Rođendan umjetnosti

 slavi se od 1987.g

Art's Birthday slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17 siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1000000 godina (kada je netko ubacio spužvu u kabao s vodom). Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao VJEČNE MREŽE (La Fete permanente). Rođendan umjetnosti na različitim se događajima tako slavi uz obvezu umjetnika da donesu svoj dar koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.
Ove godine Europska radijska unija na svoja će dva satelita ponuditi izravne prijenose iz 18 gradova Europe i Sjeverne Amerike u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje.
Tema radijske proslave ove će srijede biti 100 GODINA RADIJA, jer je na Božić 1906. godine u Kanađanin Reginald Aubrey Fesssenden (iz Brant Rocka u Massachusettsu) ostvario prvu verziju kratkog radijskog programa u kojem je emitirana glazba (Tiha noć) i govor (navodi iz Biblije).

Hrvatski radio na Trećem programu uključio se u trajanju od 20.00-22.30 kombinirajući prijenose iz 11 gradova, a zagrebački je umjetnički prinos Rođendana umjetnosti bilo događanje u net.klubu MaMa (Preradovićeva 18).

Radi se o praizvedbi radio-igre uživo autora Ivana Marušića Klifa pod naslovom "Na mjestu gdje se nalazimo, još uvijek tražeći nešto što bi nas povezalo…" u kojoj sudjeluju Ivana Ivković, Nikolina Pristaš, Ana Kreitmeyer, Hrvoje Nikšić i Dragan Pajić Pajo. Taj se sound-performance uključio u radijsku mrežu u 20.30.
Produkcija: Dramski i Glazbeni program HR.
Više na: www.artsbirthday.net i www.cdu.hr/tranzistor/Klif