El 1r triumvirat

El primer triumvirat, format el 60 aC., estava integrat per Pompeu, un general que tenia molta fama, Cras, l'home més ric de Roma, i Juli Cèsar, d'origen patrici. Van conformar el primer triumvirat per tal de repartir-se el poder i els territoris de l'ampli Imperi romà.

Però l'any 54 aC., Cras mor. Aquesta fatalitat fa que els dos integrants restants comencin a cobejar la possibilitat de governar en solitari. La desconfiança entre tots dos augmentà, fins que l'any 49 aC. Cèsar creua el Rubicó amb les seves tropes, declarant l'inici de la Guerra Civil contra Pompeu. Aquesta Guerra s'allargà fins l'any 45 aC. amb victòria de Cèsar, qui fou nomenat dictador vitalici.

Aquesta guerra enfrontà els exèrcits cesarià i pompeià per tota la geografia de l'Imperi: hi hagué batalles a Hispània (Batalla d'Ilerda), a Grècia (Dyrrachium i Farsalos) i a Àfrica (Munda).

La guerra finalitza quan Pompeu fou assassinat a Egipte per antics companys seus, en conjura amb Ptolomeu XIII, faraó d'Egipte.

Un cop nomenat Dictador vitalici, Cèsar emprengué una tasca de govern, que deixà incompleta, ja que fou assassinat les idus de març de l'any 44 aC., davant del temor que es convertís en un nou rei.

Comments