Hortentias

De Hortentias trekken van juni tot en met oktober veel aandacht.
Omdat onze planten in omvang zo groot werden en veel te veel takken kregen heb ik verleden jaar in maart eens goed rond de struik gaan steken met de spade en dit zo’n veertig cm van de struik.
Door de wortels rond de struik af te steken tot diep onder de struik zijn ze veel minder gaan struik vormen en veel meer bloemen geven. Ook heb ik een deel van de takken uitgedund en het ziet er veel beter uit.


Bij het snoeien van hortensia's dient rekening gehouden te worden dat de knoppen voor de bloemen van het volgende jaar vlak onder de bloemschermen van dit jaar zitten. Dit betekent dat u door takken in te korten of geheel weg te snoeien, een aantal bloemen voor het volgende seizoen wegknipt.
Wanneer de hortensia in de tuin goed wordt verzorgd, zal de plant steeds omvangrijker worden, omdat het aantal takken waarop zich bloemen kunnen vormen toeneemt. U dient bij de plaatskeuze er rekening mee te houden dat een hoogte en breedte van ongeveer een meter of meer bereikt kan worden.
Wordt de hortensia te groot van omvang of vindt u dat de takken te dicht opeen staan, dan kunt u altijd enige takken tot de grond afknippen.
Zogenaamde ’wortelsnoei’ verdient hierbij tevens aanbeveling, dit wil zeggen dat de totale plant met de kluit uitgestoken wordt, waardoor de wortels ingekort worden.


Wanneer alleen de groei geremd dient te worden, kan het volstaan met rondom de plant de wortels af te steken. Naarmate dit dichter bij de plant gedaan wordt, zal de groei meer geremd worden. Wanneer de omvang verminderd dient te worden, zonder dat u één of meerdere jaren alle bloemen mist, knip dan een deel van de takken terug en een ander deel bijvoorbeeld het daarop volgende jaar.

Wegsnoeien van takken zonder wortelsnoei toe te passen kan er toe leiden dat te snel groeiende lange takken ontstaan, waardoor de plant niet meer in toom te houden is, een ongewenste vorm gaat krijgen en in tegenstelling tot wat de bedoeling is juist groter wordt en minder of geen bloemen geeft.Het is niet zinvol de hele plant tot aan de grond af te snoeien: de meeste rassen zullen dan een jaar helemaal niet bloeien en aan het einde van de zomer is de struik weer net zo groot als voorheen, soms zelfs nog langer.

Snoeien doet groeien...
Het 'bovengrondse' snoeien kan bij een hortensia van september tot en met april gedaan worden.
Voor wortelsnoei zijn de maanden maart en april de beste periode.Bladverliezers
 
Rhus Typhina                                     Fluweelboom
Enkianthus                                          Prachtklok 
Ulmus carpinifolia 'Wredei'               Olm   Iep
Comments