Klister


Klistra!

Ja just det, klistra...! Det första vi måste säga är att affischering utan tillstånd är förbjuden enligt kommunernas lokala ordningsstadgar. Däremot finns det yttrandefrihet i Sverige, dvs vi får sprida våra åsikter, tankar och känslor. Loesjes medium är affischen och pga brist på offentliga anslagstavlor använder Loesjes medlemmar oftast elskåp. Så är det. Bra att veta när man träffar polisen.

För den paragrafintresserade har Loesje flera gånger fått rätt i rättsprövning av olagligheten i sin affischering i Nederländerna, samt minst en gång i Sverige.


Några riktigt bra tips:

Ta med dig en kompis. Det går mycket smidigare tillsammans och är mycket trevligare.

Klistra regelbundet så att Loesje ger ett aktivt och föränderligt intryck.

Klistra med tapetklister och en stor pensel. Använd inte tejp eller häftapparat, för då blir det för lätt att ta bort dem. Det finns en del människor som inte tycker om dem och en del som tycker så mycket om dem att de vill ha affischerna hemma.

Försök att klistra affischerna så mycket som möjligt på tråkigt grå skåp. De syns bra och gör folk glada.

Välj strategiska platser där många fotgängare går förbi. Framförallt gathörn är bra. Glöm inte ställen som busshållplatser, tågstationer, bibliotek, skolor, affärsgator och och såna ställen där man ändå ibland sitter och väntar på att något ska hända.

Klistra alltid en ny serie texter över de gamla affischerna. På så sätt finns det varje månad en serie fräscha texter i stället för en massa halvt nerslitna oläsbara smutsiga affischer lite varstans.

Se till att affischerna sitter snyggt. Ta bort halvt nedrivna affischer från elskåpet och affischer från andra grupper som är tejpade. Loesje klistrar snyggt.

Klistra inte för mycket över andras affischer om de fortfarande är aktuella. De har ju också rätt att sätta upp sina anslag.

Om du vill att affischer ska sitta fast bättre än vanligt använd då mycket socker i tapetklistret.

När det blir minusgrader kan du blanda i lite salt.

Klistra gärna "öppet" på dagtid eller tidigt på kvällen när det finns folk på gatan. Det är kul för man får direkt reaktioner från folk. En nackdel är att "hemligheten" försvinner lite grann.

Du behöver förstås inte sätta upp affischer som du inte förstår eller tycker om. Men tänk på att Loesje försöker gör textserierna mångsidiga, aktuella, och med balans med affischerna tillsammans. Det kanske finns andra människor som tycker om texter som inte passar dig!

Om ni sätter upp affischer regelbundet (då blir Loesje glad) då kommer vi att få post ifrån din stad. Folk börjar reagera efter ett tag och allting börjar rulla. Vi ser till att de kommer i kontakt med dig.

Var inte rädd för polisen. Försök att undvika dem. Provocera inte utan bli kompis med dem i stället (muta dem gärna med en affisch eller kaka). Det är bra om den ena sätter upp affischerna och den andra håller utkik. Om man skulle åka fast (om man tas på bar gärning) betala inga böter. Det råder yttrandefrihet i det här landet. Ta i stället kontakt med e-postlistan.

Lycka till!