WelkomBeste bezoeker,

Wij willen u informeren over het reilen en zeilen van de pastoraal en over de structuren die daarvoor op dit ogenblik voorhanden zijn. Wij hopen dat wij u hiermee een dienst bewijzen en een klein beetje bijdragen tot het gemeenschapsleven en de samenwerking in onze parochies van het dekenaat.

Net zoals de Emmaüsgangers geloven we dat Jezus met ons meegaat, ook al (h)erkennen wij Hem niet altijd onmiddellijk. We willen als Jezus handelen en met mensen ook de ‘andere’ richting uit stappen en dus ‘verder’ en ‘open’ kijken wordt de uitdaging.


CONTACT: Heeft u een vraag of voorstel, dan kan u uw reactie HIER kwijt!

ACTUEELImpressie van defederatieviering van 10 maart. Film © Admon Hozi

federatieviering.mp4


Leessleutels voor het evangelie volgens Lucas (video's)

In dit liturgisch C-jaar volgen we de evangelist Lucas. Welke klemtonen legt hij in zijn verhaal over Jezus?
5 video’s en je bent helemaal mee.

In het eerste van een 5-delige serie van The Bible Project over het evangelie volgens Lucas maken we kennis met de verbazingwekkende gebeurtenissen rond de geboorte van Jezus.

Klik in de video's telkens op het tandwiel om de Nederlandse vertaling te kiezen.

Intro ~ de geboorte, zo anders dan verwacht

Lucas is een meesterlijke verteller en zijn verhaal wordt wel eens geromantiseerd. Maar de evangelist geeft in deze eerste 2 hoofdstukken al een niet mis te verstane boodschap waar je beter niet overheen leest: Jezus is gekomen in de grootst mogelijke nederigheid en allereerst voor armen en buitenstaanders.
Ja, hij is de vervuller van de beloften van vroegere profeten. Maar neen, zIjn koninkrijk is niet zoals de meeste gelovigen het zich hadden voorgesteld: God stelt hun samenleving grondig in vraag.

Jezus' koningsschap zet de sociale en religieuze orde op zijn kop.

YouTube-video

Het begin ~ doortocht, beproeving en start van de missie

In het tweede deel (hoofdstukken 3-9) zien we hoe Jezus zijn missie start om het goede nieuws te brengen aan armen en verdrukten. Waarom vanaf de rivier de Jordaan? In onderstaande video ontdek je hoe diep die betekenis gaat! Jezus trekt zich terug in de woestijn en toont daar hoe verschillend hij is van het hele Godsvolk dat hem voorging, eerst door de Jordaan en dan door de woestijn.

Zijn leerlingen vormen een bont allegaartje van mensen: vissers, belastingontvangers en rebellen. Een vooruitzicht van zijn koninkrijk, dat staat voor verzoening en heling.

YouTube-video


Centraal ~ Jezus almaar controversiëler

In deel 3 bevinden we ons in het hart van Lucas’ evangelie. Jezus maakt zich op voor een lange voettocht naar Jeruzalem. Die tocht verwijst naar de lange weg die het volk van God aflegde met Mozes.

Lucas wil jou doen verstaan dat Jezus het verbond van Mozes komt vernieuwen.

De manier waarop Jezus dat verbond invult, is nogal verschillend van wat de Israëlieten er na al die jaren van hadden gemaakt. Radicaal en onthutsend. Het conflict met Israëls religieuze leiders groeit. In die spanning situeert zich de bekende parabel van de Verloren Zoon.

YouTube-video


Hoogtepunt ~ aankomst in Jeruzalem en executie

In het vierde deel culmineert Jezus’ missie in een zenuwslopende week in Jeruzalem tijdens het joodse feest van Pesach. HIj presenteert zich als de aangekondigde koning die Israël zal bevrijden en het volk is uitzinnig. Hebben ze dan geen vragen bij de manier waarop die koning Jeruzalem binnenrijdt? Op een ezel?!

De religieuze leiders hebben wel door dat er iets niet klopt. Deze koning is te anders dan ze verwacht hadden. Ze pikken Jezus’ voorbeeld niet, omdat het hun sociale en religieuze orde veroordeelt.

Ook Jezus straalt niet. Hij weet wat Hem te wachten staat en Hij is bereid die kelk leeg te drinken.

YouTube-video

Slot en nieuw begin ~ Jezus leeft en geeft zijn zending door

Het laatste deel van deze videoserie is gereserveerd voor het laatste hoofdstuk. Want de dood van Jezus heeft niet het laatste woord.

Het slot van het evangelie is eigenlijk het begin van een volgend boek: het boek dat jij zelf schrijft met jouw leven, wanneer je eenmaal de levende Christus zelf ontmoet hebt in je hart.

En natuurlijk ook letterlijk het boek Handelingen van de apostelen, waarin dezelfde auteur Lucas beschrijft wat de eerste leerlingen van Jezus ermee deden.

YouTube-video
Op weg naar de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus

Lommel-Oost: wijziging uren missen
WIJZIGING MISUREN LOMMEL-OOST

Recente aankondigingen

 • Parochiale ontmoetingsavond 2018 Op 16 november ging de jaarlijkse parochiale dank- en ontmoetingsavond door in het Klosterhof. Hier vind je enkele foto's van deze gezellige avond.
  Geplaatst 21 nov. 2018 11:03 door Parochie Sint-Pietersbanden
 • Foto's Goede Week Hier vinden jullie de foto's van de goede week 2017!Wij wensen iedereen een zalige Pasen!
  Geplaatst 17 apr. 2017 05:52 door Parochie Sint-Pietersbanden
 • Koffiestops Broederlijk Delen Hier vind je de foto's van de koffiestops ter voordele van Broederlijk Delen van 2017
  Geplaatst 17 apr. 2017 05:52 door Parochie Sint-Pietersbanden
Berichten 1 - 3 van 6 worden weergegeven. Meer bekijken »

Overlijdensberichten

 • PROTH RENE Onze parochiegemeenschap meldt het overlijden van Proth Rene, echtgenoot van Antonie Broeks. Proth is 83 jaar geworden.De uitvaartliturgie vindt plaats in de St-Pietersbanden kerk van Lommel-Centrum op ...
  Geplaatst 14 jul. 2019 23:44 door Parochie Sint-Pietersbanden
 • DIEL VERPOORTEN Onze parochiegemeenchap meldt het overlijden van Diel Verpoorten, echtgenoot van wijlen Maria Geboers. Diel is 88 jaar geworden.De uitvaartliturgie heeft plaats in de parochiekerk van O.L.Vr. van ...
  Geplaatst 12 jul. 2019 00:45 door Parochie Sint-Pietersbanden
 • GERARD VANHEUKELOM Onze parochiegemeenschap meldt het overlijden van Gerard Vanheukelom, echtgenoot van Theresia Bleyen. Gerard is 81 jaar geworden.De uitvaartliturgie heeft plaats in de kerk van Heide-Heuvel op zaterdag 1 ...
  Geplaatst 28 mei 2019 06:53 door Parochie Sint-Pietersbanden
Berichten 1 - 3 van 139 worden weergegeven. Meer bekijken »

Dekenale agenda

Lommel-Oost: wijziging uren missen