Startpagina


Met welke problemen kunt u bij ons terecht?

De logopedische hulpvragen die wij in onze praktijk behandelen zijn zeer verschillend van aard. 
Er zal door ons altijd eerst een inventarisatie worden gemaakt over de aard van het probleem. Dit doen we d.m.v. observatie, screening en/of onderzoek. Daarna wordt indien nodig een behandelplan gemaakt en met u wordt de manier van behandelen besproken. Tijdens de behandelperiode zal regelmatig de voortgang worden geëvalueerd. 
De hulpvraag kan betrekking hebben op de volgende aandachtsgebieden:Spraak

Zowel kinderen als volwassenen kunnen problemen hebben met de (ontwikkeling van de) spraak. Goede communicatie valt of staat met een goede verstaanbaarheid. Wij komen in onze praktijk de volgende hulpvragen tegen op het gebied van spraak:


•    “Mijn kind spreekt de letters niet of verkeerd uit.”
•    “De omgeving verstaat mijn kind soms niet.”
•    “Mijn kind slist.”

Taal

Ook voor de taal geldt dat kinderen problemen kunnen ondervinden op het gebied van taal(ontwikkeling). Om goed te kunnen communiceren moeten we taal goed kunnen begrijpen en verstaan en minstens zo belangrijk is het dat we ons goed kunnen uiten. 
Enkele vragen op dit gebied die ons bereiken:


•    “Mijn kind is 2,6 jaar en zegt nog steeds niets.”
•    “De juf zegt dat mijn kind een taalontwikkelingsachterstand heeft.”
•    “Als mijn kind een verhaal verteld kan ik er geen touw aan vastknopen. Hij/ zij raakt dan erg gefrustreerd.”Stem

Tijdens het spreken maken wij voortdurend gebruik van onze stem. Als de stem slecht functioneert, geeft dit problemen in ons dagelijks leven. Stemproblemen kunnen zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen en kunnen duiden op verkeerd stemgebruik of foutieve ademhaling, maar er kan ook een medische oorzaak zijn.
Enkele vragen die wij hierover krijgen kunnen zijn:


•    “Mijn kind praat altijd hard en is hees.”
•    “Na een avondje stappen ben ik twee dagen mijn stem kwijt.”
•    “Tijdens het lesgeven laat mijn stem mij voortdurend in de steek.”
•    “Na een dag praten heb ik ’s avonds keelpijn.”


Prelogopedie

De prelogopedie houdt zich bezig met het behandelen van kinderen met eet- en drinkproblemen. Dit betekent dat de hulp van de prelogopedist al bij zeer jonge kinderen ingeschakeld kan worden. Ook het begeleiden van het begin van de communicatieve ontwikkeling van jonge kinderen wordt prelogopedie of preverbale logopedie genoemd. Het spreekt voor zich dat een optimaal resultaat alleen dan bereikt wordt als er een goede samenwerking is met de ouders/ verzorgers.
Vragen met betrekking tot de prelogopedie kunnen zijn:


•    “Hoe kan ik de sondevoeding van mijn baby afbouwen?”
•    “Mijn kind heeft tot nu toe borstvoeding gehad en wil geen flesvoeding.”
•    “Mijn zoon van drie maanden is ziek geweest en wil nu niet meer drinken.”
•    “Mijn kind verslikt zich voortdurend in stukjes.”Stotteren

Het werken met (jonge) kinderen die beginnend stottergedrag vertonen valt binnen onze competentie. Indien de begeleiding vanuit onze praktijk onvoldoende resultaat oplevert verwijzen wij door naar een gespecialiseerde stottertherapeut.

Voor praktische informatie over dit onderwerp kunt u verder lezen op
www.stottercentra.nl


Hyperventilatie

Ten gevolge van een foutief of inefficiënt ademhalingspatroon kunnen klachten ontstaan die kunnen duiden op hyperventilatie. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn: hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of het gevoel adem tekort te komen.
Door middel van ontspannings- en ademhalingsoefeningen wordt geprobeerd het ademhalingspatroon positief te veranderen.Directe toegankelijkheid Logopedie

Logopedie is met ingang van 1 augustus 2011 direct toegankelijk. Omdat bij directe toegankelijkheid de cliënt niet eerst gezien is door een arts, is zorgvuldigheid geboden. Er kan immers sprake zijn van ziekten of aandoeningen die buiten het kennisdomein van de logopedist vallen. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen wordt er, indien u onze praktijk benadert zonder een verwijzing van een arts, eerst een korte screeningsvragenlijst afgenomen. 


 
 
Logopedie Loerbeek, Logopedie Heidekant, Logopedie Het Broek, Logopedie Dichteren, Logopedie Braamt, Logopedie Plantage, Logopedie Doetinchem, Logopedie Wehl, Logopedie Beek, Logopedie Zeddam, Logopedie Bergh, Logopedie Terborg, Logopedie Etten, Logopedie Liemers, Logopedie Montferland, Logopedie Didam, Logopedie Achterhoek, Logopedie Babberich, Logopedie Zevenaar, Logopedie Hummelo, Logopedie Keppel, Logopedie Hoog-Keppel, Logopedie Drempt, Logopedie Voor-Drempt, Logopedie Achter-Drempt, Logopedie Nieuw-Dijk, Logopedie s-Heerenberg, Logopedie Stokkum, Logopedie Klein-Netterden, Logopedie Silvolde, Logopedie Gaanderen, Logopedie Azewijn, Logopedie Ulft, Logopedie Silvolde