El 2n triumvirat

Després de la mort de Cèsar es va crear un segon triumvirat, l’any 43 aC, format per Octavi, nebot i fill adoptiu de Cèsar, Marc Antoni, lloctinent i amic lleial de Cèsar, i Lèpid, cap de la cavalleria.

En primer lloc, van acabar amb els senadors que havien matat a Cèsar en una nova guerra civil. Quan aconseguiren el poder omnímode, decidiren dividir-se l'Imperi de la següent manera: Octavi els territoris europeus occidentals, Lèpid Àfrica i Marc Antoni Egipte.

Després d'uns primers moments de calma, l'ambició d'Octavi i Marc Antoni els feu enfrentar-se en una nova guerra civil, que es decidí en la batalla naval d'Acci (31 aC.). Marc Antoni i la seva amant/esposa Cleòpatra es van suïcidar abans d'acabar en mans d'Octavi.

Després d'aquesta darrera guerra civil, Octavi es va quedar amb el poder total i unipersonal de Roma, ja que Lèpid es va retirar, gaudint d'uns llargs i dolços anys finals de la seva vida.

Finalment, l'any 27 aC., Octavi anomenat August des d'aquest moment va rebre tots els poders, convertint-se de facto en el governant de Roma i en l'home més poderós del món.

Comments