működik, mely nyáron gazdag programmal várja az odalátogatókat.
Tartalmas kirándulásunk során a gazdag magyar kultúra újabb, egészen közeli értékeit ismerhettük meg.
 

 2008. augusztus 7. (csütörötök)
SZANDA VÁRA, JÁKOTPUSZTA
Reggel 8 órakor, verőfényes napsütésben indult a busz SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐseinkkel, gyermekolvasóinkkal és szüleivel Szandaváraljára, hogy onnan indulva felgyalogoljunk az 528 m magas szandai várhegyre. A várhegy meredek, kanyargós ösvényén felérve jól esett a pihenő. A kilátás pazar volt, térkép segítségével beazonosítottuk a távolban látható településeket és megismerkedtünk a vár rövid történetével.
Többek között megtudtuk, hogy a vár az első írásos emlékek szerint már 1331-ben állt, Széchy Péter viselte a királyi várnagy tisztségét. A középkorban gyakran cserélt gazdát, főúri családok birtokolták a hozzá tartozó falvakkal együtt. 1414 körül Zsigmond feleségének, Cillei Borbálának adta, hogy ennek jövedelméből fizethesse fényűző udvartartását, de a Báthory család is birtokolta. Fontos szerepe volt az északi védelmi rendszerben, a Fülek-Buda közötti füstjelzéses tájékoztatásban. A törökök 1548-ban foglalták el a gyenge sereggel védett várat, amelyet három év múlva szereztek vissza a magyarok. A győztes királyi katonaság elvonulásakor puskaporral felrobbantotta a kővár falait és épületeit, hogy többé ne szolgálhasson a hódítók bázisául.
A várból napjainkra egyetlen faldarab maradt, ezen kívül két vízgyűjtő medence, néhány alapfalmaradvány és a négyzetes torony sarka.
Lefelé menet a csapat kettévált. A bátrabbak gyalog vették Jákotpuszta felé az irányt, a többiek a buszhoz ereszkedtek le. Út közben felüdülést jelentett a sok-sok fényes-lilára érett szeder, mert bizony egyre melegebben tűzött a nap.
Jákotpusztán némi pihenő, evés és ivás után Füzér Zsolt idegenvezetésével megtekintettük a Dél-Cserhát Ökológiai Tájközpontját. Megismerkedtünk az ott élő állatok életével, a mangalicákkal, a parlagi szamarakkal, a szürke marhákkal, a cigája juhokkal, a kecskékkel, a magyar kopasznyakú baromfiakkal, libákkal, kacsákkal, lovakkal, a tájközpont vállalt feladataival, terveivel. A szamarak közé a gyerekek bemehettek, úgy simogathatták a szelídebbeket.
A nap végén a farmtól nem messze levő forrás vizével megtöltöttük kulacsainkat és18 óra körül hazaindult 34 fős csapatunk.
 
 
2008. július 17. (csütörtök)
IRÁNY A BUJÁKI VÁR!
E napon vállalkozó kedvű SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐseinkkel a Bujáki várat hódítottuk meg.
A 9.20-as vonattal Szurdokpüspökiig utaztunk, onnan busszal Bujákig. A buszon épp a volt erdésszel beszélgetvén, igazán nem volt nehéz megtalálni a Bujákon kialakított ökológiai tanösvény elejét. (Persze részletes térképeink és tájolónk is segítségünkre voltak.) A jelzett út vonalát követve értük el a tatárjárás után épült, a török kori küzdelmekben is igen jelentős szerepet játszó Bujáki várat, illetve annak romjait. Veszélyes, omladozó falairól óvatosan gyönyörködtünk a pazar kilátásban, a távcsövet érdemes volt elcipelni. Közben a vár történetével is megismerkedtünk.
A pihenő, evés és ivás után a tanösvényen barangoltunk, mikor elfáradtunk, az erdőirtás melletti farakásokon pihentünk. 16 óra körül ismét buszra szálltunk, hogy Jobbágyin még egy nagyot focizhassunk a vonat indulásáig. Kellemesen elfáradva indultunk haza. 
 
 2008. július 10. (csütörtök)
BALOGH GÉZA KVÍZKÉRDÉSEI A SPORT VILÁGÁBÓL
E SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ a sport jegyében zajlott.
Balogh Géza 7. osztályos tanuló ez alkalommal a sport világából állított össze 50 kérdésből álló totót, a csapatoknak nem kis fejtörést okozva. A természettudományi totó alatt ugyanis a felső tagozatos fiúk a sportkérdéseket reklamálták. Lelkes szünidei időtöltősünknek köszönhetően nem kellett sokáig várniuk rá. :-)
Foglalkozásainkat immár 33 gyermekolvasónk látogatja rendszeresen. A kezdeti fiúcsapathoz egyre több lány is csatlakozik. 
 
 2008. július 3. (csütörtök)
LOGIKAI ÉS ÜGYESSÉGI JÁTÉKOK SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐN
E nap délutánján a társasjátékok, kártya, filmvetítés, internet és udvari játékok közben régi logikai és ügyességi játékokon törhették a fejüket a csapatok.
Meg kellett küzdeniük egy csillag és egy kocka nem is olyan könnyű, darabokból történő összerakásával, 5 lövésből minél több pontot kellett elérniük egy régi flipper segítségével, és minél több magyar szót összeállítaniuk nyolc, betűket tartalmazó dobókocka gurítása után. A legjobb csapat 119 szót talált, ami kitartásukat és szókincsüket dicséri. 
 

2008. június 26. (csütörtök)
ÚJABB VETÉLKEDŐ A SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ KERETÉBEN
Ez alkalommal az internethasználat, játék és foci közben "pihenésképpen" a természettudományok köréből vett, 50 kérdésből álló totót kellett 2 részletben megoldani a 4 csapatnak. 
 
 
2008. június 19. (csütörtök)
MEGTARTOTTUK A SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ ELSŐ VETÉLKEDŐJÉT
  A gyerekek négy-öt fős csapatokat alakítottak, melyekben a nyár végéig folyamatosan próbára tehetik szellemi és fizikai képességeiket. Ez alkalommal egy játékos vetélkedőt tartottunk keresztrejtvénnyel, szám- és képrejtvényekkel, szókeresésekkel. Az utolsó foglalkozáson a helyezetteket díjazni fogjuk.
A csapatok létszáma, illetve száma még bővíthető! 

2008. június 12. (csütörtök)
ELINDULT A SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ
Könyvtárunk idén is kinyitotta ajtaját a nyári szünetüket töltő diákok előtt. Csütörtök délutánonként vetélkedők, társasjátékok, udvari játékok, internetezési lehetőség valamint izgalmas kirándulások várják a résztvevőket. A már 2004 óta járó gyermekek szívesen látják az új társakat is.
 
2008. május 17. (szombat)
A METEOROLÓGUS
Az aszódi Művelődés Házában tartotta soron következő összejövetelét a Kartali Művészklub, melynek immár többedszer voltak könyvtárunk olvasói is a vendégei. Ezúttal Nyeső Mari előadóművész volt a meghívott, A meteorológus c. zenés műsorával. A zeneszerző, dalszövegíró tisztán csengő hangjával, mesteri gitárjátékával, élményszerű szövegeivel mosolyogtatta meg a közönséget, melynek tagjait többször bevonta dalainak előadásába. A lőrinciek közül is közreműködtek így műsorában.
 
 
 2008. május 10. (szombat)
KERESZTESTŐL PÜSPÖKIIG
A pünkösdi hétvége e napján ismét megdolgoztattuk a lábizmainkat.
Miután csoportunk egy része Pásztón megtekintette a Csohány Kálmán Galériát (a gyerekek a parkjában játszottak), felbuszoztunk Mátrakeresztesre. Itt megnéztük a Zsivány-barlangot, a vízeséseket és a Lyukas-követ, majd a Muzsla 805 m-es csúcsa felé vettük az irányt, amit mintegy 400 m szintemelkedés és jó pár km után el is értünk. A Szurdokpüspöki felé vezető út talán legszebb része a Nagy-Koncsúr csúcsáról elénk táruló kilátás volt, ahonnan a Mátravidéki Erőmű épületét és kéményét is tisztán láthattuk a hűtőtavával együtt. A Diós-patak völgyébe leereszkedve érkeztünk meg végül a püspöki vasútállomásra.
Örvendetes, hogy nem kevés túrázóval találkoztunk utunk során.
 
 
2008. május 2. (péntek)
KARANCSI KALANDOZÁSOK 
Somoskőújfaluról indultunk és Salgótarjánba érkeztünk, a gyalogtúra során érintettük a Karancs útba eső természeti értékeit.
A túra eleje nem kis nehézség elé állította vállalkozó olvasóinkat, mikor is a 729 m magas Karancs csúcsát kellett meghódítani Somoskőújfalu vasútállomásáról indulva. A kilátás azonban mindenkit kárpótolt, még a Tátra havas csúcsait is láthattuk. A Kápolna-hegyen található, Szent Margit által a XIII. században, apja, IV. Béla megmenekülése emlékére építtetett, a Boldogasszonynak szentelt Margit-kápolna mindenkit megérintett. A legutóbb 2007-ben megújult kápolna teljes berendezésével, festményeivel, kegytárgyaival, oltárával, meghittségével igazi meglepetést okozott az erdő közepén. Az épület teljesen nyitott és mégis érintetlen volt.Mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek nem kis erőpróba volt e túra.
 
                                                            2008. április 27. (vasárnap)
                                                100 ÉVES A NYUGAT és A VARÁZSLÓ KERTJE 
A Ratkó József Közművelődési Egyesület, a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány, valamint könyvtárunk szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeum 100 éves a Nyugat, valamint a Kogart Ház A varázsló kertje - Gulácsy Lajos gyűjteményes kiállításaira vártuk az érdeklődőket.
A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításán a Nyugat az irodalomkönyvekben sajnos ritkán látható, személyes arcait mutatta Rippl-Rónai József festményei, a rengeteg fotó, a karikatúrák, levelek, kéziratok, tárgyak segítségével.
A KOGART Ház Gulácsy kiállítása e különc és magányos művész teljes életművét felöleli, mintegy 80 festményét és 60 grafikáját mutatja be. A többfajta stílusirányt képviselő, sajátos színvilágú és furcsa alakokat formáló képei mély benyomást tesznek befogadóikra.
Mindenkinek ajánljuk mindkét kiállítást!
 
 
2008. április 22. (kedd) 17.30
FOLYTATÓDOTT AZ ORVOSOK A KÖNYVTÁRBAN SOROZAT
A Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár vendége ezúttal dr. Bártfai Ágnes ideggyógyász, pszichoterapeuta volt. Az est zenei kíséretét a Lőrinci Városi Zeneiskola növendékei adták.
A beszélgetést vezette Tompa Z. Mihály intézményvezető, helyszíne a könyvtár olvasóterme volt.
 
2008. április 13. (vasárnap)
NAGY BANDÓ ANDRÁS ESTJE
2008. április 13-án 17 órától Nagy Bandó András előadóművész, humorista, író volt a kartali Művészklub vendége. A Ladócsy László festőművész, pedagógus vezette élvezetes beszélgetés folyamán könyvtárunk olvasói nem csak a Trabant-vers, majoránnás marhapacsni tejföllel, spagettivel, valamint a meseírás titkait ismerhették meg, hanem azt is, hogy a  humorista - humanista szópár valóban csak pár betűben tér el egymástól. Búcsúzóul a szerző dedikálta a hozott és a helyben megvásárolható könyveit.
 
2008. április 3. (csütörtök)
A VÍG ÖZVEGY
A Lőrinci Nyugdíjas Klub a Budapesti Operett Színház A víg özvegy c. előadására szervezett látogatást. Könyvtárunk olvasói is csatlakozhattak hozzájuk. Lehár Ferenc darabja fiatalságával, frissességével ma is hódító produkció, ezért is választották a 2008-as bécsi futball Európa-bajnokság kulturális szenzációjának.
  
 
 2008. március 29. (szombat)
A MEDICIEK FÉNYKORA és A SZÉPSÉG VONALAI  
A hatvani Ratkó József Közművelődési Egyesület, a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány és könyvtárunk közös szervezésében olvasóink a Szépművészeti Múzeum  két időszaki kiállítását tekintették meg.
A Mediciek fénykora kiállítás bepillantást engedett a 15. és 16. sz.-i Firenze mindennapjaiba a család életén keresztül a fatáblák, makettek, híres festmények, csodálatos kerámiák, iparművészeti tárgyak, bútorok, textíliák és személyes tárgyaik segítségével.
A szépség vonalai kiállítás tizenegy kronologikus és tematikus fejezeten keresztül mutatta be a párizsi Louvre legszebb francia rajzait az 1610-től 1804-ig terjedő időszakból, 55 alkotó 85 grafikája segítségével. Az alkotók között szerepelt pl.: Nicolas Poussin, Claude Lorrain, Francois Boucher, Antoine Watteau.
 
 
2008. február 6. (szerda)
MENYASSZONYTÁNC
A Lőrinci Nyugdíjas Klub a Budapesti Operettszínházba várta az érdeklődőket Jávori Ferenc Fegya: Menyasszonytánc című klezmer-musicaljére. A rendkívül látványos és tanulságos mű népszerű darabja az Operettszínház repertoárjának: január 10-én ünnepelték 100. előadását.
 
 
2008. február 5. (kedd)
FOLYTATÓDIK AZ "ORVOSOK A KÖNYVTÁRBAN"
A Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár rendezésében 2008. február 5-én 17 órai kezdettel az "Orvosok a könyvtárban" rendezvénysorozat következő állomásaként a Lőrinci Nyugdíjas Klub vendége volt dr. Popovits József sebész-gasztroenterológus. A beszélgetést  Hargitai Géza fagottművész, a Corelli Consort alapítójának, a hatvani Kocsis Albert Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetőjének játéka tette még színesebbé.
 
 2008. január 22. (kedd)
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
 A Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár rendezésében a Magyar Kultúra Napja alkalmából elkezdődött az Orvosok a könyvtárban rendezvénysorozat, dr. Déry Károly hatvani háziorvos, alkotó, fotógrafikus szereplésével. Az este folyamán ünnepi műsorral léptek fel a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulói, valamint a Napsugár Óvoda óvodásai.
 
    2008. január 15. (kedd)
A FRITZ-GÁSPÁR DUÓ TELTHÁZAS KONCERTJE
 E napon a Lőrinci Városi Zeneiskola által rendezett koncertet élvezhette a népes közönség.
A Fritz-Gáspár Duó az 1930-40-es évek New Orleans-i jazzclubjainak hangulatát idézte. Fritz József (klarinét) és Gáspár Pál (bendzsó, ének) virtuóz játékával és egyedi humorával ragadta magával a hallgatóságot.
 

2007-es VISSZATEKINTŐ
 
 
2007. december 18.  (kedd)
Nagy Ádám mátraszőlősi fazekas és Antal Gergely tari keramikus árusítással egybekötött kiállítása.
 
2007. november 30. (péntek)
A Titanic kiállítás megtekintése a Millenárison.
 
2007. október 21. (vasárnap)
Gyalogtúra a Medves vidékén Somoskőújfalu – Somoskői vár – Salgó vára – Somoskőújfalu útvonalon.
 
2007. október 20. (szombat)
Látogatás Gyöngyösre, a Páczay János Zeneiskola koncerttermébe, a Piaf két arca c. színházi előadásra. Előadók: a Pécsi Harmadik Színház művészei.
 
2007. szeptember 29. (szombat)
A bogyósgyümölcskertész fia – Történetek és dalok Hay János tollából. Rátóti Zoltán önálló estje a Kartali Művelődési Házban.
 
2007. szeptember 22. (szombat)
Heves megyei kirándulás Gyöngyöspata (templom) – Tarnaszentmária (templom) – Verpelét (kovácsműhely) – Feldebrő (templom) – Nagyréde (Valiskó kecskefarm) útvonalon.
 
2007. szeptember 8. (szombat)
Autóbuszos kirándulás Budapestre az Iparművészeti Múzeumba a Habán mítosz és a Szépművészeti Múzeumba az …és akkor megérkeztek az inkák c. kiállításokra.
 
2007. augusztus 14. (kedd)
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ
 
2007. augusztus 11. (szombat)
Autóbuszos kirándulás Vácra (Főszékesegyház, Március 15. tér, Fehérek temploma, Memento Mori kiállítás – kriptaleletek a váci Fehérek templomából, Középkori Pince– Emlékek a Széchényi utca múltjából) és Zebegénybe (Szőnyi István Emlékmúzeum, Hajózástörténeti Múzeum, Havas Boldogasszony plébánia templom, Kálvária, Országzászló)
 
2007. július 31. (kedd)
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ – Vonatos kirándulás a Jászberényi Állat- és Növénykertbe.
 
2007. július 24. (kedd)
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ
 
2007. július 17. (kedd)
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ
 
2007. július 12. (csütörtök)
A Lőrinci Nyugdíjas Klub kirándulása Tihanyba (Bencés Apátság, Magyar Királyok Történelmi Panoptikum és Kalózmúzeum) és Balatonfüredre (Jókai Emlékmúzeum, Kerek templom, Tagore sétány, kikötő) a könyvtár olvasóinak részvételével.
 
2007. július 10. (kedd)
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ – Kvízóra c. vetélkedő Balogh Géza 6. osztályos tanuló szervezésében.
 
2007. július 7. (szombat)
Gyalogtúra Mátrakeresztes környékén.
 
2007. július 3. (kedd)
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ
 
2007. június 26. (kedd)
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ – Túra a Mátrában. Kisvonatozás Mátrafüredre, gyaloglás Sástóra (ott játék), majd vissza.
 
2007. június 21. (csütörtök)
A Kyo-Kito Taiko japándob zenekar műsorának megtekintése a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban.
 
2007. június 19. (kedd)
SZÜNIDEI IDŐTÖLTŐ – Olvasás és játék a Szent Anna Kápolnánál.
Comments