Tidslinje‎ > ‎

Upplysningstiden

På slutet av 1600-talet har människan i Europa upptäckt att det finns mer än bara Europa och Asien. Man upptäcker andra kontinenter – bilden av världen förändras. Man börjar också ge sig ut på fler och fler farliga resor över havet och upptäcktsresande kommer hem med många spännande anekdoter att berätta.    

 

Vetenskapen blev under slutet av 1600-talet stor och man gjorde mycket framsteg inom den. Man började få en allt mer klar bild av hur världen och universum såg ut och fungerade. Idéer, så som: en förändrad, mer human människosyn, att vetenskap skapas genom experiment och att samhället går att förändra växte sig allt starkare.  Det skapades en stark tro på människans förnuft - man ansåg att människan var en väldigt smart varelse. Det berodde troligen på att man såg vilka framsteg mänskligheten gjorde inom vetenskap och upptäckter.

 

Litteraturen handlade därför mycket om hur människor genom sin vishet lyckades lösa svåra situationer eller hur människor gjorde upptäckter. Många av verken som skrevs under denna tid var också mycket samhällskritiska, något som inte mottogs så väl av de som bestämde i samhället. Därför skrev författare ofta en sak men menade en annan - de skrev sagor som egentligen handlade om samhället.

Några av de mest kända verken från denna tid är Robinson Crusoe av Daniel Defoe och Jonathan Swifts Gullivers resor.
 
Folket var dessutom trötta på hur samhället såg ut, där några få hade det jättebra och fick massor av privilegier, medan andra inte hade något att säga till om. Det var svårt att förändra sin livssituation på denna tiden, en bonde var alltid en bonde och en adelsman alltid en adelsman, oavsett hur mycket de jobbade. En stor del av folket ville ha förändring. Det gjorde att det blev en stor revolution i Frankrike, där de rika förlorade många av de fördelar som de haft i samhället - det som kallas "den franska revolutionen".
 
 
 
Ċ
Sandra Sundberg,
15 jan. 2012 12:16
Comments