Σκέψεις για την πειραματική επίδειξη του διακροτήματος

posted Oct 30, 2008, 5:19 PM by Linos Papachristou   [ updated Nov 20, 2008, 10:07 AM ]
Την προηγούμενη χρονιά είχα δείξει το διακρότημα χρησιμοποιώντας δύο γεννήτριες συχνοτήτων, παλμογράφο καθώς και δύο ηχεία ώστε να ακούγεται η αυξομείωση της έντασης του ήχου. Φέτος ακολούθησα μια διαφορετική προσέγγιση την οποία βρίσκω πιο αποτελεσματική και πολύ λιγότερο χρονοβόρα: χρησιμοποίησα λογισμικό το οποίο μετατρέπει τον υπολογιστή τόσο σε γεννήτρια συχνοτήτων όσο και σε παλμογράφο. Με τη βοήθεια λίγων 2-3 προγραμμάτων (κυρίως freeware) και ενός μικροφώνου κατάφερα να δείξω τόσο το διακρότημα όσο και άλλα φαινόμενα. Τέτοια προγράμματα είναι:
1. To Zelescope, λειτουργεί ως παλμογράφος και αναλυτής φάσματος. Δεν είναι δωρεάν αλλά η δοκιμαστική έκδοση λειτουργεί για δύο εβδομάδες. Δεν περιλαμβάνει γεννήτρια συχνοτήτων επομένως θα χρειαστείτε μία (βλ. παρακάτω).
2. Η Marchand function generator lite (freeware), είναι μία απλή γεννήτρια συχνοτήτων. Μπορείτε να τρέξετε δύο τέτοιες ταυτόχρονα ώστε να δείξετε το διακρότημα.
3. Το Scope 1.3 (δωρεάν για προσωπική και εκπαιδευτική χρήση), που είναι ένας πολύ ισχυρός και εύχρηστος παλμογράφος και αναλυτής φάσματος, ο οποίος περιλαμβάνει και γεννήτρια συχνοτήτων δύο καναλιών.
Νομίζω η φετινή μου διδακτική προσέγγιση είναι καλύτερη, καθώς με την ίδια διάταξη και ένα διαπασών μπορεί να δείξει τη φθίνουσα ταλάντωση αλλά και να αφήσει τους μαθητές να "παίξουν" αναλύοντας τις φωνές τους... Τέλος, αν το σύστημα έχει στηθεί από πριν -δε θέλει περισσότερα από 5-10 λεπτά δουλειάς- όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε 15-20 λεπτά.
Comments