Musikteori

Treklanger


Tonalisation
Övning för tonerna i G-durs skala. De tre sista tonerna spelas inte alltid.

Runes ramsaBents övning
Övning med 16-delar och strängbyte, spela skalan härunder (den är dom första två takter av Lasse i svarvens Polska i D-moll.) variera gärna och spela över alla strängar.

Fattning på stråken, spreta inte med fingrarna* utan höll dom samlade, det ger en avslappat handled och underarm. Öva avslappning - vad vinner man vid det........? Jo, man får mindre ”stränggnissel”!! Stråkens vinkel mot strängen är viktigt helas en vinkel på 90 grader då får man den bästa ton, håll gärna ett öga på stråken så den inte ”vandrar” mot översadlen.
* = Man behöver inte placera fingrarna på stråkstången så att lilfingret ligger på skruven och pekfingret ligger på framkanten av linningen,resultat av en sådan hållning blir stelare handled och underarm.

Dessa rader är lite av mina egna erfaringer, jag säger inte att det är dom bästa metoder,men dom har fungerat bra för mig och jag tror att i lämpliga dela kommer dom att fungera även för andra.

Polskestråk

En kort inspelning av typiska polskestråk: lång, lång, kort, kort - lång, lång, kort, kort - osv.


Kvintcirkeln
Komp

Vanligaste ackorden: Tonika (grundackordet), sub-dominant (en kvint ner från tonikan), dominant (en kvint upp från tonikan)
En låt i D-dur har ackorden: D-dur (tonika), G-dur (sub-dominant), A-dur (dominant)
Grepp på fiolen:
  • D: G1+D2
  • G: G2+D3
  • A: G1+D1

ą
David Rundqvist,
14 dec. 2014 12:26
Ċ
David Rundqvist,
8 apr. 2014 09:28
Comments