Lila Prap
I was born in Celje, Slovenia. I graduated at Faculty of Architecture, University of Ljubljana, Slovenia. I worked as architect, teacher and graphic designer in Germany and in Slovenia. Now I'm free-lance artist, working on smaller architectural projects and interior decoration, graphic design, cartoons and books for children.

I was awarded for satire, illustration, literature and design in Slovenia. I got international IBBY Certificate of honour for illustration 2002, I was nominated for German literature award 2005, and several times for Andersen award Astrid Lindgren award.

I live and work in Smarjeta, small village near Celje in Slovenia. 

Rojena: 28. 9. 1955, Celje

Izobrazba: univ. dipl. ing. arh.

Študij: FAGG, oddelek za arhitekturo, Univerza Ljubljana

Svobodni umetnik od 1989

Po končani osnovni šoli in gimnaziji v Celju in študiju arhitekture v Ljubljani sem nekaj let službovala v različnih birojih v Wiesbadnu in Celju, kjer sem se  ukvarjala s projektiranjem in urbanizmom, nato poučevala na srednji gradbeni šoli v Celju, čez par let pa se zaposlila v Gorenju na oddleku za grafično oblikovanje. Kot svobodna umetnica sem se sprva preživljala z manjšimi projekti, grafičnim oblikovanjem, karikaturo in pisanjem ter risanjem za otroke, zadnja leta pa se posvečam predvsem ustvarjanju otroških slikanic.

Grafično sem oblikovala različne tiskovine za slovenske in mednarodne humanitarne organizacije in kulturne ustanove ali jih opremila z ilustracijami.

Sodelovala sem pri projektiranju otroške bolnišnice v Wiesbadnu in pri opremi več javnih prostorov v Celju.

S satiričnimi prispevki za odrasle sem sodelovala v različnih časopisih in revijah in prirejala tematske razstave v različnih galerijah po Sloveniji.

Ilustracije, literarne prispevke in miselne orehe za otroke sem objavljala v različnih slovenskih otroških revijah. V knjižni obliki je izšlo več kot deset njenih del za otroke. Napisala sem nekaj otroških iger za gledališče, plesni teater in radio.

Moje avtorske slikanice so priljubljene tako doma kot po svetu. Prevedene so v številne tuje jezike.

Ilustracije iz knjig so bile razstavljene v prestižnih galerijah doma in po svetu.

Za ustvarjanje na področju karikature, literature, ilustriranja in oblikovanja sem dobila več nagrad in priznanj doma in po svetu.

Živim in ustvarjam v Šmarjeti pri Celju.
 

 

 
Podstrani (1): picture books - slikanice